Ce trebuie să știi despre bruxism? Cauze și efecte asupra dinților

Coroana din portelan presat - OMEGA OmniDent

Unele afecțiuni dentare sunt mai greu de observat, însă netratate pot duce la urmări neplăcute. Bruxismul se încadrează în această categorie, dar, din fericire, consecințele pot fi evitate dacă sunt luate măsurile corespunzătoare.

Ce este bruxismul?

Bruxismul este denumirea dată scrâșnitului dinților sau încleștării maxilarelor. De regulă se manifestă în timpul somnului, iar tocmai din această cauză pacientul poate să nu conștientizeze că suferă de această afecțiune.

Cum se manifestă bruxismul ( zi/ noapte)

Pacientul care suferă de bruxism scrâșnește dinții în somn, în timpul nopții, iar în timpul zilei, involuntar, încleștează maxilarele.

Afecțiunea generează o serie de simptome precum durerile faciale, durerile de urechi, durerea articulației temporo-mandibulare, tulburările de somn, dinții tociți și sensibilizarea lor.

Cauze ale bruxismului

Chiar dacă afecțiunea nu are cauze clare, este asociată cu anxietatea și stresul, dar și cu tulburările de somn (apneea obstructivă este un exemplu).

Poate fi cauzată și de stilul de viață dezordonat, mai exact de consumul excesiv de alcool, droguri și de excesul de cofeină (peste cinci cești pe zi).

Bruxismul la copii 

Copiii nu sunt la fel de stresați ca adulții, poate chiar deloc, dar pot suferi de bruxism. Se manifestă în special în perioada în care le apar dinții (cei de lapte, dar și cei definitivi). Din fericire, afecțiunea dispare până când ajung la maturitate.

bruxism la copii

Pe timpul nopții sunt prelucrate informațiile acumulate pe timpul zilei, iar activitatea cerebrală determină apariția bruxismului.

Copiii pot scrâșni dinții și ziua, în mod special atunci când sunt concentrați – când sunt captivați de un joc nou pe computer, când își fac temele sau când caută informații.

Un alt aspect al acestei afecțiuni este pavorul nocturn. Acesta reprezintă trezirea din somn a copiilor din cauza bruxismului. Scrâșnitul este asociat cu visele neplăcute pe care aceștia le au în timpul nopții. Din fericire, trece odată cu înaintarea în vârstă.

Cum afecteaza scrâșnirea dinților dantura?

Din cauza bruxismului pot apărea tulburări de ocluzie și, implicit, modificarea fizionomiei. Cauza exactă este măcinarea accentuată a dinților, în special la nivelul arcadei inferioare.

Ortodontia

Ortodontia

Odată tociți, nervul dentar nu mai este protejat de smalț și dentină. Din această cauză pot apărea durerile dentare, iar tratamentul constă în devitalizarea dinților erodați, înălțarea ocluziei și aplicarea lucrărilor protetice. 

Ce este de făcut?

Primul pas către vindecare este vizita la medicul stomatolog. Medicul verifică dacă dinții sunt măcinați și în ce măsură, iar în funcție de situația în care se află pacientul, se stabilește varianta de tratament.

Se optează pentru tratament atunci când dinții sunt afectați. Aceasta pentru că măcinarea smalțului duce la sensibilizarea dinților, iar în cazuri mai grave chiar la pierderea lor.

Rolul gutierei în bruxism 

Tratamentul constă în aplicarea unei gutiere pe arcada de jos. Gutiera este confecționată în laborator, se mulează perfect pe dinți  și este făcută din plastic. Gutiera este o barieră între dinții de jos și cei de sus și împiedică erodarea acestora.

Se recomandă purtarea pe timpul nopții, însă poate fi purtată și pe timpul zilei, în funcție de momentele în care se manifestă cel mai des bruxismul.

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca