Ce este?
Estetica dentară se referă la tratamentele ce ajută la îmbunătățirea aspectului estetic al zâmbetului. Printre cele mai comune proceduri de estetică dentară se numără albirea dinților, fațetele ceramice și coroanele dentare.
Acestea pot corecta probleme precum dinții colorați, fisurați sau deformați, iar rezultatele sunt durabile și naturale.
Tipuri de tratamente
Dacă îți dorești o dantură curată și strălucitoare, cu câteva nuanțe mai deschisă decât cea actuală, procedurile de albire a dinților cu lampa LED sau cu LASER sunt cele mai eficiente variante disponibile în cabinetele dentare.
Substanțele de albire folosite, cu concentrație mare de peroxid de hidrogen, accelerate de acțiunea aparaturii avansate, produc o albire uniformă, cu mai puțină sensibilitate și efecte secundare.
Dacă urmează să apelezi la una dintre metodele de albire a dinților disponibile în cabinetele dentare Omega Omnident, iată ce trebuie să știi înainte de a ne trece pragul:
Fațetele dentare sunt lucrări dentare foarte subțiri, realizate din porțelan sau materiale compozite, care acoperă partea frontală a dinților și pot corecta imperfecțiuni de formă sau culoare a danturii. Acestea imită foarte bine forma și aspectul dinților naturali, nu se pătează și își păstrează aspectul intact pentru mulți ani. Sunt simplu de fixat, aplicarea având nevoie de intervenții minim invazive asupra structurii dintelui.
În general sunt recomandate pentru dinții frontali, dar pot fi aplicate cu succes și pe toată dantura sau pe o întreagă arcadă dentară, oferind un aspect estetic și uniform.
Fiind vorba despre o lucrare dentară, intervenția va putea fi realizată numai într-un cabinet stomatologic, după un control amănunțit, pe baza căruia medicul stomatolog va stabili dacă nu există alte probleme dentare ce trebuie tratate mai înainte sau care nu permit realizarea procedurii.
Fațetele dentare sunt lucrări de aproximativ 0,5 - 1 mm grosime, ce acoperă doar partea frontală a dinților și pentru a căror montare este necesară îndepărtarea unei cantități mici de smalț dentar, pentru a o face să se încadreze cât mai bine și estetic.
Durata de viață a acestora, în funcție de tipul de material ales, de manoperă și de starea generală a sănătății danturii este de 10 - 15 ani. Pentru a le asigura o durabilitate cât mai mare sunt necesare controale regulate la stomatolog.
Ele vin și cu o serie de dezavantaje, printre care menționăm faptul ca nu pot fi utilizate pentru dinți deteriorați grav, deoarece aceștia nu oferă suportul structural necesar unei fixări sigure și de durată. De asemenea, nici prețul nu este unul accesibil tuturor pacienților.
Coroanele dentare sunt lucrări protetice ce acoperă partea vizibilă a unui dinte, inclusiv partea frontală, laterală și superioară, oferind protecție și rezistență unui dinte care prezintă fisuri, deteriorări sau distrugeri de mai mare amploare și pentru care plombarea nu mai este o soluție suficientă.
Pot fi utilizate pentru a corecta forma, dimensiunea și aspectul dinților, dar și pentru a repara dinții după tratamente de canal radicular. Coroanele dentare sunt utilizate, de asemenea, și pentru a da aspectul exterior al dintelui, în cazul realizării unui implant.
În prezent există mai multe variante de produse, cu costuri și durabilitate diferite. Printre cele mai utilizate avem coroane dentare de ceramică, de zirconiu, de porțelan, de metal (uneori și aur) sau metalo-ceramice.
Pentru montarea lor este necesară îndepărtarea unui porțiuni mai mici sau mai mari de dinte și modelarea pentru a se potrivi perfect cu ceilalți dinți cu care sunt învecinate și cu care realizează mușcătura. Fiind mai groase decât fațetele dentare, automat și partea de dinte ce trebuie îndepărtată va fi mai groasă.
Întrucât este vorba despre o lucrare de estetică dentară, care trebuie să asigure și funcționalitatea completă a unui dinte, structura și materialele alese trebuie să fie mai rezistente și durabile decât în cazul altor tipuri de lucrări dentare.
Printre dezavantajele semnalate menționăm faptul că procedura dentară este ceva mai dură, deoarece trebuie îndepărtat mai mult din dinte, pentru a o fixa. În funcție de tip și de materialul utilizat prețul poate să fie unul destul de mare.
La acest tip de fațete se apelează până sunt gata cele definitive pentru a proteja dinții proaspăt șlefuiți. Se pot face și în cabinet, dar și în laborator pe baza amprentei dentare.
După cum sugerează denumirea, acestea implică pregătirea dinților înainte de aplicarea fațetelor. Fața vestibulară se șlefuiește cu 0,2 - 0,5 mm pentru a permite cimentarea fațetelor preparate în laborator.
Fațetele no prep se deosebesc de celelalte prin faptul că dinții nu se șlefuiesc înainte de aplicare. Pentru că se lipesc de smalțul natural al dinților, nu este necesară aplicarea fațetelor provizorii între programări.
Fațetele dentare, spre deosebire de coroanele dentare, sunt disponibile într-o mică varietate de materiale. Pentru a fi cât mai estetice și rezistente, ele pot fi realizate din material ceramic sau zirconiu, iar dacă se optează pentru fațete provizorii, compozit.
Fațetele ceramice sunt definitive, se realizează în laborator și nu se colorează în timp. Fiindcă porțelanul este un material casant, acesta este predispus la fisuri dacă asupra lui sunt aplicate forțe prea mari.
Cele din compozit sunt fațete provizorii și pot fi realizate atât în cabinet, cât și în laborator. Nu se recomandă acest tip de fațete pe termen lung pentru că se colorează din cauza alimentelor pigmentate și nu sunt rezistente în timp.
Fațetele pot fi realizate și din zirconiu, însă la exterior este aplicat un strat subțire de material ceramic. Acesta se aplică din motive estetice, pentru a da luciu similar celui natural și pentru a imita culoarea smalțului însă, bineînțeles, culoarea poate fi aleasă de pacient.
Consultul inițial
Un specialist va evalua starea sănătății tale dentare pentru a stabili ce procedură este potrivită.
Tratamentul efectiv
În funcție de procedura aleasă se vor aplica fațete, coroane sau se va realiza albirea dinților.
După tratament
Se vor oferi recomandări pentru menținerea rezultatelor și pentru a evita sensibilitatea dentară.
De ce să ne alegi?
Echipa noastră de medici stomatologi este bine pregătită să îți ofere cele mai bune soluții personalizate.
Oferim un pachet complet de servicii stomatologice și soluții personalizate pentru fiecare pacient.
Ne străduim să creăm un mediu cald și primitor pentru fiecare pacient.
Echipa noastră de medici stomatologi este bine pregătită să îți ofere cele mai bune soluții personalizate.
Oferim un pachet complet de servicii stomatologice și soluții personalizate pentru fiecare pacient.
Ne străduim să creăm un mediu cald și primitor pentru fiecare pacient.
Folosim aparatură modernă pentru tratamente precise și eficiente, ce garantează rezultate de calitate.
Suntem ușor de găsit, cu program flexibil, și ne asigurăm că fiecare vizită la noi este o experiență plăcută.
Oferim servicii de calitate la prețuri competitive, fără costuri ascunse.
FAQ
După cum reiese și din prezentările anterioare există diferențe semnificative între fațete dentare și coroane dentare.
Prima diferență, cea mai evidentă, este dată de dimensiuni și formă, fațetele dentare fiind lucrări foarte fine, iar coroanele dentare structuri rezistente, de dimensiuni mai mari și mai groase.
În general, fațetele dentare sunt recomandate pentru a îmbunătăți estetica dinților frontali, pentru corectarea formei, aspectului și petelor, a spațiilor dintre dinți sau a defectelor mici de aliniere. În schimb, coroanele dentare sunt utilizate pentru dinți ce necesită o restaurare majoră, inclusiv implanturi, și care au fost supuși unor intervenții mai dure, care le-au afectat grav aspectul și funcționalitatea.
În cazul coroanelor dentare există mai multe variante de produse, unele mai ieftine, altele mai scumpe. În cazul fațetelor dentare trebuie utilizate materiale mai speciale, cu o estetică deosebită, ce sunt în general mai scumpe.
Acolo unde există probleme de structură grave, nu pot fi aplicate fațete dentare, chiar dacă unii dintre pacienți își doresc intervenții minim invazive, care să refacă complet o estetică compromisă.
Când pacientul nu este mulțumit de aspectul dinților. Se pot pune la orice vârstă, cât timp există dinți naturali. Fațetele nu se aplică peste coroane dentare sau oricare alt tip de lucrare protetică.
De asemenea, poți opta pentru fațete și dacă dorești o schimbare de culoare a dinților. Albul perfect este dificil de obținut prin albirea dinților în mod repetat și nu este tocmai sănătos.
Alternativă la fațetele dentare
Alternativa cea mai cunoscută este aparatul dentar fix. Acesta corectează spațiile inter-dentare inestetice, înghesuirile și alte defecte legate de poziționarea dinților.
Așadar, dacă dorești dinți drepți și o idee mai deschiși la culoare, poți opta pentru aparat dentar și o albire, dacă nu ai în plan fațetarea lor.
Aparatul dentar este de trei tipuri: ceramic, metalic și din safir, iar tratamentul nu are o durată standard.
Chiar dacă este disponibilă o listă de prețuri pentru serviciile stomatologice, fiecare pacient este unic și fiecare manoperă diferă. Pe parcurs pot apărea complicații, nevoi sau cerințe speciale și alți factori care pot influența costul final.
După tratamentele de estetică dentară, vei obține un zâmbet mai alb, uniform și mai sănătos. Rezultatele sunt vizibile imediat și se mențin mult timp. În plus, fațetele și coroanele ceramice oferă un aspect natural, fiind practic imposibil de diferențiat de dinții naturali.
Ajutorul pus la dispoziție de aparatura modernă joacă un rol esențial în reducerea duratei și numărului de ședințe necesare, în diminuarea sensibilității dentare resimțite după intervenție și în eficientizarea procedurii. De ea poți beneficia doar în cabinetele stomatologice.
Cele mai noi și mai avantajoase tehnologii disponibile în prezent sunt:
Aparatura folosită are rolul de a activa mai bine substanța din produsele de albire dentară folosite, de a accelera procesul și de a obține mult mai repede rezultatele vizate. Intervențiile pot fi utilizate cu succes și pentru îndepărtarea petelor dentare și uniformizarea culorii dinților.
Tratamentul de albire a dinților cu lampa LED durează 3 ședințe, de 30 - 45 de minute. Nuanța dentară ce poate fi obținută variază în funcție de particularitățile structurale și genetice ale dentiției fiecărui pacient. Rezultatele sunt influențate de nuanța naturală inițială, densitatea dintelui, porozitate, natura colorației, obiceiurile alimentare. Se poate ajunge la o dantură cu 10 nuanțe mai albă.
Tratamentul de albire dentară cu LASER este o procedură stomatologică ce durează aproximativ o oră. În funcție de nuanța dorită se poate apela la una sau la mai multe ședințe. Evident, rezultatele ce pot fi obținute sunt condiționate de nuanța inițială a dinților, sensibilitate, aparatură și substanță folosită pentru albire.
În funcție de nuanța obținută, de factori de natură genetică, sensibilitate și de obiceiurile alimentare, rezultatele pot dura de la 6 luni la 2 - 3 ani. Un rol esențial în menținerea acestora va juca respectarea tuturor recomandărilor oferite de medicul stomatolog, renunțarea la alimentele colorate și o igienă dentară cât mai bună. Evită pe cât posibil fumatul, ceaiurile, vinul roșu, cafeaua.
Nu este recomandat să apelezi la tratamente de albire dentară mai des de o dată pe an. O frecvență mai mare poate duce la creșterea sensibilității și la slăbirea smalțului.
Nu toate persoanele pot beneficia de proceduri stomatologice de albire a dinților. Cazurile contraindicate sunt:
femei însărcinate sau care alăptează;
copii cu vârstă sub 16 ani;
persoane cu sensibilitate dentară ridicată;
pacienți cu probleme de retracție gingivală;
persoane alergice la compuși ce pot fi folosiți în intervenție;
cei care au carii netratate;
persoane cu coroane dentare;
fumătorii, care nu renunță la fumat după albire.
În principal, cele mai frecvente riscuri sunt acelea de creștere a sensibilității dentare, iritație și discromie gingivală. Însă acestea încetează la scurt timp după intervenție. Dacă se folosește tehnologie actuală acestea sunt reduse la minim.
Albirea dinților realizată în cabinetul medicului stomatolog este cea mai sigură, cu riscuri asociate aproape de zero. Alegând soluțiile oferite de procedurile profesionale de albire cu lampa LED sau cu LASER, efectele nedorite sunt mult limitate.
Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din domeniu și ofertele clinicii noastre?
Bună ziua. Suntem aici pentru Dvs. Cu ce vă putem ajuta?
Suntem aici pentru Dvs. Cu ce vă putem ajuta?