Dintele fisurat. Ce e de făcut?

Dintele fisurat - OMEGA OmniDent

Cauzele unui dinte fisurat sunt numeroase. Adesea durerea resimțită la nivelul dinților poate fi consecința unei astfel de situații. Însă, nu orice fisură este ușor de depistat cu ochiul liber. De aceea, pentru a evita complicații ulterioare și costuri mult mai mari de tratament, este recomandat să programați o consultație le medicul dentist. Iar în cazul în care suferiți un traumatism sever, care duce la fisurarea profundă sau chiar la pierderea dintelui, prezentați-vă de urgență la un cabinet stomatologic.

Ce este o fisură dentară?

Fisură unui dinte este apariția unei spărturi sau rupturi la nivelul smalțului dentar sau a unui dinte. La această categorie intră mici crăpături fine, ciobituri de dinte, ruperea unor fragmente mai mici sau mai mari de dinte, deplasări și traumatisme grave, ce pot duce la ieșirea completă a dintelui din alveolă.

Oricare ar fi natură problemei, fie că ea provoacă sau nu durere, pentru depistarea cauzei și  găsirea terapiei dentare potrivite, apelați la medicul stomatolog.

Care sunt simptomele unui dinte fisurat?

Fisurarea unui dinte nu creează întotdeauna disconfort. Prezentați-vă totuși la stomatolog înainte să doară!

Există situații în care ciobirea sau fisurarea dinților nu este însoțită de durere decât la contactul cu băuturi sau alimente calde și reci. În rest nu provoacă niciun fel de deranj sau disconfort.

Când un dinte fisurat doare…

Există și situații în care, atunci când ruptură este mai mare și afectează și nervul, durerea să fie persistența, intensă, sacaitoare. 

Fisurarea unui dinte conduce la neîncredere în propriul zâmbet

Dincolo de ceea ce simțiți, de regulă spargerea, fisurarea, ruperea unei bucăți mai mari de dinte sau pierderea totală afectează estetică dinților și va împiedică să mai zâmbiți la fel cum o făceați anterior.

Care sunt tipurile de fisuri dentare?

În funcție de gravitate, fisurile pot fi de la simple șanțuri pe suprafață dintelui, care nu ridică probleme, până la fracturi ce presupun reimplantare dentară sau implant dentar. Avem astfel:

Dinte fisurat superficial

Datorită consumului anumitor alimente mai dure, scrasnirii involuntare sau voluntare a dinților, unor accidente banale etc. dintîi se poate fisură. În funcție de sensibilitatea provocată și de estetică afectată, se poate recurge la diverse  tratamentele stomatologie.

Dinte cu ruptură

În astfel de cazuri nu mai avem doar câteva șanțuri la suprafață, ci porțiuni mari care au fost afectate sau rupte. În funcție de gravitate și de zona implicată se poate recurge la reconstrucție, obturație de canal etc.

Dinte fracturat

atunci când au loc accidente severe, dintele se poate deplasa de pe poziție sau se poate rupe o bucată mare din el. Astfel de situații necesită prezentarea la un serviciu stomatologic de urgență, pentru repoziționarea sau găsirea soluției de tratament cea mai potrivită.

Dinte smuls sau avulsionat

accidentele foarte grave pot duce chiar la sărirea dintelui din alveolă. În astfel de cazuri este necesară recuperarea dintelui, dacă este posibil și prezentarea de urgență la un cabinet stomatologic specializat, pentru a-l reimplanta.

Care sunt cauzele fisurilor dentar?

Cauzele care pot duce la fisurarea sau ruperea unui dinte sunt numeroase. Printre cele mai comune menționăm:  

  • Obiceiuri alimentare precum: consumul de alimente dure, bomboane, nuci, alune etc.
  • Traumatisme provocate de accidente
  • Carii netratate care afectează rezistență dintelui
  • Tratamente mai vechi care sporesc în timp fragilitatea dintelui
  • Practicarea unor sporturi
  • Plombe mari
  • Înaintarea în vârstă
  • Scrâșnirea dinților (bruxism).

Ce este de făcut pentru a trata un dinte fisurat?

Singură soluție pentru a scapă de disconfortul produs de existența unei fisuri dentare este mergerea la medicul dentist. În funcție de gravitate sau de urgență,acesta poate evalua situația, pune un diagnostic și oferi cea mai bună soluție de terapie și tratament dentar.

Printre procedurile dentare folosite în mod frecvent avem:  

Ce să urmăriți pentru a identifica un dinte a cărui fisură nu este vizibilă, nici dureroasă?

Ori de câte ori simțiți că va dor dinții la contactul cu alimente mai reci sau mai calde, un dinte permanent se mișcă, dintele este neuniform și tăios la suprafață sau la vârf, ați suferit o accidentare care a implicat o lovitură puternică la dinți, apelați la serviciile unui medic stomatolog.

În cazul unor lovituri foarte grave, ce pot afecta maxilarele, poziția dinților sau conduc la pierderea unui dinte, mergeți la un serviciu stomatologic de urgență.

La ora actuală există apăratură foarte avansată și sigură pentru a depista problemele și a apela la terapii cu eficientă ridicată. La Omega Omnident folosim tehnologie LASER, operații la microscop și inhalosedare pentru intervenții cu reușită sporită și dureri mai mici. 

 În cazul în care nu mai este nimic de făcut pentru a salva un dinte, implantul și protezarea reprezintă soluțiile cu cele mai sigure și durabile rezultate.

Concluzie

Pentru a nu ajunge la situații complicate, în care dintele se deteriorează progresiv și nu mai poate fi salvat, apelați din timp la consultații și controale dentare periodice. Prevenția este cea mai bună soluție, ce permite atât depistarea timpurie a unui dinte fisurat, cât și găsirea celei mai rentabile soluții de tratare.

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca