Despre ce este vorba in acest articol
Aparitia primilor dinti, schimbarea lor si diverse afectiuni dentare sunt adesea asociate cu o stare de disconfort si durere. Pentru a putea intelege ce simte un copil, ce aveti de facut in fiecare caz in parte, cand si de ce trebuie sa apelati la stomatologie pentru copii, este bine sa fiti mereu informați.
Durerile de dinti la copii
Pentru a vedea care sunt situatiile in care un copil simte dureri dentare, cauzele lor și cum pot fi tratate fara probleme, va vom raspunde mai jos la cateva intrebari frecvente.
La ce varsta apar primii dinti la bebelusi?
In cele mai multe cazuri, primii dintisori la copii erup in jurul varstei de 3-6 luni, existand insa si cazuri in care apar dupa varsta de un an. Acestia pot sa iasa unul cate unul sau grupati cate doi.
Primii dinti care erup sunt de obicei cei doi incisivi centrali din partea de jos, urmati de cei patru incisivi din partea de sus. Treptat, incep sa apara si ceilalti dinti, de obicei in perechi, pana cand toti cei 20 de dinti,10 pe maxilarul inferior si 10 pe maxilarul superior cresc in totalitate.
Care sunt simptomele durerii asociate cu eruptiile dentare?
Simptomele apariției dintilor la copiii mici pot sa difere de la un caz la altul. Principalele semne observabile, care pot indica eruptia dentara sunt:
- salivatie abundenta;
- inflamarea gingiilor;
- obraji inrositi;
- copilul isi baga frecvent mainile in gura;
- copilul isi freaca obraji, urechile sau ochii;
- copilul simte nevoia de a mesteca jucarii sau obiecte tari;
- refuzul de a manca;
- neliniste si somn agitat;
- durere.
La unii copii pot sa se manifeste doar unele dintre ele, fiecare cu intensitati si frecvente diferite.
Cat dureaza eruptia si durerile dentare la copii?
In cazul primilor dintisori de lapte, durerile asociate pot dura cateva zile, pana acestia reusesc sa strapunga gingia si sa iasa la suprafata. Cei mai problematici vor fi primii dinti. Apoi simptomele si durerea nu vor mai fi o necunoscuta si vor fi suportate si tratate mai usor.
Diagnosticarea eruptiei dentare se poate stabili prin observarea cu atenție a comportamentului copilului si simptomelor specifice. Daca apar mai multe simptome in acelasi timp, este foarte posibil ca eruptia dentara sa fie cauza nelinistii si durerii copilului.
Care sunt remediile pentru calmarea durerilor de dinti la copii?
Durerea este in cele mai multe cazuri primul simptom care indica eruptia dentara la copii de varsta mica. Acesta este unul dintre motivele pentru care bebelusii pot deveni agitati.
In astfel de situatii pentru a reduce suferinta si disconfortul puteti apela la cateva remedii, precum:
- Inele sau jucarii gingivale, care sunt jucariile speciale din silicon solid, umplute cu un lichid care se poate congela si care pot calma temporar durerile specifice.
- Geluri gingivale, care sunt geluri speciale cu ingrediente antiinflamatoare, antipiretice sau analgezice, recomandate pentru a masa gingiile bebelusului si a reduce durerea.
- Masaj gingival, o metoda simpla si eficienta prin care puteti calma temporar, prin masare, durerea de la nivelul gingiilor.
- Siropuri analgezice, ce pot fi folosite la recomandarea medicului pediatru sau stomatolog in cazul in care aplicarea unui gel local sau folosirea unei jucarii gingivale nu functioneaza.
Care este varsta la care se schimba dintii de lapte?
Dentitia de lapte, care se mai numește si dentitie decidua, formata din opt incisivi, opt molari și patru canini, apare pana in jurul varstei de doi ani si jumatate – trei ani. Apoi, in jurul varstei de cinci-sase ani ea incepe sa cada treptat si sa fie inlocuita cu dentitia permanenta.
Cand este bine sa mergeti la medicul dentist?
Pentru o prima consultatie stomatologica a copiilor mici puteti merge la dentist in primele sase luni de la aparitia primului dinte de lapte sau dupa implinirea varstei de un an. Acesta poate oferi informatii importante, poate monitoriza mai atent evolutia apritiei dintilor si poate oferii recomandari actuale de tratament specific pentru ameliorarea durerilor asociate.
La medicul dentist puteti apela si atunci cand observati probleme in aparitia si dezvoltarea dentitiei de lapte sau a celei permanente.
Stomatologul este medicul pe care trebuie sa-l vizitati si o data la sase luni pentru un consult periodic. Doar astfel puteti depista din timp probleme legate de carierea sau cresterea necorespunzatoare a dentitie.
Cum pot scapa copii de frica de a merge la dentist?
Daca alegeti clinica potrivita, care dispune de un medic dentist cu experienta cu copiii si aparatura potrivita, vizitele la cabinetul stomatologic vor fi de acum incolo o rutina placuta. Cu o atitudine potrivita si tehnologie actuala, adaptata nevoilor celor mici, orice terapie si tratament pot decurge mult mai simplu si eficient.
Folosirea unei metode de anestezie prin inhalosedare poate schimba radical atitudinea celor mici fata de cabinetul medicului stomatolog si de terapiile specifice.
Cum ajuta inhalosedarea la usurarea tratamentelor dentare la copiii?
Sedarea prin inhalare cu gaz ilariant la copii este cea mai noua si eficienta metoda pentru a reduce disconfortul si a eficientiza interventiile dentare realizate in cazul copiilor.
Inhalosedarea produce o anesteziere constienta, pacientul fiind mult mai relaxat si complet cooperant pe toata perioada tratamentului.
Rezultatele metodei sunt sigure, rapide, fara efecte adverse sau secundare, revenirea din stare realizandu-se complet dupa incetarea administrarii.
Datorita tratamentului de inhalosedare la copii, creste confortul si eficiența terapiilor aplicate copiilor, durata sedintelor se scurteaza, iar rezultatele dorite pot fi obtinute mai repede.
Astfel copiii scapa de teama de tratamente dentare sau de frica de a merge la medicul dentist.
Speram ca toate aceste raspunsuri v-au fost de ajutor in a trata corespunzator orice durere dentara care ii supara pe copiii vostri.
Va asteptam sa treceti pragul cabinetului nostru de stomatologie pentru copii cu mult mai multa relaxare!