Despre ce este vorba in acest articol
Cu toții ne dorim dinți perfecți, cu un aliniament impecabil, care să ne dea încredere să zâmbim, fără niciun fel de rețineri. Însă, pentru a ajunge la aceasta situație, este necesar să ne preocupăm mereu, atât de sănătatea dinților, cât și de aspectul lor. De multe ori acest lucru se poate face apelând din timp la un medic ortodont și al aparate dentare. Dar, înainte de a porni la drum, ar fi foarte util să avem în vedere câteva detalii despre ce trebuie să știi despre aparatul dentar.
Ce este aparatul dentar?
Aparatul dentar reprezintă un dispozitiv stomatologic, cu ajutorul căruia poate fi modificată poziția și aliniamentul dinților, oasele faciale, dimensiunea și forma mandibulei, pentru a le aduce la o forma corectă și perfect funcțională. Scopului este atât unul estetic, cât și unul funcțional.
La cine trebuie să apelezi pentru a vedea dacă este necesar să porți aparat dentar?
Cel care va evalua situația, va pune un diagnostic și va recomanda o variantă de aparat dentar este medical specialist ortodont. Acesta este cel mai în măsură să ofere soluții și să supravegheze derularea terapiei, până la obținerea rezultatului dorit.
Cine poate purta un aparat dentar?
Aparatul dentar pentru corecția poziției și aliniamentului dinților sau pentru corecția oricărei alte anomalii dentare, poate fi purtat de persoane de toate vârstele. Evident că, alegerea tipului va fi în funcție de fiecare tip de problemă și de anumite condiții medicale preexistente.
Există mai multe tipuri de aparate dentare?
În prezent există mai multe tipuri și variante de aparate dentare, care pot corecta o multitudine de animalii și probleme stomatologice ortodontice. Și se caută mereu soluții pentru ca aspectul lor să fie cât mai puțin vizibil, fără a-și pierde din eficiență sau a prelungi nejustificat perioada de tratament.
Cele mai cunoscute și utilizate tipuri de aparat dentar sunt:
● Aparatul dentar fix
Acesta este în general un aparat ortodontic, cu sârme și brackeți, care se fixează pe dinți pentru o anumită perioadă și pentru care este nevoie de anumite controale și ajustări, până la ajungerea la rezultatele dorite. Printre cele mai cunoscute variante avem: aparatul dentar metalic, ceramic, de safir, aparul dentar lingual, ce poate fi purtat la orice vârste si aparatul disjunctor, arc lingual, bite plate, care sunt recomandate în principal în perioada de creștere.
● Aparatul dentar mobil
Este acel gen de aparat dentar, care are tot rolul de corecție, dar pe care pacientul îl poate înlătura singur și ușor, pentru a mânca sau a realiza o igienă dentară cât mai bună. La aceasta categorie avem aparat dentar tip gutiera, fizionomic sau transparent, aparat dentar ortopedic, ce se ancorează pe dinți prin elemente numite croșete sau care este menținut pe dinți printr-un gest reflex.
● Aparatul dentar de contenție
Acest tip de aparat are rolul de a consolida rezultatele obținute după terminarea tratamentului cu un alt aparat și poate fi atât fix, cât și mobil. Este recomandat în cazul copiilor în creștere, în cazul cărora maxilarul și poziția dinților se pot modifica în continuare.
Care sunt beneficiile aduse de purtarea unui aparat dentar?
A avea dinții frumoși și corect aliniați nu este numai o problemă de estetică, ci are numeroase ale implicații, printre care cele mai importante sunt:
- redarea funcționalității danturii;
- corectarea mușcăturii sau ocluziei dentare;
- evitarea tocirii inegale a dinților;
- evitarea riscului de fracturi dentare;
- un risc mai mic de dureri la nivelul articulațiilor temporo-mandibulare;
- îmbunătățirea calităților vocale și scăparea de anumite defecte de vorbire;
- mai puține riscuri de a ajunge la parodontoză;
- un psihic mai bun.
Este dureros tratamentul cu aparat dentar?
În cazul unor probleme grave sau la începutul purtării anumitor aparate dentare, pot exista dureri și disconfort, mai mult sau mai puțin tolerabil. Însă, în timp, o dată cu evoluția terapiei, lucrurile se pot îmbunătății, până la a deveni aproape imperceptibile.
În concluzie, vizitele regulate la medicul stomatolog te pot ajuta să descoperi din timp necesitatea de a apela la un aparat dentar și să rezolvi complicațiile ulterioare. Acesta îți poate spune dacă este necesar să faci o vizită la medicul ortodont, care este cel mai în măsură să recomande și să finalizeze o terapie de corecție a oricărei anomalii de creștere și poziționare a dinților.
Pentru ambele variante de consult te așteptăm în cabinetele OMEGA OmniDent!