Din ce în ce mai multe persoane se prezintă în cabinetul medicul stomatolog pentru corectarea unor probleme de estetică dentară. Cerințele lor se bazează de multe ori pe informații citite de pe diverse site-uri sau din publicații online, care nu sunt de specialitate. Însă ceea ce află de la stomatologul specialist este că, intervenția stomatologică de care au nevoie este diferită de cea pentru care s-au prezentat inițial. Iar această recomandare vine în urma evaluărilor și analizelor unor informații oferite de radiografii și date medicale specifice.
Acesta este și motivul pentru care în acest articol ne-am propus să facem o distincție între cele mai solicitate intervenții stomatologice de schimbare a esteticii dinților, respectiv diferențierea dintre fațete și coroane dentare.
Ce sunt fatetele dentare?
Fatetele dentare sunt lucrări dentare foarte subțiri, realizate din porțelan sau materiale compozite, care acoperă partea frontală a dinților și pot corecta imperfecțiuni de forma sau culoare a danturii. Acestea imită foarte bine forma și aspectul dinților naturali, nu se pătează și își păstrează aspectul intact pentru mulți ani. Sun simplu de fixat, aplicarea având nevoie de intervenții minim invazive asupra structurii dintelui.
În general sunt recomandate pentru dinții frontali, dar pot fi aplicate cu succes și pe toată dantura sau pe o întreagă arcadă dentară, oferind un aspect estetic și uniform.
Fiind vorba despre o lucrare dentară, intervenția va putea fi realizată numai într-un cabinet stomatologic, după un control amănunțit, pe baza căruia medicul stomatolog va stabili dacă nu există alte probleme dentare ce trebuie tratate mai înainte sau care nu permit realizarea procedurii.
Fațetele dentare sunt lucrări de aproximativ 0,5-1 mm grosime, care acoperă doar partea frontală a dinților și pentru a căror montare este necesară îndepărtarea unei cantități mici de smalț dentar, pentru a o face să se încadreze cât mai bine și estetic.
Durata de viață a acestora, în funcție de tipul de material ales, de manoperă și de starea generală a sănătății danturii este de 10-15 ani. Pentru a le asigura o durabilitate cât mai mare sunt necesare controale regulate la stomatolog.
Ele vin și cu o serie de dezavantaje, printre care menționăm faptul ca nu pot fi utilizate pentru dinți deteriorați grav, deoarece aceștia nu oferă suportul structural necesar unei fixări sigure și de durată. De asemenea, nici prețul nu este unul accesibil tuturor pacienților.
Ce sunt coroanele dentare?
Coroanele dentare sunt lucrări protetice care acoperă partea vizibilă a unui dinte, inclusiv partea frontală, laterală și superioară, oferind protecție și rezistentă unui dinte care prezintă fisuri, deteriorări sau distrugeri de mai mare amploare și pentru care plombarea nu mai este o soluție suficientă.
Pot fi utilizate pentru a corecta forma, dimensiunea și aspectul dinților, dar și pentru a repara dinții după tratamente de canal radicular. Coroanele dentare sunt utilizate, de asemenea, și pentru a da aspectul exterior al dintelui, în cazul realizării unui implant.
În prezent există mai multe variante de produse, cu costuri și durabilitate diferită. Printre cele mai utilizate avem coroane dentare de ceramică, de zirconiu, de porțelan, de metal (uneori și aur) sau metalo-ceramice.
Pentru montarea lor este necesară îndepărtarea unui porțiuni mai mici sau mai mari de dinte și modelarea pentru a se potrivi perfect cu ceilalți dinți cu care sunt învecinate și cu care realizează mușcătura. Fiind mai groase decât fațetele dentare, automat și partea de dinte ce trebuie îndepărtată va fi mai groasă.
Întrucât este vorba despre o lucrare de estetică dentară, care trebuie să asigure și funcționalitatea completă a unui dinte, structura și materialele alese trebuie să fie mai rezistente și durabile decât în cazul altor tipuri de lucrări dentare.
Printre dezavantajele semnalate menționăm faptul că procedura dentară este ceva mai dură, deoarece trebuie îndepărtat mai mult din dinte, pentru a o fixa. În funcție de tip și de materialul utilizat prețul poate să fie unul destul de mare.
Diferențe între fațete dentare și coroane dentare
După cum reiese și din prezentările anterioare există diferențe semnificative între fațete dentare și coroane dentare.
Prima diferență, cea mai evidentă, este dată de dimensiuni și formă, fatetele dentare fiind lucrări foarte fine, iar coroanele dentare structuri rezistente, de dimensiuni mai mari și mai groase.
În general fatetele dentare sunt recomandate pentru a îmbunătăți estetica dinților frontali, pentru corectarea formei, aspectului și petelor, a spațiilor dintre dinți sau a defectelor mici de aliniere. În schimb coroanele dentare sunt utilizate pentru dinți ce necesită o restaurare majoră, inclusiv implanturi, și care au fost supuși unor intervenții mai dure, care le-au afectat grav aspectul și funcționalitatea.
În cazul coroanelor dentare există mai multe variante de produse, unele mai ieftine, altele mai scumpe. În cazul fatetelor dentare trebuie utilizate materiale mai speciale, cu o estetică deosebită, ce sunt în general mai scumpe.
Acolo unde există probleme de structură grave, nu pot fi aplicate fațete dentare, chiar dacă unii dintre pacienți își doresc intervenții minim invazive, care să refacă complet o estetică compromisă.
În concluzie, atât fațetele dentare, cât și coroanele dentare pot fi utilizate cu succes pentru refacerea esteticii dentare. Însă depinde de starea generală a danturi și de recomandarea medicului stomatolog specialist care variantă este mai potrivită.
În cazul în care intenționați să apelați la oricare dintre aceste tipuri de intervenții stomatologice și nu știți ce este indicat, va asteptăm pentru o primă evaluare la clinica stomatologică Omega OmniDent!
Resurse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116086/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/dental-crown