Ce trebuie să știi despre coroana din zirconiu

Ce trebuie să știi despre coroana din zirconiu - OMEGA OmniDent

Ce este coroana dentară și cand este recomandată?

Coroana dentară este o lucrare protetică cu rol de imitare și înlocuire a dinților naturali. Este componenta estetică, dar și practică, din ansamblul lucrărilor protetice. Aceasta imită aspectul natural al dintelui și împrumută rolul funcțional al acestuia.

Coroana dentară este recomandată în situațiile în care unul sau mulți dinți au fost extrași. Golul rămas trebuie înlocuit pentru a nu apărea dezechilibre (înclinarea dinților învecinați, deplasarea dintelui aflat pe arcada opusă etc.)

Inainte si dupa lucrare. Dantura tinerei a fost refacuta integral cu coroane de zirconiu.

Diferențierea coroanei din zirconiu

Coroana din zirconiu se diferențiază de celelalte tipuri prin fizionomie și rezistență. În cazul coroanei metalo-ceramice, odată cu retragerea gingiei este expusă marginea metalică a coroanei (colereta), problemă care nu există la coroana din zirconiu.

Coroane de zirconiu – mulaj.

Este important de menționat că lucrarea nu este realizată în întregime din zirconiu – stratul exterior este realizat din material ceramic. Coroana nu este realizată doar din zirconiu pentru că materialul nu are luciul dintelui natural și nici ar exista posibilitatea personalizării – culoarea aleasă de pacient sau aliniat[ danturii.

Avantaje și dezavantaje ale coroanei din zirconiu

  • Este rezistentă. Spre deosebire de coroana dentară realizată doar din material ceramic, cea din zirconiu este mai puțin predispusă la fisuri. Materialul ceramic este casant, iar zirconiul din interiorul coroanei protejează coroana.
  • Este fizionomică. Aspectul se apropie foarte mult de cel al dinților naturali.
  • În cazul în care se ciobește stratul ceramic, nu este o diferență semnificativă de culoare între cele două materiale. În partea opusă este coroana metalo-ceramică – dacă se ciobește stratul exterior, este expus metalul.
  • Este mai costisitoare decât coroana metalo-ceramică.

De ce este recomandat zirconiul pentru coroana dentară

Zirconiul este recomandat pentru rezistența sporită a lucrării dentare. Acest material înlocuiește metalul, fiind astfel o superior estetică.

De asemenea, zirconiul este opțiunea potivită pentru pacienții care nu doresc folosirea metalului, fie din cauza alergiilor, fie din dorința de a opta pentru o lucrare protetică în pas cu tendințele. Si, bineinteles, mult mai rezistenta.

Lucrare recenta a Cliniici Omega Omnident. Dintii doamnei au fost imbracati cu coroane de zirconiu.

Lucrare recenta a Clinicii Omega Omnident. Dintii doamnei au fost imbracati cu coroane de zirconiu.

Diferența între dinții de portelan si cei de zirconiu

Materialul ceramic nu este opac, tenta translucidă aduce un plus de naturalețe lucrării. Pe când zirconiul este un material opac, care nu permite luminii să treacă.

Din perspectiva esteticului, coroana integral ceramică este opțiunea ideală, dar nu este la fel de rezistentă precum cea din zirconiu. Pentru a îmbina avantajele ambelor materiale, a fost creată coroana din zirconiu cu strat exterior ceramic.

Care este procedura stomatologică pentru o coroana dentară

Procedura stomatologică diferă în funcție de stadiul în care se află pacientul atunci când începe tratamentul.

Spre exemplu:

Dantura domnisoarei fost reconstruita cu coronite din zirconiu. Zambetul a devenit mai senzual prin injectii cu acid hialuronic.

  • În cazul în care dintele are o carie mult prea mare, iar plombarea nu este suficientă, se va șlefui dintele și se va realiza o coroana în laborator. Lucrarea se va cimenta peste dintele șlefuit.
  • Când dintele a fost tratat pe canal, se va face reconstrucția dintelui (RCR), se va ancora pivotul peste care se va aplica lucrarea dentară.
  • Atunci când nu există dintele, soluția este implantul dentar. Peste acesta se va înșuruba bontul protetic peste care se va cimenta sau înșuruba coroana dentară. Pentru mai multe detalii consultați articolul dedicat implantului dentar.
  • Dacă lipsește un dinte și nu se dorește implantarea, se vor șefui dinții vecini și se va realizează o punte protetică. Aceasta se cimentează pe dintele anterior și pe cel posterior spațiului.

Pierderea unui dinte afectează întreaga dantură și nu numai, are consecințe asupra sănătății sistemului digestiv. Dacă aveți nevoie de o lucrare de reconstrucție, nu ezitați să ne contactați și împreună găsim cea mai potrivită lucrare dentară pentru dumneavoastră.

 

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca