Despre ce este vorba in acest articol
Sunt situații în care, datorită unor complicații, extracția dentară simplă nu mai este o intervenție care poate decurge fără riscuri. În astfel de cazuri va fi nevoie de o intervenție stomatologică mai complicată, cunoscută drept extracție dentară chirurgicală.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre care sunt cazurile în care este recomandată ca soluție stomatologică și cum se desfășoară acestea, îți oferim mai jos tot ce trebuie să știi despre extracția dentară chirurgicală.
Ce este extracția dentară chirurgicală?
Necesitatea de a apela la o extracție, ca singură ultimă soluție de salvare a sănătății dentare, nu este o situație plăcută nici pentru medicul stomatolog, nici pentru pacient. Însă, în prezent, există și procedurile și aparatura necesară pentru ca o astfel de intervenție să decurgă cât mai rapid, fără durere și fără riscuri.
Când apelăm la extracție dentară chirurgicală?
Extracția dentară chirurgicală reprezintă scoatere acelor dinți pentru care extracția dentară simplă nu este o metodă sigură și fără complicații. Ea presupune extragerea, prin metode chirurgicale a acelor dinți care pot crea probleme, cum ar fi dinții neerupți sau parțial erupți, a dinților sparți și pentru care nu se mai poate face nimic pentru a fi salvați, îndepărtarea resturilor dentare rămase în gingie ca urmare a ruperii unui dinte sau a unei lucrări, extracția dinților cu malformații sau care împiedică așezarea normală a altor dinții, în cazul încercării de corecție a poziției și aliniamentului dinților etc.
În cele mai multe cazuri un dinte trebuie extras datorită unor traume, afecțiuni dentare cronice sau a înghesuirii dentare, pentru care nu mai sunt aplicabile alte intervenții stomatologice, precum: tratamente endodontice, parodontale sau protetice.
Cum decurge o extracție dentară chirurgicală?
Extracția dentară chirurgicală presupune realizarea unei incizii la nivelul gingiei unde se situează dintele afectat și crearea unui lambou, care să permită o mai bună vizualizare a situației. Ea se desfășoară sub anestezie și este în cele mai multe cazuri este însoțită de o radiografie dentară, din care se vede cât mai exact ce se află sub gingie.
Pentru a permite o extragere mai ușoară și a afecta o parte cât mai mică de os, se poate recurge la secționarea și îndepărtarea unei bucății de os și chiar la secționarea în mai multe bucăți a dintelui. În astfel de cazuri extracția va decurge mult mai simplu, nemaifiind necesară smulgerea cu forță crescută.
Riscuri. Precauții și măsuri
Fiind vorba despre o intervenție stomatologică unde procesul se desfășoară cu mai mare prudență și mai puțină forță, există mult mai puține riscuri de a rămâne resturi sau de a rupe o porțiune mare din osul de susținere.
După efectuarea intervenției, medicul va curăța complet zona de orice resturi dentare, va netezi marginile osoase și va dezinfecta, după care va coase lamboul gingival.
Tratament post-operator
Va fi prescris un tratament medicamentos, cu analgezice și antibiotice, pentru a ameliora durerea și a evita riscul apariției unei infecții. Doar în astfel de condiții, vindecarea se va face corect și fără probleme.
Când este nevoie de o extracție dentară chirurgicală?
Cele mai comune situații în care se recurge la acest gen de intervenții stomatologice sunt:
- Atunci când o extracție nu a reușit prin metoda mai simplă;
- Când țesutul osos este foarte dens, așa cum se întâmplă la pacienții mai în vârstă;
- Hipercementeza, când cementul s-a extins și s-a depozitat în exces, ducând la creșterea în volum a rădăcinilor;
- Când sinusul maxilar include și rădăcinile molarilor;
- Când rădăcinile nu au o formă normală și sunt divergente sau cu vârful în cârlig;
- Când coroana dentara este foarte afectată, distrusă, spartă și/sau cariată;
- Când se recurge la corecția poziției dinților prin purtarea unor aparate dentare etc.
Dacă dorești să ai parte de intervenții stomatologice corecte și lipsite de durere și de extracții dentare chirurgicale cât mai sigure, apelează la serviciile dentare oferite în cabinetele Omega OmniDent.