Parodontoza și parodontologia. Ce sunt și cum previi?

Ați observat că vi se retrag gingiile într-un mod neplăcut, iar din timp în timp sângerează? Parodontoza – periodontita (întânit uneori în limbajul comun și drept paradontoza) este afecțiunea care afectează un număr de pacienți, iar efectele aceste afecțiuni nu sunt de neglijat.

parodontoza - ce este si tratament

O introducere în discuția parodontozei 

Să începem cu noțiunile de bază. În articolele anterioare am menționat elementele din care este alcătuit dintele, iar de această dată vorbim despre felul în care acesta este fixat în os. Rădăcina dintelui pătrunde în os și este fixată de mici fibre ce alcătuiesc ligamentul parodontal. Datorita acestui ligament, dintele se poate mișca în timpul masticației.

Parodontoza afectează acest ligament, gingia și osul în care este dintele înrădăcinat, consecințele fiind mobilitatea ridicată a dintelui și retracția gingivală. Odată cu retracția gingiei, rădăcina este expusă și mai vulnerabilă.

Parodontologia este ramura stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea, profilaxia și tratarea bolilor care afectează țesuturile ce mențin dintele pe arcadă – gingia, osul, ligamentul dento-alveolar, cementul și dintele în sine.

Simptome ale parodontozei

Boala parodontala poate fi Asimptomatica – care nu prezinta semne caracteristice  si trece neobservata – si Simptomatica cu semne care sunt adesea ignorate. Printre acestea se numără sângerarea gingivală, depunerile de tartru sau, observabil cu ajutorul radiografiilor, retracția osului.

Evoluția parodontozei

După ce avansează, parodontoza devine tot mai inconfortabilă. La simptomele menționate mai sus se adaugă și pungile parodontale (spații formate între dinte și os în care se acumulează tartru și bacterii), inflamarea, retragerea gingiei și desprinderea ei de pe dinte și mobilitatea dinților.

Boala începe în jurul vârstei de 30 de ani, însă nu este o regulă. Poate apărea mai devreme sau chiar niciodată. Neglijarea semnelor duce la descoperirea bolii într-un stadiu avansat, în care tratamentul nu numai că este mai costisitor, ci și mai anevoios. Dacă este refuzat tratamentul, rezultatul constă în pierderea treptată a tuturor dinților.

Se vindeca parodontoza? 

Parodontoza se poate trata, se poate încetini evoluția, însă procesul de retracție osoasă nu poate fi oprit. Rezultatul tratamentului constă în păstrarea dinților pe arcadă cât mai mult timp posibil.

Tratamentul incipient al parodontozei

Tratarea parodontozei aflată în faza incipientă se face prin corectarea factorilor care duc la această afecțiune, precum eliminarea periodică a depunerilor de tartru sau tratarea gingivitei. Odată cu evoluția afecțiunii, variantele de tratament devin mai invazive și mai neplăcute.

Cauzele care duc la apariția parodontozei

Parodontoza este favorizată de factori locali (fumatul sau tartrul) și de factori generali (bolile sistemice – diabetul zaharat, leucemia, anemia etc.). Bolile sistemice nu cauzează afecțiunea, dar îngreunează vindecarea, în special după intervențiile chirurgicale.

Igiena este esențială pentru pastrarea dintilor

Primul factor care crește ricul apariției parodontozei este igiena precară. Un periaj incorect duce la depuneri de placă bacteriană care se transforma în timp în depuneri de tartru. Acestea se acumulează la baza dintelui, afectează gingia și poate declanșa parodontoza dacă bacteriile și depunerile pătrund sub gingie, înspre rădăcina dintelui.

igiena orala in parodontozaIgiena dentara deficitara sau abuziva este un factor pentru parodontoza

Fumatul afectează sănătatea dentară

O altă posibilă cauză este fumatul. Șansele de apariție a parodontozei la un fumător sunt de 5 ori mai mari decât în cazul unui nefumător. În plus, fumătorul poate să nu depisteze la timp simptomele parodontozei din cauza viciului – sângerarea gingiilor poate să lipsească din cauza nicotinei care reduce fluxul de sânge din gingii.

