Despre ce este vorba in acest articol
Pierderea zâmbetului, a ușurinței de a pronunța cuvintele sau dificultățile de masticație afectează considerabil stima de sine și calitatea vieții. Dacă te confrunți cu astfel de probleme, protetica vine în sprijinul tău cu o gamă variată de proteze dentare, ce pot fi personalizate în funcție de nevoile tale, pentru a-ți reda sănătatea orală. Mai jos poți afla când sunt recomandate protezele dentare, dar și câte tipuri există pe piață.
Când este recomandată o proteză dentară?
Proteza dentară are rolul de a înlocui dantura naturală și de a menține structura facială, pentru a încetini procesul de retracție dentară. Ca atare, aceasta este recomandată persoanelor cu unul sau mai mulți dinți lipsă, făcând posibilă înlocuirea spațiilor goale și restabilirea masticației, dar și redarea zâmbetului.
În unele situații, dinții pot fi sever afectați de carii, iar restaurarea lor este imposibilă. Astfel de cazuri fi soluționate prin utilizarea unei proteze dentare, care îmbunătățește aspectul și funcționalitatea danturii.
Problemele dentare, care pot duce la pierderea dinților, sunt frecvente la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care estimează că aproximativ 2 miliarde de persoane din întreaga lume suferă de carii.
Tipuri de proteze dentare disponibile
Există 6 tipuri de proteze dentare disponibile, care se adaptează diferitelor probleme și nevoi cu care se confruntă pacienții astăzi. De aceea, atunci când pășești pragul unei clinici de stomatologie, îți poate fi recomandat unul dintre următoarele tipuri de proteze dentare:
-
Proteze dentare totale
Dacă dinții naturali lipsesc sau nu mai pot fi salvați, medicul stomatolog îți poate recomanda protezele dentare totale. Fie că sunt utilizate pentru a înlocui dinții de la nivelul maxilarului inferior, superior sau al ambelor arcade dentare, acestea se potrivesc formei și culorii naturale a dinților.
-
Proteze dentare parțiale
Ai nevoie să înlocuiești unul sau mai mulți dinți lipsă? Pentru astfel de situații sunt potrivite protezele dentare parțiale, care nu acoperă întreg maxilarul, așa cum se întâmplă în cazul celor totale. În funcție de modul de aplicare, există mai multe variante disponibile pe piață, astfel încât să poți acoperi eficient spațiul rămas între dinții naturali.
-
Proteze dentare fixe
Protezele dentare pot fi fixe, atunci când sunt fixate pe implanturi, acestea fiind o modalitate ingenioasă prin care poți beneficia de o stabilitate ridicată pe durata masticației. Pentru o astfel de proteze pot fi necesare 6 implanturi pe maxilarul superior și 4 pe cel inferior.
-
Proteze dentare mobile
Proteza dentară mobilă este un model clasic, care poate fi scos de către pacient pentru igienizare. Aceasta trebuie schimbată la aproximativ 5 ani, dat fiind faptul că osul maxilar se atrofiază odată cu trecerea timpului și nu se mai fixează corespunzător. Fixarea mai puternică în cazul acestei proteze este posibilă prin utilizarea unui adeziv special.
-
Proteze dentare scheletate
Aceste proteze sunt o soluție pentru a înlocui mai mulți dinți lipsă de pe o arcadă. De regulă, ele sunt recomandate persoanelor care și-au pierdut ultimii dinți de pe arcadă, fiind potrivite pentru cei care nu pot beneficia de implanturi dentare.
-
Proteze dentare Fast & Fixed
Pacienții fără dinți, care nu își pot pune implanturi, pot avea din nou o dantură completă cu proteza Fast & Fixed. Aceasta se montează cu ajutorul unor implanturi cu o formă specială, diferită de cea a implanturilor utilizate în mod normal.
Te confrunți cu lipsa dinților, iar implanturile dentare nu sunt o soluție pentru tine? Nu te descuraja și discută cu un medic stomatolog cu privire la opțiunile disponibile pentru redarea funcționalității danturii și frumuseții zâmbetului. Avansurile tehnologice din domeniul stomatologiei pot face totul posibil, pentru a te bucura din nou de o sănătate optimă a danturii.