Există o serie de anomalii dentare, pentru a căror diagnosticare și tratare este nevoie de o evaluare detaliată, de specialitate și a căror remediere completă necesită răbdare și proceduri dentare complexe. Una dintre deviații, cu o incidență destul de ridicată, dar pentru a cărei rezolvare există în prezent terapii adecvate, este cea a laterodeviației mandibulare. De aceea, pentru cei interesați, vom prezenta mai jos câteva informații de bază despre ce este laterodeviața mandibulară și care sunt soluțiile disponibile.
Ce este laterodeviața mandibulară?
Aceasta este o anomalie dento-maxilară a sensului transversal sau o tulburare funcțională a cinematicii mandibulare, cu devierea laterala a traiectului de închidere, ce poate fi sesizată în unele cazuri prin faptul că mandibula este asimetrică.
Leterodeviația mandibulară poate fi cauzată de migrări postextracționale, obturații de canal efectuate necorespunzător, lucrări protetice care nu se încadrează cum trebuie din punct de vedere funcțional, masticație unilaterală, care duce la tocirea neuniformă a danturii, obiceiuri vicioase, cu m ar fi roaderea de obiecte, împingerea dinților cu limba ș.a.
Care este incidența acestei afecțiuni dentare?
Studiile recent efectuate, apelând la metode moderne de investigație și evaluare clinică, au relevat că frecvența anomaliilor dentare este destul de mare. În cadrul acestora, incidența anomaliilor de tip laterodeviație mandibulară este undeva la 6%, în proporții relativ egale la femei și la bărbați, cu forme atât de laterodeviație anatomică, cât și de laterodeviație funcțională. Vârsta de la care începe să se manifeste este cea de 12 ani, atunci când majoritatea copiilor au dentiția complet schimbată.
Pentru a sesiza și corecta o astfel de anomalie, diagnosticul precoce este cea mai avantajoasă soluție. De aceea, vizitele periodice la medicul stomatolog, de la vârste cât mai mici este cea mai indicată și prudentă alegere. Printr-un astfel de comportament preventiv, pot fi evitate multe alte complicații ulterioare și multe alte forme de animalii dentare.
Cum se poate pune un diagnostic de laterodeviație mandibulă?
Întrucât nu în toate cazurile manifestările sunt la fel, cel mai bine este să facem o vizită la un medic stomatolog ortodont. Acestea, pe baza unui examen exobucal, unde de observă devierea bărbiei spre partea afectată sau asimetria facială și a unui examen endobucal, prin care se apreciază gradul de deviere și amplitudinea acesteia, poate spune cu exactitate, care este tipul de laterodeviație și care sunt tratamentele stomatologice ce trebuie efectuate pentru a rezolva problema.
Pentru și mai multă precizie se poate apela la examinări paraclinice, cum sunt: examenul fotostatic, prin care se apreciază cu exactitate gradul de asimetrie şi deviere a bărbiei în comparaţie cu planul medio-sagital, examenul radiologic, prin care ortopantomografia poate oferi date suplimentare despre modificările existente la nivelul oaselor din zona maxilarelor, teleradiografia de profil, prin care se poate observa dublarea conturului mandibulei și computerul tomograf.
Care sunt soluțiile stomatologice pentru corectarea laterodeviației mandibulare?
Tratamentul ce va fi aplicat va fi unul individualizat, în funcție de diagnostic, vârstă și gravitatea anomaliei. El va include în cele mai multe cazuri atât un tratament ortodontic și ortopedic, cu aparate dentare, cât și posibilitatea efectuării unor intervenții chirurgicale.
Scopul principal al terapiei este crearea condițiilor pentru o dezvoltare și menținere armonioasă a aparatului dento-maxilar și armonizarea mușcăturii.
Pentru diagnosticarea unui caz de laterodeviație mandibulară, stabilirea gradului de gravitate și ce terapii sunt recomandate, va așteptăm în cabinetele Omega OmniDent!