Lucrări protetice realizate incorect

Alte cauze sunt lucrările protetice realizate incorect (sunt dificil de igienizat sau resturile alimentare pot pătrunde cu ușurință sub sau pe lângă acestea), înghesuirea dinților și cariile situate între dinți sau la baza lor și care nu sunt tratate la timp. Toate acestea pot fi observate și corectate dacă sunt respectate vizitele bianuale la medicul stomatolog.

Măsuri și tratamente

Primele măsuri care trebuie luate sunt cele preventive. Spălarea dinților de 2 ori pe zi este primul pas, dar important este să fie un periaj realizat corect. Dinții se periază cu mișcări verticale, de la gingie spre vârf. Niciodata în sens invers pentru a evita depozitarea bacteriilor în spațiul dintre gingie și dinte. Bineînțeles, periajul trebuie să fie însoțit de folosirea aței dentare înaintea acestuia și clătirea cu apă de gură după periaj. Tot în categoria „prevenție” se află și vizitele regulate la medicul stomatolog și detartrajele periodice.

Tratamentul parodontozei în cazuri avansate

Dacă parodontoza a depășit stadiul incipient, igienizarea riguroasă nu mai este de ajuns și se apelează la variante mai serioase de tratatment.

Primul pas este crearea unei fișe parodontologice în care vor fi consemnate dimensiunile pungilor parodontologice și gradul de sângerare. Abia după se iau în considerare variantele  de tratament și anume:

  • chiuretajul subgingival (curățarea minuțioasă a suprafeței radiculare expuse și îndepărtarea tartrului de la nivelul pungilor parodontale). Chiuretajul poate fi închis (se realizează cu ajutorul chiuretelor, fără a se face lambou) sau deschis (când pungile sunt prea mari este necesară incizia și decolarea gingiei pentru a avea acces).
  •  tratamentul Parodontal Laser LLL (Low Level Laser) care elimină în mod selectiv țesutul afectat, protejându-l pe cel sănătos.
  • tratamentul chirurgical – în această categorie se încadrează adițiile de os, de țesut moale sau metoda Pinhole. Grefa poate fi alcătuită din os sintetic sau os propriu și are rolul de a fixa dinții și de a încuraja regenerarea țesutului natural.
  • solidarizarea dinților mobili – se poate realiza cu benzile special concepute (metalice perforate sau alte tipuri) sau cu ajutorul compozitului. Sunt solidarizați în special dinții frontali, din motive estetice – pentru a-i păstra cât mai mult timp pe arcadă. După o perioadă de la solidarizare, timp în care igiena a fost impecabilă, se poate observa chiar o mobilitate mai scăzută a dinților dacă imobilizarea lor nu a fost făcută prea târziu când gradul de mobilitate era prea avansat.

Nu se poate spune că există un tratament care să elimine complet parodontoza. După efectuarea unei operațiuni din cele menționate anterior, se stabilește un tratament de menținere și consolidare creat pentru fiecare pacient în parte. De asemenea, pacientul este monitorizat timp de cel puțin patru ani de la începerea tratamentului.

Tratamentul trebuie luat în considerare numai împreună cu corectarea practicilor care favorizează afecțiunea, un exemplu este igiena precară – pacientul trebuie să își asume o igienă orală impecabilă pentru a duce la bun sfârșit procesul de vindecare. În caz contrar, este foarte probabil ca rezultatele să nu fie pe măsura așteptărilor.

Ce se întâmplă după?

Pentru că nu este o boală care se vindecă în totalitate, nu se poate vorbi de „după”. Cu toate acestea, este importantă menținerea unei rutine complete de îngrijire și igienizare dentară. Parodontoza nu lasă loc de pauză, așa că trebuie să fiți consecvent pentru a obține cele mai bune rezultate.

Pentru a fi cu un pas înaintea acestei boli, vizitați regulat cabinetul medicului stomatolog!