Ce este obturația de canal și cât durează?

Ce este obturația de canal, în ce constă, ce materiale se folosesc? La această întrebare răspunde pe înțeles echipa Omega Omnident.

Ori de câte ori gingia este inflamată și simțiți dureri la nivelul dintelui și sensibilitate la cald și rece, posibilitatea existenței unei infecții dentare este foarte ridicată. Pentru a înlătura disconfortul și a beneficia de un diagnostic și de un tratament cât mai potrivite, va fi nevoie să faceți o programare imediată la cabinetul unui medic stomatolog. Procedura cea mai des utilizată pentru rezolvarea problemelor stomatologice ce dau dureri de dinți este obturația de canal.

CUPRINS

Ce este obturația de canal?

Când se face o obturație de canal?

Cât durează obturația de canal?

Ce tehnici sunt utilizate pentru obturația de canal?

Ce materiale se folosesc la obturația de canal?

Ce este obturația de canal?

Obturația de canal este faza finală a efectuării unui tratament endodontic, cunoscut și ca tratament de pulpă dentară sau de nerv. Aceasta este singura modalitate pentru a scăpa de o infecție instalată în interiorul dintelui, care poate cauza dureri permanente și care netratată la timp, poate duce inclusiv la pierderea dintelui și la infectarea zonelor învecinate.

Ce este obturația de canal?

Obturația de canal se face întotdeauna după ce este înlăturată complet infecția pulpei dentare și este dezinfectată complet zona. Ea acționează ca un sigiliu, care împiedică pătrunderea bacteriilor și reapariția durerilor.

Pentru ca intervenția să fie un succes, este foarte important ca pentru toate operațiile să fie folosite echipamente, ustensile și materiale medicale cât mai performante. Utilizarea unui microscop stomatologic crește substanțial rata de reușită și reduce la minim posibilitatea unei recidive a infecției.

Cât durează obturația de canal?

Pentru a vedea cât durează acest tratament, trebuie mai întâi să enumerăm toate procedurile stomatologice implicate. Închiderea canalului este o intervenție care se situează la mijlocul procesului de vindecare și refacere a esteticii unui dinte.

Până la închiderea de canal, pacientul mai trece prin:

  • Efectuarea unei radiografii dentare, în care să se observe clar care este gravitatea și extinderea infecției.
  • Stabilirea diagnosticului și alegerea celei mai indicate modalității de tratament.
  • Anestezierea și izolarea dintelui pentru începerea intervenției.
  • Deschiderea cu freza a dintelui pentru a avea acces la camera pulpă și la canalele radiculare.
  • Îndepărtarea completă a infecției, oricât de profundă și extinsă ar fi aceasta.
  • Curățarea și sterilizarea zonei pentru a reduce riscul de a rămâne bacterii care să reinfecteze.
  • Umplerea camerei cu o pastă specială și cimentarea ei.
  • Obturarea canalul.
  • Aplicare unei plombe sau a unei coroane dentare, în funcție de cât de grav a fost afectat dintele.

Uneori între sigilarea și obturarea canalului se apelează și la o nouă radiografie dentară, pentru a vedea cât de bine a fost efectuată curățarea. Însă, grație tehnologiei actuale, instrumentelor și ustensilelor utilizate, dar și experienței medicului dentist, procesul poate fi simplificat, toate etapele putând fii parcurse într-o singură sedință.

Ce tehnici sunt utilizate pentru obturația de canal?

De-a lungul timpului materialele și tehnicile folosite au evoluat mult, permițând rezultate din ce în ce mai bune. Fiecare medic poate apela la cele pe care le considerată cele mai potrivite pentru a obține rezultate cât mai bune.

În general, într-o obturație de canal reușită este obligatoriu ca zona să fie complet curățată de infecție, dezinfectată și umplută cu materiale dentare speciale care să pătrundă cât mai bine în toate zonele și care să poată fi compactate cât mai bine. Lăsarea de goluri și spații neumplute sau folosirea de materiale care se reabsorb, poate duce la recidivă.

Radiografia

În ceea ce privește obturația de canal, pentru eficiență cât mai ridicată, începerea și finalizare procesului pot fi evaluate prin efectuarea a două radiografii dentare, una la stabilirea tratamentului și alta la final, înainte de aplicarea plombei sau coroanei dentare.

Ce materiale se folosesc la obturația de canal?

În cazul în care aveți această curiozitate vă facem mai jos o scurtă prezentarea a materialelor care se folosesc în prezent pentru obturația de canal. Aceste materiale trebui să umple și să sigileze cât mai bine canalele radiculare și camera pulpară.

Materialul cel mai important pentru obturație este gutaperca. Acesta este un material cu proprietăți similare cauciucului, extras din frunzele unui copac denumit perca. Este un polimer foarte versatil, putând fi supus mai multor proceduri de modelare și topire, astfel încât să asigure cea mai eficientă umplere a zonei care a suferit intervenția.

Alte materiale absolut esențiale pentru reușita obturației de canal mai sunt: sealerii apicali, ce se introduce în canalele radiculare pentru a umple complet golurile rămase la rădăcini, acele Lentulo pentru introducerea sealerilor apicali, cimenturi inerte, dezinfectanți speciali etc.

Obturația de canal are nevoie de multă experiență, îndemânare și de o bună cunoaștere a tuturor materialelor și tehnicilor necesare. Dacă vreți să beneficiați de tratamente de obturație de canal, cât mai eficiente, în care intervenția să dureze cât mai puțin, apelați cu încredere la noi, echipa Omega Omnident!

Terapia cu plasma pentru paradontoza avansată. Ce este. Recomandări. Precauții
Parodontoza sau parodontita este afecțiune cronică a gingiilor la care se ajunge doar dacă nu sunt luate...
Citește mai mult
Extracția dentară chirurgicală. Ce trebuie să știi?
Sunt situații în care, datorită unor complicații, extracția dentară simplă nu mai este o intervenție...
Citește mai mult
Ce este Laterodeviație Mandibulară și care sunt soluțiile?
Există o serie de anomalii dentare, pentru a căror diagnosticare și tratare este nevoie de o evaluare...
Citește mai mult
De ce e important să ai un serviciu dentar pentru companii cu o clinică dentară deschisă non-stop?
Serviciul de urgențe stomatologice este unul de care orice persoană are nevoie la un moment dat. Fără...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca