Despre ce este vorba in acest articol
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență stomatologică. Indiferent că este vorba despre o nevralgie dentară, un dinte fisurat sau rupt, inflamație, abces dentar etc., te poți afla oricând în situația de a avea nevoie de o intervenție rapidă. Anumite situații, așa cum este sângerarea gingivală, pot fi prevenite cu ajutorul profilaxiei și în special prin detartraj, însă altele – nu. Este cazul traumatismelor dentare, cu care mulți copii sunt aduși în cabinetul stomatologic.
Nu toate cabinetele stomatologice sunt pregătite pentru intervenții în caz de urgențe în stomatologie. Este necesar ca din echipa de medici să facă parte și un specialist în chirurgie dento-alveolară, pentru că unele traumatisme necesită intervenții mai complexe, pentru a fi limitate sau chiar eliminate daunele.
Urgența stomatologică impune prezentarea fără întârziere la cabinetul medical, deoarece, în afară de durerile puternice pe care le provoacă, poate avea efecte negative pe termen lung asupra întregii sănătăți a organismului.
Fii pregătit pentru orice situație și informează-te despre clinicile care oferă servicii de stomatologie de urgență non-stop!
Află din acest articol care sunt situațiile încadrate în categoria de urgență stomatologică, acelea în care trebuie să te adresezi fără întârziere specialistului!
Cuprins
1. Nevralgia dentară reprezintă o urgență în stomatologie?
2. Fața umflată este una dintre urgențele în stomatologie?
3. Dinți fisurați sau rupți
4. Ți s-a dezlipit lucrarea și nu știi dacă să mergi de urgență la stomatologie?
5. Sângerarea gingiei
1. Nevralgia dentară reprezintă o urgență în stomatologie?
Nevralgia dentară este unul dintre principalele motive pentru care pacienții ajung în cabinetele de stomatologie de urgență. Durerea de dinți poate avea mai multe cauze, însă cea mai frecventă este caria profundă, care afectează pulpa dentară și ajunge la nerv.
Este bine să știi că această urgență stomatologică poate fi tratată rapid, într-o singură ședință. Medicul va curăța mai întâi zona afectată de carie, apoi va interveni endodontic pe canalul radicular. Pentru această intervenție, este foarte util miscoscopul de înaltă precizie, cu ajutorul căruia medicul va putea vizualiza interiorul dintelui. Nevralgia dentară este una dintre cele mai mari dureri pe care le poate experimenta o persoană, iar aceasta este considerată o urgență în stomatologie.
Dacă dintele afectat are și o infecție sau un abces, acesta va trebui să fie drenat și tratat cu antibiotic, ceea ce înseamnă că pot fi necesare 2-3 ședințe. Însă de nevralgia dentară vei scăpa încă de la prima vizită. În astfel de cazuri, în care nervul trebuie să fie extirpat și canalul radicular curățat, este nevoie și de anestezie.
Un dinte care a rămas fără nerv va fi mai sensibil decât înainte, pentru că nu va mai putea fi hrănit cu substanțele necesare. De aceea, recomandăm ca un dinte devitalizat să fie acoperit, după tratamentul de urgență stomatologică, cu o coroniță dentară. Aceasta îi va asigura protecția necesară, astfel încât dintele să fie ferit de fisuri, fracturi sau carii secundare.
2. Fața umflată este una dintre urgențele în stomatologie?
Răspunsul este: da! Obrazul umflat ca urmare a unei infecții dentare reprezintă una dintre urgențele în stomatologie. Edemul indică o afectare mare a zonei adiacente, respectiv răspândirea infecției. Punctul de pornire este un abces dentar – o pungă de puroi formată cel mai adesea la baza unui dinte.
Această situație este deosebit de periculoasă dacă nu este tratată la timp: infecția se poate întinde către creier sau se poate răspândi în sânge, cauzând septicemie. Infecția generalizată îți poate pune viața în pericol. În general, urgențele în stomatologie sunt considerate și urgențe generale, potențial cauzatoare de deficiențe pe termen lung și chiar deces!
