Despre ce este vorba in acest articol
- 1 Ce este implantul dentar?
- 2 Din ce este realiza implantul dentar?
- 3 Când este nevoie de implantul dentar?
- 4 Etape pregătitoare înaintea implantului – bine de știut
- 5 Bine de știut despre implant și înainte de procedură
- 6 De ce implant dentar și nu altceva?
- 7 Recomandări ale medicilor stomatologi Omega Omnident
Atunci când se pierde un dinte, poate chiar mai mulți, una din soluțiile prezentate de medicul stomatolog este implantul dentar. Dar ce este implantul dentar și oare merită luată în considerare această variantă de tratament?
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este o componentă chirurgicală care se implantează în os, maxilar sau mandibular, pentru a susține o lucrare protetică (coroană dentară, proteză, punte etc.).
Din ce este realiza implantul dentar?
Implantul este realizat din Titan de puritate 99,9%, fapt care asigură compatibilitatea cu osul și organismul uman. Alte caracteristici ale implantului dentar sunt rezistența și stabilitatea. Spre deosebire de lucrările protetice, implantul dentar nu trebuie înlocuit și nu devine instabil în timp. Excepție fac cazurile în care retracția osoasă este accentuată, iar implantul este descoperit în timp.
Când este nevoie de implantul dentar?
Se optează pentru această variantă de tratament atunci când pacientul a pierdut un dinte sau mai mulți și dorește înlocuirea acestora din motive estetice dar și funcționale.
În cazul în care a fost pierdut un singur dinte, se introduce implantul peste care se va monta o coroană dentară, în special atunci când dinții învecinați sunt sănătoși și se dorește protejarea acestora. Când lipsesc mai mulți dinți și se dorește protezarea peste implanturi, medicul stomatolog stabilește un plan de tratament personalizat pe fiecare caz în parte.
Etape pregătitoare înaintea implantului – bine de știut
Primul lucru pe care trebuie să îl facă pacientul atunci când pornește pe acest drum este o vizită la medicul stomatolog. În cadrul acestei consultații pacientul comunică așteptările pe care le are, iar medicul stabilește mai multe variante de tratament după caz.
Etapele diferă în funcție de stadiul în care se află pacientul atunci câmd începe tratamentul. Spre exemplu, dacă în locul în care urmează să fie introdus implantul se află un dinte cu infecție la rădăcină acesta trebuie extras, se face o pauză de aproximativ două luni, se face acel CT și abia după se poate insera implantul. În cazul unui dinte sănătos, extracția și implantul se pot face în aceeași ședință.
Bine de știut despre implant și înainte de procedură
- Dacă varianta de tratament aleasă implică unul sau mai multe implanturi dentare se se va face un CT (computer tomograf), iar în același centru radiologic se pot face măsurătorile care ajută medicul să afle dacă structura permite implantarea (apropierea de sinus, densitatea osoasă, dimensiunile etc.).
- După analizarea măsurătorilor pacientul poartă o discuție cu medicul despre tipul implantului, tipul lucrarii și alte detalii pe care acesta trebuie să le știe.
- Dacă structura osoasă nu permite implantarea, se recurge la adiția de os. După această procedură se face o pauză de aproximativ 3-6, se realizează un alt CT și abia după se poate insera implantul.
- Lucrările protetice (coroane dentare, proteze etc.) nu se montează imediat după implantare. Se face o pauză care variază de la 3 până la 6 luni, după caz. Din motive estetice se pot amplasa lucrări provizorii după scoaterea firelor (o săptămână) sau cape de vindecare (cape metalice care conformează gingia).
De ce implant dentar și nu altceva?
Deși implantul dentar nu este singura variantă de tratament în cazul înlocuirii dinților, este cea mai stabilă dintre toate. Poate fi o variantă de tratament și pentru pacienții care suferă de parodontoză (afecțiune care duce la mobilizarea accentuată a dinților și inevitabil la pierderea acestora). Dinții pierduți din cauza bolii pot fi înlocuiți cu implanturi.
Implantul dentar reprezintă o fundație solidă pentru proteze. Pacientul poate să obțină cu ajutorul acestor implanturi protezare care se apropie de natural – se poate mușca din măr.
Recomandări ale medicilor stomatologi Omega Omnident
În stomatologie, și nu numai, cel mai bun tratament este prevenția. Respectați rutina de îngrijire – periajul zilnic al dinților, utilizarea aței dentare și a apei de gură – și programările de rutină la medicul stomatolog.
Dacă sunt descoperite probleme, tratați-le cât de repede cu putință. Amânarea tratatmentului nu duce decât la complicații și costuri suplimentare.
Considerați implantarea de la început! Se pot face lucrări și pe dintele natural, dar pot apărea complicații în timp. Spre exemplu, dacă dintele pe care s-a amplasat coroana are nerv, acesta se poate inflama, infecta sau chiar muri. Toate astea sub coroana dentară. Implantul dentar nu suferă modificări în timp, nu se fisurează, nu se mișcă.