În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă, înseamnă că te confrunți cu demineralizarea dinților și trebuie să te adresezi medicului stomatolog, pentru a preîntâmpina formarea cariilor dentare. De obicei, alimentația defectuoasă provoacă apariția petelor albe pe partea interioară a dinților de sus, în timp ce problemele de igienă generează afectarea dinților în apropierea gingiei. „Citind” aceste semne, medicul stomatolog va putea pune diagnosticul corect, eventual îți va recomanda și efectuarea unor analize de sânge, în cazul în care suspectează o demineralizarea osoasă generală, osteoporoză etc. Astfel, planul de tratament ales va fi corect și complet, cu efecte pe termen lung.
Cuprins:
1. Demineralizarea dinților – semne prin care o recunoști
2. Demineralizarea dinților de lapte
3. Legătura dintre demineralizarea dinților și demineralizarea osoasă
4. Tratamente pentru demineralizarea dinților
1. Demineralizarea dinților – semne prin care o recunoști
Demineralizarea dinților este o afecțiune care reprezintă prima etapă în formarea cariilor dentare. Principalele cauze ale demineralizării dinților țin în primul rând de alimentația defectuoasă și de igiena precară, însă acestea nu sunt exclusive.
Atunci când observi că pe suprafața dinților au apărut pete albe, acest fapt trebuie să tragă un semnal de alarmă. Este primul simptom al unui deficit de minerale, care afectează structura dintelui.
Dacă petele albe îți apar și pe unghii, acesta poate fi un indiciu că este vorba despre o demineralizare osoasă generală sau osteoporoză. Asta înseamnă că din corpul tău lipsesc sau sunt insuficiente substanțele nutritive necesare unei bune funcționări.
Alături de petele albe, deseori se manifestă și o hipersensibilitate a dinților la contactul cu alimente foarte calde sau foarte reci.
Pe lângă alimentație și igienă, o contribuție la formarea porțiunilor demineralizate o au și acizii din gură, provocați de o salivă mai acidă sau de anumite alimente consumate în mod frecvent. Este de evitat consumul excesiv de băuturi acidulate, citrice și alte fructe cu o aciditate ridicată, zahăr, produse care conțin amidon și lactate fermentate (cu excepția brânzei).
Desigur, asta nu înseamnă să le elimini din alimentație, ci doar să ai grijă la excese și să îți speli dinții cât mai curând după ce le-ai consumat. În situațiile în care nu este posibil să folosești imediat după masă pasta de dinți, poțifolosi, ocazional, o gumă de mestecat care are proprietatea de a neutraliza acizii din gură. Sau poți păstra în geantă o sticluță cu apă de gură, pe care să o folosești la nevoie.
Saliva acidă contribuie la dizolvarea mineralelor din structura dintelui. Tot astfel, placa bacteriană, dacă nu este îndepărtată constant, se poate mineraliza ea însăși, formând depozite tari de tartru, care aderă la suprafața dinților și le afectează structura.
Tartrul se poate forma atât în locuri vizibile, cât și subgingival, în locuri mai puțin accesibile. De aceea, specialiștii recomandă ca fiecare persoană să meargă o dată la 6 luni la cabinetul stomatologic pentru o igienizare profesională, care include și detartrajul. În caz contrar, sub depunerile de tartru se vor forma aceste pete albe, demineralizate, iar apoi cariile.
Demineralizarea dinților mai poate fi provocată și de anumite boli și afecțiuni precum tulburările de reflux gastroesofagian. De asemenea, persoanele care se confruntă cu stări de vomă frecvente sunt mai expuse demineralizării dinților, deoarece acizii din stomac sunt foarte puternici, iar odată ajunși în gură, distrug smalțul dinților.
2. Demineralizarea dinților de lapte
S-a observat că demineralizarea dinților afectează în cea mai mare proporție copiii, respectiv dinții de lapte.
Mulți părinți observă, îndeosebi la copiii mici, apariția petelor albe care semnalează demineralizarea dinților. Și aici, este nevoie ca un medic pedodont să evalueze dantura copiilor, pentru că poate fi vorba despre „carii de biberon” (mai ales în cazul în care copilul adoarme cu biberonul în gură), de o demineralizare osoasă sau de o afecțiune numită hipoplazie sau displazie de smalț. Aceasta din urmă împiedică mineralizarea dinților din cauza unor probleme structurale, care reprezintă o anomalie. Originile acestei afecțiuni se regăsesc încă din perioada formării mugurilor dentari, înainte ca dinții să erupă.
3. Legătura dintre demineralizarea dinților și demineralizarea osoasă
Demineralizarea generală, care afectează afecteaza atât dinții, cât și oasele, este asociată de cele mai multe ori cu osteoporoza și afectează mai ales persoanele trecute de 50 de ani. Reducerea densității osoase, respectiv demineralizarea, este mai frecventă în rândul femeilor.
Osteoporoza necesită tratamente specifice și administrarea de suplimente alimentare la nevoie, pentru a compensa carențele din alimentație sau pentru a suplimenta necesarul zilnic (în general, calciu și vitamina D).
Există persoane care sunt predispuse genetic la această boală și altele la care apariția ei este favorizată de stilul de viață, de consumul de tutun și alcool, lipsa de activitate fizică etc.
4. Tratamente pentru dinții demineralizați
Deși nu se „vindecă”, demineralizarea dinților poate fi oprită și prevenită. Păstrarea unei igiene riguroase este primul punct pe listă. Apoi, alimentația sănătoasă, care să asigure întregul necesar de minerale și vitamine organismului.
Apoi, medicul stomatolog poate efectua anumite tratamente de remineralizare în cabinet sau îți poate prescrie o pastă de dinți specială, pe care să o folosești acasă.
În cazul în care demineralizarea dinților este severă, porțiunile afectate vor fi curățate și tratate ca și în cazul cariilor. De asemenea, în anumite situații poate fi făcută o sigilare dentară, cu ajutorul rășinilor fotopolimerizabile. Sigilarea previne formarea cariilor, asigurând dintelui o protecție suplimentară și este deseori folosită preventiv pentru șanțurile care se află în partea superioară a premolarilor și molarilor.
În cazul în care te confrunți și tu (sau copilul tău) cu probleme de demineralizare a dinților, nu mai amâna vizita la dentist!
În Clinicile Omega Omnident te poți programa rapid și ușor, online sau telefonic, la 0771 791 263 !
Sursa foto: Shutterstock.com