Despre ce este vorba in acest articol
- 1 Ce sunt protezele dentare?
- 2 Materiale din care protezele sunt confecționate
- 3 Etape ce trebuiesc parcurse până la protezare
- 4 Amprentarea protezelor dentare
- 5 Tipuri de proteze dentare
- 6 Cum întreții protezele dentare
- 7 Întărirea protezelor
- 8 Adaptarea cu protezele dentare
- 9 Când este recomandat să apelezi la implant dentar ca alternativă la proteze dentare
- 10 Despre implanturile dentare
- 11 Când apelați la implant și când nu
- 12 Recomandări
Ce sunt protezele dentare?
Protezele dentare sunt lucrări protetice care au ca scop înlocuirea dinților pierduți. Sunt lucrări personalizate, nu există proteză standard. Chiar dacă protezele ne duc cu gândul la cele totale, ele sunt de diferite dimensiuni – pot fi parțiale sau chiar unidentare.
Materiale din care protezele sunt confecționate
Cât despre materialele din care sunt confecționate, garniturile (dinții de pe proteză) pot fi realizate din plastic sau porțelan. În cazul celor din plastic, prețul dictează calitatea. În ce le privește pe cele din porțelan, se pot fisura sau chiar sparge dacă le scăpați și sunt o idee mai grele decât cele din plastic.
Etape ce trebuiesc parcurse până la protezare
După ce ați stabilit împreună cu medicul stomatolog că doriți protezare, este timpul pentru realizarea unui CT (computer tomograf) și a unui set de analize. La centrul radiologic, acolo unde faceți CT-ul, se vor face măsurători (densitatea osoasă, dimensiunile, apropierea de sinus etc.) care vor ajuta medicul să stabilească planul de tratament.După consultarea măsurătorilor, medicul vă oferă mai multe variante de tratament, iar dumneavoastră alegeți în funcție de costuri, timp și așteptări.
Amprentarea protezelor dentare
După aceasta, se iau amprente în cabinet, se realizează modelul și se trimite la laborator. Ulterior, în funcție de caz și de preferințe, vor fi necesare programări dedicate probării și stabilirii aspectului protezei finale. Bineînțeles, pașii pot să difere de la caz la caz, în funcție de situația inițială pot fi necesare extracții, proteze provizorii și chiar implanturi până la protezarea definitivă.
Tipuri de proteze dentare
Categoriile nu sunt bine definite deoarece sunt lucrări personalizate, iar fiecare proteză este concepută pentru a satisface anumite nevoi. În linii mari, acestea pot fi împărțite însă astfel:
- După durată: provizorii(se aplică după imediat după extracția dentară și se păstrează până se face o proteza definitivă, din motive estetice) și definitive(după vindecare).
- După acoperire: parțiale(unidentare, un grup de dinți, dinții din laterale), totale(se scot toți dinții după care se apelează la o proteză totală provizorie pentru a conforma gingia; după vindecare, 3 sau 4 luni, se poate realiza o proteză definitivă) și scheletate (protezele scheletate au un sistem integrat, fie capse, magneți, telescoape și pentru că sunt utilizate pentru protezarea dinților laterali, au o bară metalică care traversează palatinal sau lingual).
- După gradul de mobilitate: mobile (se scot, se spală și sepun înapoi – pot fi scheletate sau totale) și fixe (sunt mai stabile, nu se mișcă și nu cad; pot fi montate și peste implanturile dentare, dar pot fi scoase doar de către medicul stomatolog)
Un nou tip de proteză dentară este cea flexibilă care în contact cu căldura din gură devine mai moale și mai confortabilă.
Cum întreții protezele dentare
Protezele mobile se curăță de 2 ori pe zi cu soluții speciale sau chiar cu detergent de vase. Dacă sunt proteze provizorii sau dacă lucrarea nu este foarte bine adaptată, se recomandă curățarea după fiecare masă. Se va folosi o periuță dedicată igienizării protezei.
Întărirea protezelor
Pentru o mai bună adaptare, protezele se pot căptuși în timp, iar dacă sunt prea subțiri, se pot întări cu plasă metalică interioară.
Adaptarea cu protezele dentare
Foarte important, protezele dentare nu se țin noaptea în pahar! Se doarme cu ele în gură pentru o mai bună adaptare și pentru un somn odihnitor.
Când este recomandat să apelezi la implant dentar ca alternativă la proteze dentare
Se apelează la implantul dentar atunci când dinții existenți pe arcadă nu reprezintă o fundație solidă pentru protezare. Lucrările protetice nu se fac pe dinții mobili sau afectați
Implantul dentar este o soluție foarte bună și atunci când dinții de pe arcadă nu necesită protezare, dar ati pierdut un dinte.
Despre implanturile dentare
Implanturile dentare sunt realizate din Titan de puritate 99,9%, așadar nu sunt respinse de organism. Implanturile sunt înșurubate în os și sunt stabile în timp. Peste ele se pot așeza coroane dentare sau chiar lucrări/proteze.
Când apelați la implant și când nu
DA
- Dacă suferiți de parodontoză – boala nu afectează și implantul, așadar este o baza solidă pentru protezare.
- Când câmpul este negativ – arcada dentară este plată, iar proteza nu are stabilitate.
- Când pierdeți un dinte, iar rădăcina nu a putut fi salvată.
NU
- – Când se poate stabili alt plan de tratament, la pierderea unui dinte se poate apela la un tratament ortodontic sau crearea unei punti cu dinții vecini – dacă dinții vecini sunt sănătoși.
- Nu este indicat implantul când nu este suficient os. Procedura este mai complexa și implică proceduri suplimentare – adaos de os, sinus-lift etc.
- În cazul în care pacientul a luat medicamente din clasa bifosfonaților o perioadă îndelungată – sunt administrate pentru a trata osteoporoza, dar provoacă necroza osoasă atunci când sunt efectuate operații pe os.
Recomandări
Recomandăm igienizarea corectă și consecventă, respectarea vizitelor periodice la medicul stomatolog și tratarea la timp a tuturor afecțiunilor depistate în cadrul consultațiilor.
De asemenea, este important să începeți orice plan de tratament cu așteptări realiste și să aveți încredere în medicul dumneavoastră stomatolog.
In cazul în care totuși aveți dureri acute, clinica noastră de stomatologie este deschisă NON Stop.