Despre ce este vorba in acest articol
- 1 Coroana dentară. Ce este. Tipuri de coroane dentare. Lucrarea propriu-zisă. Avantaje și dezavantaje
- 2 Coroana dentară – ce este și când se apelează la coroana dentară
- 3 Componentele lucrării protetice
- 4 Pivotul
- 5 Coroana dentara propriu-zisă
- 6 Implantul dentar – o alternativă la coroană
- 7 Tipuri de coroană dentară
- 8 Clasificarea în funcție de după durată- Provizorie și definitivă
- 9 Diferențe între coroana provizorie și cea definitivă
- 10 Coroana dentară după material
- 11 Coroana acrilică
- 12 Coroana dentară metalo – ceramică
- 13 Coroana metalo-ceramică vs vestibular ceramică
- 14 Coroana dentară ceramică
- 15 Coroana dentară din zirconiu
- 16 Etape de reconstructie dentară prin coroana
- 17 Lucrare de Coroană provizorie
- 18 Protezarea unui dinte și implant dentar
- 19 Fluturaș versus coroană provizorie
- 20 Cât lucrează o lucrare dentară protetică?
- 21 Avantajele și dezavantajele coroanei dentare
- 22 Coroana dentară – avantaje:
- 23 Coroana dentară – dezavantaje:
Coroana dentară. Ce este. Tipuri de coroane dentare. Lucrarea propriu-zisă. Avantaje și dezavantaje
Coroana dentară imită dintele și îndeplinește rolurile acestuia. Fie că tratamentul a dus la extracție sau aveți un dinte fisurat și doriți să îl reparați, coroana dentară este o soluție.
Tratamentele dentare pot duce la extracție în cazurile în care dintele chiar nu poate fi salvat, adesea din cauza unei infecții sau fisuri. Cu toate acestea, extracția nu reprezintă capăt de drum. Golul rămas după îndepărtarea dintelui nu este singurul inconvenient. Dinții vecini vor avea tendința de a se apropia unul de celălalt, înclinându-se. Această mișcare nu face nimic altceva decât să creeze un dezechilibru și să afecteze ocluzia (mușcătura).
Un alt factor de luat în considerare este dintele aflat pe arcada opusă. Acesta își va „căuta” antagonistul și va coborî sau urca până când va atinge dintele pereche. Avand în vedere că acesta nu mai există, se poate pierde și dintele opus.
Coroana dentară – ce este și când se apelează la coroana dentară
Coroana dentară este o lucrare protetică la care se apelează atât din motive estetice, cât și practice. Aceasta imită dintele natural și îndeplinește și rolul funcțional al acestuia.
Coroana dentară se poate fixa pe dintele natural, pe un bont atașat la implantul protetic sau pe un pivot fixat în rădăcina naturală a dintelui. În cazul în care a fost necesară extracția, golul rămas poate fi completat cu un implant protetic (dacă permite osul) peste care se va monta ulterior o coroană dentară.
Componentele lucrării protetice
Lucrarea poate fi alcătuită din pivot și coroană dentară, din dintele natural șlefuit și coroană sau din implant, bont și coroană.
Pivotul
Pivotul este componenta nevăzută a lucrării și se fixează prin rădăcina dintelui. Acesta se montează numai după efectuarea tratamentului endodontic: extragerea nervului dentar și obturarea canelelor. În funcție de starea dintelui, acesta poate fi la nivelul gingiei sau sub nivelul gingiei – dacă dintele e fracturat.
Coroana dentara propriu-zisă
Coroana este elementul exterior care împrumută funcțiile dintelui înlocuit, atât pe cele estetice, cât și pe cele funcționale. Coroana poate fi compusă din diverse materiale, opțiunea fiind dictată de preferințe și buget.
Implantul dentar – o alternativă la coroană
Implantul este alternativa la care se recurge în urma unei extracții. Dacă structura osoasă nu permite implantarea, se poate face adiție de os. La implant se atașează un bont protetic, de care se lipește sau în care se înșurubează coroana.
Tipuri de coroană dentară
Clasificarea în funcție de după durată- Provizorie și definitivă
Coroanele dentare pot fi provizorii sau definitive. De regulă, la cele provizorii se apelează:
- Când pacientul nu dispune de resursele necesare pentru o coroană definitivă care să îi fie pe plac și vrea să mai aștepte.
- Când pacientul se află în tratament ortodontic. Din cauză că dinții se mobiliază pe perioada purtării aparatului, se evită astfel schimbarea mai multor coroane definitive și, implicit, mai scumpe.
- După fixarea implantului. Pentru a permite vindecarea și adaptarea, se poate face o pauză între programarea chirurgicală și cea protetică, timp în care pacientul poartă o proteză provizorie.
Diferențe între coroana provizorie și cea definitivă
Coroana provizorie de lungă durată este realizată în laborator și este confecționată din acrilat.
Dinții provizorii se lipesc cu adezivi speciali utilizați în cabinet, nu cu superglue sau alte materiale.
Coroana dentară definitivă este realizată din materiale mai rezistente și mai variate. Se apelează la acest tip de coroană după finalizarea tratamentelor ortodontice și când pacientul dorește să investească mai mult într-o dantură mai fizionomică și mai dură.
Coroana dentară după material
Materialul coroanei este ales în funcție de preferințe, costuri și fizionomie. Acestea pot fi confecționate din combinații de zirconiu, ceramică, metal și material acrilic.
Structura dintilor.
Coroana acrilică
Coroana acrilica este o opțiune de buget, însă trebuie luată în considerare și calitatea materialului, care este unul plastic. Nu este la fel de rezistentă ca celelalte și se poate colora din cauza alimentelor pigmentate.
Coroana dentară metalo – ceramică
Coroana metalo-ceramică este compusă dintr-o capă metalică (aur, argint cu platină, cobalt-crom, nichel, argint cu paladiu) acoperită în întregime sau parțial cu material ceramic.
Coroana metalo-ceramică vs vestibular ceramică
După gradul de acoperire, aceasta poate fi convenționala – coroană metalo-ceramică sau cea vestibular-ceramică.
Coroana vestibular ceramică este îmbrăcată în material ceramic numai în partea din față a dintelui, iar pe partea dinspre limbă este metalul la vedere.
Dezavantajul acestui tip de coroana este culoarea metalului care trece, în mică măsură, prin materialul ceramic și oferă o tentă gri dintelui.
Coroana dentară ceramică
Coroana full-ceramic este estetică, realizată în întregime din material ceramic. Aceasta se așează peste dintele viu. Dacă dintele este devital, se recomandă inserarea unui pivot din fibră de sticlă sau din zirconiu.
Coroana dentară din zirconiu
Coroana din zirconiu este fizionomică, în comparație cu cea metalo-ceramică, și rezistentă. Coroana nu se realizează în întregime din zirconiu, stratul exterior fiind din material ceramic, din motive estetice.
Etape de reconstructie dentară prin coroana
Etapele diferă în funcție de starea dintelui.
Lucrare de Coroană provizorie
Dacă dintele este viu, se ia o amprentă, se șlefuiește și se realizează o altă amprentă care se trimite către laborator. Pacientului i se pune o coroană provizorie peste dintele șlefuit și i se face o altă programare, după termenul estimat de tehnician.
Protezarea unui dinte și implant dentar
Dacă se dorește protezarea unui dinte care nu mai poate fi salvat se face extracție și se introduce implantul dentar întrucât se poate lua și o pauză de câteva luni până la lucrarea propriu-zisă.
O întrebare uzuală este la cât timp după extracție se poate face implant, iar răspunsul este că depinde. Dacă dintele era bolnav se face o pauză de două luni, se realizează un CT (computer tomograf) și abia după se pune implant. Dacă e sănătos și doar e fracturat se poate scoate dintele și monta implantul în aceeași ședință.
Fluturaș versus coroană provizorie
Se poate pune un dinte provizoriu după extracție și aveți de ales între fluturaș și coroană provizorie. Coroana provizorie este varianta optimă, mai sănătoasă, mai stabilă și mai estetică. Fluturașul este doar de decor, maschează golul, iar dacă puneți presiune pe el în masticație, pot apărea urmări neplăcute.
Dacă dintele este devital, se realizează tratamentul endodontic și se obturează canalele. După finalizarea tratamentului de canal, se introduce pivotul de care se va lipi ulterior coroana dentară.
Cât lucrează o lucrare dentară protetică?
Cât durează o lucrare dentară protetică depinde de laborator, manoperă, numărul de probe efectuate până la alegerea culorii și a dimensiunii satisfăcătoare, de eventuale complicații și de programări.
Avantajele și dezavantajele coroanei dentare
Coroana dentară – avantaje:
- Coroana dentară imită dintele pe care îl înlocuiește, fiind astfel estetică.
- Menține ocluzia corectă. Lipsa unui dinte creează dezechilibre care aduc cu sine consecințe, iar prin această lucrare protetică se evită acele urmări.
- Confortul pacientului. Lipsa unuia sau a mai multor dinți nu este numai un minus din punct de vedere estetic, este și incomod. Prin protezare se reduce sau chiar elimină acest disconfort.
Coroana dentară – dezavantaje:
- Șlefuirea smalțului natural al dintelui. Pentru a amplasa o coroană dentară, dintele trebuie șlefuit de jur împrejur, mai mult sau mai puțin (în cazul coroanei cu suport metalic se șlefuiește mai mult).
- Coroana dentară se înlocuiește la 5 ani, indiferent de materialul din care este realizată.
În funcție de gravitate, o coroană dentară spartă se finisează în cabinet să nu mai jeneze la limbă sau se taie și se înlocuiește. Crăpătura se limitează la stratul exterior, ceramic.
Cabinetul Omega Omnident vă asigură toată gama de servicii medicale- de la stomatologia de urgență, la parodontologie, protetică și implantologie. Ne găsiți non-stop pe intrarea Moneasa Nr. 7.