Despre ce este vorba in acest articol
Aparatele dentare disponibile în prezent contribuie nu doar la îndreptarea danturii, alinierea maxilarelor pentru o masticație corectă și la corectarea altor defecte, dar pot avea și un aspect atractiv. Dacă în trecut multe persoane evitau montarea unui aparat dentar din motive estetice, pentru că li se părea că nu arată foarte bine, astăzi poți uita de această problemă. Poți opta pentru aparate care sunt foarte puțin vizibile sau pentru elastice colorate, care îți oferă un aspect mai vesel. Aparatele dentare nu sunt greu de montat, dar trebuie să știi că trebuie purtate pentru o perioadă îndelungată. Înainte de a-ți monta aparatul, orice medic stomatolog va avea nevoie de un dosar ortodontic complet, care să conțină radiografii, tomografii, fotografii etc. De asemenea, înainte de montare trebuie făcută o igienizare profesională a danturii și tratarea eventualelor carii. Cele mai utilizate tipuri de aparate dentare sunt cele fixe, care sunt compuse din inele, bracket-uri (brackeți), sârmă, arcuri și elastice de cauciuc.
Cuprins
- Tipuri de aparate dentare: 4 modele principale
1.1. Aparate dentare fixe
1.2. Aparate dentare mobile
1.3. Aparate dentare pentru copii - Reguli de igienă pentru pacienții cu aparat dentar
2.1. Igiena aparatului dentar fix
2.2. Igiena aparatului dentar mobil - Ajustările necesare aparatului dentar
1. Tipuri de aparate dentare: 4 modele principale
Medicul stomatolog care se ocupă de îndreptarea dinților este specialistul ortodont. Împreună cu acesta vei decide ce tip de aparat este mai potrivit pentru tine. Cu siguranță, medicul va ține cont de opțiunile și preferințele tale, însă el va decide dacă un anumit tip de aparat este sau nu indicat, în funcție de problemele tale dentare.
Aparatul dentar ideal este acela care poate corecta cât mai rapid și mai eficient defectele, este confortabil, are un aspect plăcut și contribuie la o mai bună masticație și respirație.
Principalele modele de aparate dentare sunt următoarele:
1. Aparate dentare clasice, metalice.
2. Aparatele dentare ceramice.
3. Aparate dentare linguale.
4. Aparatele dentare din safir.
Fă-ne o vizită și află totul despre cum poți avea dinți frumoși și sănătoși pe termen lung!
1.1. Aparate dentare fixe
Aparatele dentare fixe sunt foarte eficiente pentru corectarea defectelor de aliniament al dinților. Necesită întreținere periodică și ajustări o dată la 4-5 săptămâni.
În afară de aparatele dentare clasice, metalice, mai există și variante estetice, mai puțin vizibile. Materialele din care sunt făcute aparatele dentare estetice sunt: porțelanul, safirul, ceramica, policarbonatul.
O altă variantă este aparatul dentar lingual: este asemănător cu cele amintite mai sus, dar se montează pe fața interioară a dinților, ceea ce îl face să treacă neobservat. Este un tip de aparat utilizat îndeosebi de către sportivi, mai ales de cei care practică sporturi de contact sau de echipă, pentru a preîntâmpina accidentările la nivelul buzelor și obrajilor. Este, însă, ceva mai greu de curățat.
Pe lângă aceste aparate, ortodonția mai poate aplica și tratamente cu expansoare palatale, pentru modificarea defectelor boltei palatine sau cu menținătoare de spațiu fixe, care se aplică atunci când un dinte este pierdut prematur. Dacă îți dorești un aparat de calitate superioară, dar te îngrijorează costurile, întreabă specialiștii Omega Omnident despre posibilitatea achitării serviciilor medicale în rate!
1.2. Aparate dentare mobile
Aparatele dentare mobile includ și următoarele dispozitive:
1. Dispozitive cranio-cervicale de tracțiune.
2. Arcuri transpalatinale.
3. Gutiere.
Aparatele dentare mobile se recomandă în special copiilor și adolescenților și sunt ușor de scos înainte de masă sau de periaj. Majoritatea aparatelor mobile folosite în mod curent sunt alcătuite dintr-o bază acrilică, arcuri, șurub și croșet. Este important ca aceste aparate să fie bine curățate înainte să fie montate din nou pe dinți.
1.3. Aparate dentare pentru copii
În general, se recomandă ca aparatul dentar pentru copii să se monteze după vârsta de 7 ani, și asta pentru că la această vârstă dinții de lapte sunt complet dezvoltați, iar o parte dintre ei chiar înlocuiți de cei permanenți. Soluția potrivită va fi aleasă în funcție de specificul pacientului. Poate fi un aparat mobil, fix clasic, fix lingual sau un „trainer” dentar, care ajută la creșterea și dezvoltarea maxilarelor și la poziționarea corectă a danturii.
2. Reguli de igienă pentru pacienții cu aparat dentar
Deși poți folosi și o periuță de dinți obișnuită, este mai bine să îți procuri o periuță ortodontică, odată ce ți-a fost montat aparatul dentar. Ca toate celelalte, și aceasta va trebui să fie schimbată la intervale de 3 luni. Periuțele electrice sunt mai puțin indicate pentru purtătorii de aparat dentar. O dată la 6 luni ar trebui să fie făcută și o igienizare profesională în cabinet, pentru a te asigura că nu se formează depuneri în proximitatea brackeților, inelelor, arcurilor și sârmelor.
Periuțele interdentare vor fi un accesoriu de igienă foarte util, pentru că acestea pot ajunge și în zonele greu accesibile dintre dinți, dar și în cele în care periuța obișnuită nu poate pătrunde, în preajma și pe sub aparatul dentar. Apa de gură nu trebuie uitată nici ea.
2.1. Igiena aparatului dentar fix
Periuța de dinți potrivită pentru dinții pe care s-a montat un aparat dentar fix trebuie să aibă un cap mai mic, mai îngust și peri moi sau foarte moi (soft sau extra soft). Este important să se evite zgârierea sau lezarea gingiei, pentru a nu favoriza apariția inflamațiilor și afecțiunilor gingivale.
Dinții se vor peria atât pe exterior, cât și pe interior, cu periuța ținută într-un unghi de 45 de grade față de dinți. Pentru fiecare grup de câte doi dinți, este necesar un periaj circular care să dureze circa 30 de secunde. Apoi, folosește cu grijă ața dentară, periuțele interdentare și nu uita să cureți și limba, pe care se pot forma depozite bacteriene.
2.2. Igiena aparatului dentar mobil
Aparatele dentare mobile au nevoie și ele de curățare, nu doar dinții pe care se montează. Acestea pot acumula la rândul lor bacterii care afectează negativ smalțul dinților și mirosul respirației. Aparatul dentar mobil va fi curățat zilnic, cu periuța și pasta de dinți pe care le folosești în mod curent și pentru dantură. Dispozitivul mai poate fi igienizat și prin ținerea acestuia timp de 30 de minute într-o soluție de apă cu bicarbonat de sodiu sau folosind alte metode de curățare recomandate de către medic.
3. Ajustările necesare aparatului dentar
Cam o dată pe lună, persoanele care au montate aparate dentare trebuie să meargă la stomatolog pentru evaluare, verificare și ajustări. Sârmele care susțin brackeții se vor schimba regulat, la fel și elasticele. De asemenea, este posibil ca brackeții să necesite relipire sau repoziționare.
Este important să nu amâni și să nu ratezi aceste controale periodice, pentru că de acestea va depinde eficiența tratamentului și astfel vei diminua timpul de purtare a aparatului.
După scoaterea acestuia, pentru o perioadă stabilită de către medicul ortodont, vei purta gutiere de contenție sau retainere, pentru stabilizarea și fixarea dinților în poziția corectă la care au ajuns.