Odontoterapia Restauratoare
Ramura stomatologiei, cunoscută ca odontoterapia restauratoare este un domeniu complex, ce include numeroase intervenții stomatologice, de la diagnostic și tratament de carii dentare, până la proceduri de refacere completă a danturii afectată de traumatisme, fracturi, luxații, leziuni ale gingiei și mucoasei dentare.
Astfel,chiar dacă termenul sună pretențios, cei mai mulți pacienți ai unei clinici stomatologice, beneficiază de tratamente de odontoterapie restauratoare, fie că vorbim de terapii care privesc o banală carie, o obturație de canal sau o plombă, fie de refacerea completă a structurii și funcționalității unui dinte afectat de o carie profundă sau care este distrus în totalitate.
Care sunt principalele tipuri de tratamente stomatologice de țin de odontoterapia restauratoare?
Odontoterapia restauratoare include o paletă largă de intervenții stomatologice. Printre cele mai comune terapii incluse la această categorie avem:
1. Tratamente cariile dentare
Aceasta este cea mai frecventă afecțiune cu care se prezintă pacienții în cabinetele stomatologice. Cauzele sunt, în cele mai multe cazuri, lipsa unei igiene dentare corespunzătoare, leziuni la nivelul smalțului dentar, lipsa unor măsuri eficiente de prevenție și neintervenirea din timp asupra oricărei sensibilități constatate.
Nedepistarea la timp și lăsarea cariilor netratate duce la agravarea problemelor și chiar la apariția unor infecții, cu implicații profunde, ce necesită intervenții mult mai complexe și mai costisitoare.
Cea mai bună soluție pentru a nu ajunge la terapii complicate, ce țin de odontoterapia restauratoare, este prezentarea la controalele regulate și o igienă dentară cât mai corectă. Utilă în acest sens poate fi și curățarea profesională a dinților, prin detartraj și peraj în cabinet, ori de cât ori este necesar.
2. Tratamente endodontice
Acest tip de intervenții stomatologice presupun îndepărtarea completă a țesuturilor dure afectate de carie și infecții, umplerea și sigilarea dintelui, restaurarea aspectului de suprafața și a funcționalității. În funcție de cât de mult a fost afectată pulpa dintelui, procedura se poate încheia cu o plombă, aplicarea unui dispozitiv corona-radicular numit pivot sau cu montarea unei coroane dentare.
Acest gen de terapie este bine să fie realizat, pentru performanțe sporite și un risc minim de recidivă, cu aparatură nouă, mult mai eficientă, așa cum este microscopul stomatologic. El este soluția cea mai indicată și atunci când infecția a afectat profund canalele dentare.
3. Tratamente ododontice pentru salvarea și restaurare dinților afectați de traumatisme
Acest tip de tratamente persupune intervenția specializată în cazuri stomatologice cu implicații mai complexe, cum ar fi fracturi, luxații sau leziuni ale gingiei și mucoasei orale. La aceste categorii avem: fisuri ale smalțului, fracturi de coroană, fracturi radiculare, fracturi alveolare, contuzii, subluxații, avulsii, ruperea țesutului.
Intervențiile incluse pot fi de la mici finisării și reconstrucții ale unor fisuri dentare cu material compozit, până la intervenții reparatorii extrem de migăloase, la microscop, cu intervale mari de recuperare și refacere și chiar cu riscul ca dintele natural să nu mai poată fi salvat.
Așadar acest domeniu include o paletă foarte mare de intervenții și reconstrucții dentare, ce necesită pregătire, experiență și aparatură adecvată. Medicul stomatolog trebuie să aleagă întotdeauna soluții de terapie personalizată, astfel încât rezultatul final să refacă complet și durabil sănătatea, aspectul și funcționalitatea dintelui afectat.
Odontoterapia restauratoare în clinica Omega Omnident
Intervențiile și tehnicile stomatologice ce țin de odontoterapie restauratoare pot fi realizate astăzi cu aparatură cu performanțe din ce în ce mai ridicate, garantând o prevenție mai bună, tratamente cât mai puțin dureroase, rezultate superioare, un număr minim de recidive.
În cabinetele Omega Omnident efectuăm toate tipurile de intervenții stomatologice ce țin de odontoterapia restauratoare. Aplicăm terapii personalizate, care pot include obturații fizionomice sau plombe, tratamente și obturații de canal la microscop. În cazul în care pulpa dentară este afectată mai mult, recurgem la tratamente de coafaj pulpar cu hidroxid de calciu, cu rol în redare a vitalității și creștere a rezistenței dintelui pe termen cât mai lung.
Realizăm intervenții cu laser stomatologic, la microscop, cu cameră orală, sterilizare cu lămpi UV-C, anestezie cu inhalosedate. Utilizăm, pentru reconstrucție, cimenturile ionomere de sticlă sau glassionomeri și rășini compozite fotopolimerizabile, restaurare cu pivot de sticlă, incrustații compozite sau ceramice.
Dotările deținute de cabinet și experiența medicilor stomatologi sunt esențiale în calitatea rezultatelor finale. Noi vi le putem asigura pe ambele.
Coafaj hidroxid calciu | 150 Lei |
Obturatie ciment ionomer de sticla | 200 Lei |
Obturatie compozit fotopolimerizabil 1 suprafata (plomba) | 250 Lei |
Obturatie compozit fotopolimerizabil 2 suprafete (plomba) | 300 Lei |
Obturatie compozit fotopolimerizabil 3 suprafete (plomba) | 350 Lei |
Obturatie de colet, cu compozit fotopolimerizabil | 300 Lei |
Obturatie compozit fotopolimerizabil dinte frontal | 300 Lei |
Restaurare fizionomica (include pivot de sticla) | 400 Lei |
Incrustatie compozit | 500 Lei |
Incrustatie ceramica | 800 Lei |