3. Dinți fisurați sau rupți
Fisurile și rupturile intră și ele în categoria urgențelor în stomatologie. Se poate întâmpla ca dintele să se fractureze ca urmare a unui accident, caz în care provoacă și dureri mari. Cu cât mai repede se intervine în astfel de cazuri, cu atât mai mari sunt șansele ca dintele să fie restaurat. Însă, cel mai probabil, și în acest caz va fi necesară extirparea nervului, dacă a fost afectat.
Fiecare tip de traumatism are particularitățile sale, iar singurul în măsură să facă o estimare corectă și să stabilească modalitatea de tratament este medicul specializat în urgențe în stomatologie.
Chiar dacă nu te afli într-o situație gravă, dar observi fisuri la nivelul danturii, nu întârzia vizita la stomatolog! Prin acele fisuri, chiar dacă par superficiale, vor pătrunde bacteriile care vor produce carii și vor afecta structura dintelui. În prezent, cu ajutorul laserului și al miscroscopului de înaltă precizie, acestea pot fi depistate și tratate cu ușurință.
4. Ți s-a dezlipit lucrarea și nu știi dacă să mergi de urgență la stomatologie?
Dacă ai o coroniță sau o punte dentară care s-a dezlipit, poți considera că ai o urgență stomatologică. Un dinte care a fost îmbrăcat este mult mai expus agresiunii plăcii bacteriene și acizilor din salivă, pentru că nu mai are smalț. Fără smalț sau protecția coroniței, dentina se poate degrada rapid.
Dentina alcătuiește cea mai mare parte a dinților umani și susține smalțul, care acoperă suprafața dintelui. Atât la nivelul smalțului, cât și al dentinei, acizii din gură afectează integritatea structurii dentare, prin formarea de carii.
Un studiu recent evidențiază faptul că acizii au rate diferite de dizolvare a mineralelor din diferitele structuri ale dentinei. Descoperirile prezentate de această cercetare pot conduce la noi tratamente, care să restabilească structura și funcția dentinei.
Așadar, dacă ți s-a dezlipit coronița dentară, adresează-te neîntârziat celei mai apropiate și sigure clinici care oferă servicii de urgență în stomatologie!
În cazul în care ți s-a dezlipit o lucrare de tip punte, în afară de pericolul la care sunt expuși dinții care au servit drept suport pentru aceasta, mai există și riscul deplasării acestora. De aceea, și în cazul extracțiilor dentare, se recomandă ca spațiul rămas gol să fie umplut cât mai curând posibil, cu ajutorul unei lucrări protetice. Dinții care se deplasează de la locul lor își pierd din stabilitate și rezistență.
5. Sângerarea gingiei
Și sângerarea puternică a gingiei este considerată o urgență în stomatologie. Uneori, este nevoie ca sângerarea să fie stopată cu ajutorul suturării. Deseori, pacienții care se prezintă cu traumatisme și fracturi dentare au nevoie și de o intervenție chirurgicală a specialistului în urgență stomatologică la nivelul gingiei.
Chiar dacă nu te afli într-o astfel de situație gravă, care să reprezinte o urgență în stomatologie, sângerarea constantă a gingiilor la periaj sau atunci când mănânci trebuie să îți tragă un semnal de alarmă. Sângerarea gingiei poate semnala afecțiuni serioase ale gingiei și ale țesuturilor adiacente. Una dintre bolile foarte des întâlnite la pacienții cu vârste de peste 40 de ani este parodontoza, o boală care se instalează tăcut, dar poate conduce inclusiv la pierderea dinților sănătoși.
Clinicile Omega Omnident acoperă toată gama situațiilor de urgență stomatologică în București non-stop, în timpul programului de lucru și cu excepția sărbătorilor legale.
Nu uita, însă, că metoda cea mai sigură prin care poți preveni nevralgia dentară, infecțiile dentare care conduc la abcese și sângerarea gingivală constantă este profilaxia.
Deși nu poți ghici momentul în care te vei confrunta cu o urgență în stomatologie, poți să preîntâmpini dezvoltarea unor afecțiuni care pot evolua către situații grave. Respectă cu strictețe regulile de igienă dentară, evită să consumi alimente prea reci, fierbinți sau prea tari, ferește-te de accidente și vino la control o dată la 6 luni!
Sursa foto: Shutterstock.com