Despre ce este vorba in acest articol
Caria dentară este una dintre cele mai des-întâlnite afecțiuni, acestea fiind cele care aduc pacienții la noi în cabinet cu dureri de dinți. Vă împărtășim informații despre structura dinților și ce trebuie să știți despre caria dentară. Prin acest articol ne dorim să subliniem că o carie nu trebuie lăsată să evolueze, iar sănătatea dinților și măselelor voastre este importantă pentru întregul organism.
Structura dintelui
Dintele este alcătuit, de la exterior spre interior, din smalţ, dentină şi camera pulpară unde se află şi nervul.
Smalţul este cea mai dură componentă a dintelui şi nu este sensibil la durere. Dentina, pe de altă parte, acoperă pulpa dentară şi este sensibilă la durere.
Partea exterioară, cea pe care o vedem, se numeşte coroană dentară, iar ce se află implantat în os şi gingie se numeşte rădăcină.
Ce este caria ?
Caria este cea mai des întâlnită afecţiune a dinţilor. Se caracterizează prin cunoscutele “pete maronii” care macină smalţul şi dentina. Suprafaţa afectată îşi pierde duritatea. În prima fază, caria dentară nu doare. Este tocmai etapa în care dintele poate fi salvat cu ușurință.
O carie dentară în formă incipientă poate fi depistată în timp dacă mergeți la controalele de rutină o dată la 6 luni, un an sau după cum vă recomandă medicul dvs.
Simptome asociate cariei dentare
În primele faze, caria nu prezintă simptome, însă medicul stomatolog va şti dacă aveţi nevoie de intervenţii după consultaţie.
Cariile dentare netratate vor creşte în dimensiune, fiind tot mai aproape de camera pulpară.
Simptomele resimţite pot fi: sensibilitate dentară accentuată, înțepături la dulce, rece, cald sau durere ce poate diferi în intensitate şi durată.
Dacă nu este tratată la timp, caria va fi tot mai aproape de nerv, așadar pot apărea dureri puternice resimțite sub formă de pulsații.
Durerea nu este întotdeauna uniformă sau constantă şi poate să difere de la persoană la persoană.
Cauze ale cariei dentare
Placa bacteriană este un prim factor care generează cariile dentare. Această placă este o peliculă care aderă la smalţ şi este formată din bacterii şi resturi alimentare.
Zahărul din alimente( este valabil și pentru fructoza sau glucide din diverse alimente) este descompus de către bacterii, rezultând din acest proces acizi care atacă smalţul.
Cariile pot apărea și din cauza igienizării greșite sau lipsa acesteia. Dinții se periază de două ori pe zi, dimineața și seara, iar medicul stomatolog vă poate recomanda inclusiv măsuri suplimentare de igienă, în funcție de afecțiunile la nivelul cavității bucale (clătirea cu apă de gură cu clorhexidină, dușul bucal etc)
Periajul de dimineață nu este inutil! Poate părea o pierdere de vreme dacă vă gândiți că v-ați spălat înainte de culcare, însă nu este așa.
Peste noapte se dezvoltă bacterii, chiar dacă v-ați spălat dinții seara. Explicația stă în faptul că o igienizare completă este greu de atins. Bacteriile dezvoltate peste noapte se regăsesc adesea pe limbă și obraji.
Cum previi apariția cariilor dentare?
Apariţia cariilor nu poate fi complet evitată, însă există câteva practici care scad şansele apariţiei acestora.
Cariile sunt iubitoare de zahăr. Dacă vă plac dulciurile și nu doriți să renunțați la zahăr, evitați să le consumați în ultima parte a zilei.
Spălați dinții de două ori pe zi, dimineața și seara. Utilizați ața dentară în fiecare seară, înaintea periajului.
După periaj clătiți cu apă de gură pentru a scădea numărul bacteriilor de pe limbă şi obraji. După ce finalizaţi rutina de curăţare de seară, nu consumaţi sucuri sau alte alimente îndulcite.
Tratarea cariilor dentare
Cariile dentare nu se tratează acasă! Poate că ați primit în cutia poștală sau pe email reclame la paste-minune, însă nu vă lăsați păcăliți de promisiunile lor.
Pentru a scăpa de carii, programați o consultație la medicul stomatolog.
Medicul va analiza radiografia şi vă va consulta. În urma consultaţiei se stabileşte tratamentul potrivit.
Dacă nervul a fost afectat și există complicaţii, medicul dumneavoastră vă va trimite la un medic specialist endodont.
Endodonţia este o ramură a stomatologiei ce se ocupă cu tratarea afecţiunilor nervului dentar, iar intervenția pe nerv este o măsură necesară când dintele sau măseaua au fost profund afectate.
Dacă aveţi dureri greu de suportat sau alte simptome care vă îngijorează şi ora nu vă permite programarea unei vizite la medic, vă așteptăm la clinica Stomatologică Omega Omnident unde programul este non-stop.
Evitați leacurile băbești, nu pentru ca v-ar face rău, ci pentru că nu sunt eficiente. Cel mai rapid tratament anti-durere este să vă deplasați la un cabinet stomatologic.