Dentofobia sau frica de dentist

Ce este dentofobia - frica de dentist - și cum poți beneficia de servicii medicale de stomatologie daca ai o astfel de anxietate?

Vizitele regulate la medicul dentist ne pot ajuta să prevenim și să tratăm probleme stomatologice minore, ce altminteri se pot agrava și deveni intervenții mult mai complexe și de durată. În cazul celor care nu au nicio teamă atunci când trebuie să treacă pragul unui cabinet stomatologic lucrurile sunt simple, însă ele devin o adevărată dramă atunci când vorbim despre persoane cu dentofobie sau frică de dentist.

Ce este dentofobia?

Dentofobia, team sau frica de dentist este o formă de anxietate care poate apărea la anumite categorii de pacienți. Ea poate avea mai multe cauze. Printre cele mai frecvente avem: cauzele genetice, atunci când această formă de anxietate este moștenită de la un părinte, cauze dobândite printr-o experiență personală traumatizantă sau pur și simplu o cauză irațională, fără un motiv sau justificare anume.

Evident, cu toții putem avea un anumit tip de teamă sau un sentiment de reținere când auzim sunetele produse de anumite instrumente sau echipamente stomatologice sau când știm că urmează să trecem printr-o intervenție ceva mai dură sau chiar o intervenție chirurgicală stomatologică. Însă, o persoană normală, fără dentofobie, ajutată de medic și de procedurile specifice, își poate învinge ușor reținerea și trece peste situație.

Dentofobia- frica de dentist - la copii

Copii sunt printre cei care se confruntă cel mai adesea cu stări de teamă și anxietate, de tipul dentofobie, atunci când trebuie să treacă pe la medicul dentist pentru prima dată sau pentru o intervenție pe care nu o cunosc.

Cum poate fi învinsă dentofobia?

În condiții mai puțin grave, chiar medicul dentist este cel care ne poate salva de această teamă. Dacă acesta are abilitatea necesară și ne povestește cu răbdare tot ceea ce urmează să se întâmple în cabinet, lucrurile pot decurge mult mai simplu. Cu cât pacientul, oricare ar fi vârsta sa, este mai bine pus în temă cu intervenția și cu cât manopera decurge mai simplu și mai rapid, cu atât  cresc șansele ca tema de intervenții stomatologice să scadă.

Medici stomatologi pedodonți - pentru a întâmpina frica de dentist la copii

Pentru ca cei mici să nu mai aibă de suferit, în cabinetele stomatologice există specialiști dentiști pentru copii, numiți pedodonți. Aceștia au pregătirea pediatrică, psihologică și stomatologică necesare pentru a face ca fiecare vizită la medicul dentist să fie o experiență interesantă, care să nu sperie sau să nu lase traume unui copil.

Tehnologia contra fricii de dentist. Inhalosedarea provoacă un zâmbet

În plus, la ora actuală există aparatură, tehnologie și metode astfel încât vizitele la medicul dentist să nu lase amintiri neplăcute, să decurgă fără durere și într-un timp cât mai scurt.  Printre cele mai apreciate metode, care au schimbat percepția multor copii despre vizitele la medicul stomatolog menționăm: inhalosedarea, tehnologii de realitate virtuală, medici cu răbdare, ce transformă fiecare ședință într-un loc în care copii simt că se petrece ceva special, care le face bine.

Vizitele la medicul dentist pedodont sau cu pregătire psihologică sunt cea mai bună soluție pentru a scăpa de frică sau de traume suferite în trecut. Cu cât pacientul va fi mai bine primit și informat și i se va comunica mai pe înțelesul său ce se întâmplă, cu atât există mai multe șanse ca dentofobia să fie învinsă.

În cazul în care o persoană, oricare ar fi vârsta, nu reușește

 să treacă de această frică, singura modalitate de a apela la acest gen de intervenții medicale, esențiale pentru sănătatea dinților, este aceea de a merge la un psiholog sau psihoterapeut specializat în tratarea acestei forme de fobie.

Dacă aveți nevoie de intervenții stomatologice pentru copii cu frică de dentist, desfășurate în cabinete dotate special, cu medici pedodonți cu experiență sau de intervenții stomatologice pentru persoane cu cu teamă de dentist, alegeți serviciile dedicate oferite în cabinetele Omega OmniDent.

Avem experiența, iar inhalosedarea face “de râs” frica de dentist.

Terapia cu plasma pentru paradontoza avansată. Ce este. Recomandări. Precauții
Parodontoza sau parodontita este afecțiune cronică a gingiilor la care se ajunge doar dacă nu sunt luate...
Citește mai mult
Extracția dentară chirurgicală. Ce trebuie să știi?
Sunt situații în care, datorită unor complicații, extracția dentară simplă nu mai este o intervenție...
Citește mai mult
Ce este Laterodeviație Mandibulară și care sunt soluțiile?
Există o serie de anomalii dentare, pentru a căror diagnosticare și tratare este nevoie de o evaluare...
Citește mai mult
De ce e important să ai un serviciu dentar pentru companii cu o clinică dentară deschisă non-stop?
Serviciul de urgențe stomatologice este unul de care orice persoană are nevoie la un moment dat. Fără...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca