Despre durerea de dinti. Sfaturi

Durerea de dinți. Cauze și riscuri. Ce este recomandat și ce nu recomandăm. Sfaturi

Acută, deranjantă, înțepătoare sau persistentă, durerea dentară este întotdeauna neplăcută. Bineînțeles, dar poate fi evitată dacă igiena este corespunzătoare și dacă vizitele periodice la medicul stomatolog sunt respectate.

Mai jos vă prezentăm câteva informații și sfaturi cu privire la durerile dentare.

Durerea de dinți – simptome

Durerea dentară apare  sub diferite forme, de la înțepături, până la dureri severe, în funcție de cauză.

Durerea dentară se manifestă adesea prin pusee ce persistă timp de 15-30 de secunde și poate radia la dinții vecini sau chiar în arcada opusă.

Durata, cât și intesitatea se pot extinde dacă afecțiunea  nu este tratată la timp. Durerea de dinți nu este o cauză, ci un simptom, așa că vizita la medicul stomatolog nu este o opțiune, ci mai degrabă o necesitate.

Este important să nu ignorați acest simptom, indiferent dacă intensitatea este suportabilă.

Durerea de dinți – sensibilitate la atingere

Sensibilitatea la atingere este adesea cauzată de cariile profunde care afectează nervul dintelui, însă nu este o regulă fixă. Nervul poate suferi și din alte cauze – infecții, temperaturi extreme (alimente reci sau calde), parodontoză, nevralgii etc.

Diagnosticul corect este dat doar de către un medic specialist, cauzele afecțiunii fiind variate.

Durerea de dinți și ureche

În cazul în care durerea dentară radiază în ureche, molarii de minte pot fi cauza. Fie că este vorba de un puseu de creștere sau de alte probleme ce îi vizează, se recomandă realizarea unei radiografii și vizitarea medicului stomatolog.

Durerea de dinți – cauze 

Durerea dentară poate apărea din diverse cauze, precum abcesul, pulpita, nevralgia, puseele de creștere ale molarilor de minte, cariile etc.

Cel mai „fericit” caz este sensibilitatea dentară cauzată de consumul lichidelor/alimentelor reci, calde, dulci etc. Durerea este scurtă și acută, prezentă doar în timpul expunerii. Spre deosebire de carii sau celelalte afecțiuni enumerate mai sus, sensibilitatea dentară tinde să treacă în timp datorită micșorării naturale a nervului dentar.

Durerea de dinți – riscuri 

Orice durere dentară ignorată are, de cele mai multe ori, urmări puțin spus neplăcute.

Orice durere de dinți cere intervenția medicului. Chiar dacă dintele e aparent sănătos

De la o simplă durere a unui dinte aparent sănătos, până la durerea apărută la dinții îmbrăcați, rare sunt cazurile în care nu este necesară intervenția medicului.

O măsea sau un dinte netratat la timp va fi tratat cu siguranță în viitor, însă procedura va fi mai complexă, costurile mai mari și consecințele pe măsură.

Scoaterea nervului

Prima intervenție care se ia în calcul în cazul durerilor intense este devitalizarea (scoaterea nervului). Poate că sună ca o problemă în minus, însă un dinte devital este mai predispus la fisuri, își pierde luciul și capătă o tentă gri în timp.

Evitați toate aceste neplăceri, mergeți la medicul stomatolog la timp!

Ce este recomandat în cazul apariției durerilor dentare

În cazul durerilor dentare, recomandăm programarea unei vizite la medicul stomatolog. Durerea poate fi calmată cu ajutorul antiinflamatoarelor și a analgezicelor, însă cereți sfatul medicului stomatolog înainte de a intra în farmacie.

Diagnosticul  e pus de medic

Doar un specialist poate pune un diagnostic corect și poate începe un tratament eficient.

Prevenția și igiena corectă sunt cele mai bune tratamente 

Prevenția este întotdeauna o idee buna. Igienizarea corectă, consecventă, reduce riscul apariției cariilor dentare și a altor probleme asociate durerii dentare. Periajul se realizează de la baza dintelui către vârf, niciodată de la stanga la dreapta, iar din această rutină nu  trebuie să lipsească ața dentară.

Ce nu este recomandat pentru durerea de dinți 

Chiar dacă din bătrâni se știe că dacă „ne trage curentul” vom avea dureri dentare, nu este întocmai așa.

Frigul doar accentuează o problemă existentă, nu o creează! Dacă dinții sunt perfecți sănătoși, frigul sau curentul nu prezintă o amenințare.

Leacurile băbești duse la extrem, precum usturoiul în ureche sau spirtul ținut la dinții afectați, nu tratează cauza și nu ameliorează efectul.

Tratamentul aplicat potrivit unor rețete găsite pe internet nu înlocuiește mersul la medic. De fapt, puteți agrava o afecțiune 

Pe internet găsiți tot felul de leacuri, așa -zise din bătrâni, care mai de care mai puțin realiste. Usturoiul în ureche sau la măsea nu ameliorează durerea de dinți, o vizită la medicul stomatologic da.

Tămâia le dinți nu are niciun efect în lipsa unui tratament de specialitate adecvat. Singurul tratament eficient este stabilit de către medicul specialist după  consultație.

Când vă prezentați la un medic stomatolog?

Cei mai mulți dintre pacienți ajung la medicul stomatolog doar când se instalează durerea acută și persistentă, când ajung la infecții sau umflături vizibile, apelând la stomatologia de urgență.

Vizita la medicul stomatolog la fiecare 3 luni ar trebui să fie un act de rutină pentru păstrarea sănătății, la fel de firesc precum periajul zilnic. De asemenea, la cel mai mic semn de sensibilitate a dinților la cald/ rece, acru/ dulce este cazul să vedeți un medic.

În timpul  procesului de igienă urmăriți cel mai mic semn de schimbare, precum apariția unei mici carii, retrageri sau sângerări ginigivale, sensibilitate în timpul perierii sau orice altă modificare față de stare.

Sfaturile noastre 

  • Menținerea sănătății dentare este un proces continuu și permanent, care ține de fiecare în parte. Este mai ușor să păstrați un ritual de îngijire și să mențineți un stil de viață sănătos decât să ajungeți la intervenții sau extracții care au consecințe pe termen lung.
  • Mergeți la controale periodice. Chiar dacă nu aveți dureri, iar timpul este o presiune, alocând o oră la fiecare trei luni  pentru vizita la cabinetul stomatologic vă salvează de la dureri neplăcute și intervenții dureroase, costisitoare și cu efect pe termen lung.
  • Leacurile băbești nu vă ajută, ci vă prelungesc agonia. Usturoiul, cuișoarele sau tămâia în ureche sau la măsea nu vindecă afecțiunea, nici nu ameliorează durerea.
  • Luați antibiotice doar potrivit rețetei pe care o primiți de la medic.
  • Nu abuzați de consumul de analgezice. Acestea tratează efectul – durerea- nu cauza. În plus, administrate inadecvat vă pot afecta pe alte paliere ale sănătății.
  • Faceți tot posibilul să vă păstrați dinții sănătoși. Este adevărat, la ora actuală puteți recurge la implanturi dentare , dar obiectivul este să vă păstrați proprii dinți.

Totuși, dacă aveți nevoie de stomatologie de urgență, vă recomandăm să ne vizitați la cabinet întrucât stabilirea diagnosticului și tratamentele nu se pot efectua telefonic. Clinica noastră stomatologică este deschisă non-stop și ne găsiți pe strada Moneasa nr. 7, zona Piața Romană.

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca