Despre ce este vorba in acest articol
Herpesul afectează aproximativ 4 miliarde de oameni în întreaga lume. În funcție de zona geografică, procentul persoanelor infectate încă din copilărie poate ajunge până la 90%, în special în țările mai puțin dezvoltate, unde condițiile de igienă sunt mai precare. Majoritatea persoanelor afectate sunt de sex feminin. Virusul herpes simplex se transmite cu ușurință prin contact cu particulele de virus răspândite de către persoanele infectate prin salivă și alte lichide corporale. Herpesul oral (bucal) este o afecțiune nu doar dureroasă, ci și inestetică.
CUPRINS
1. Herpesul oral și factorii favorizanți
2. Simptome și manifestări ale herpesului oral
3. Tratamente pentru herpesul oral
1. Herpesul oral și factorii favorizanți
Odată ce ai contactat virusul herpes simplex, acesta rămâne latent în ganglionii regionali, fără să dea simptome, însă poate fi reactivat în anumite condiții, provocând erupții herpetice.
Printre factorii favorizanți se numără:
- un sistem imunitare deficitar sau slăbit;
- stresul;
- febra;
- răceala;
- intervențiile chirurgicale generale sau stomatologice;
- menstruația (în cazul femeilor).
Pentru a evita contactul cu virusul, se recomandă să nu bei din același pahar sau sticlă cu alte persoane, să nu folosești aceleași farfurii sau tacâmuri și, de asemenea, să eviți utilizarea la comun a rujurilor sau altor produse cosmetice. Încă o modalitate prin care se poate transmite virusul – și chiar una dintre cele mai frecvente – este sărutul. Virusul herpetic se poate transmite și prin contact sexual neprotejat.
2. Simptome și manifestări ale herpesului oral
Perioada de incubație după contactarea virusului ADN herpetic este cuprinsă între 2 și 12 zile. Primele simptome și manifestări după contactarea virusului herpetic și declanșarea episodului eruptiv includ:
- leziuni dureroase la nivelul limbii, gingiilor, mucoasei orale sau al buzelor;
- dureri de gât sau usturimi;
- halenă;
- dureri de cap;
- febră;
- greață;
- deshidratare.
Episoadele eruptive ulterioare, care pot să apară și să reapară din cauza factorilor favorizanți enumerați mai sus, se manifestă de obicei mai întâi de toate prin usturimi și mâncărimi la nivelul gurii și al gâtului.
Urmează să apară erupția într-un interval de aproximativ 24 de ore, manifestată prin leziuni cu aparență de buchete formate din vezicule cu lichid. Până la momentul la care acestea vor forma o crustă, persoana contaminată se va confrunta cu dureri și senzații de arsură.
Vindecarea leziunilor poate să aibă loc chiar și la două săptămâni de la debutul simptomelor.
În general, herpesul oral reapare în aceleași locuri în care s-a manifestat inițial, iar episoadele au o frecvență medie de 3 ori pe an.
3. Tratamente pentru herpesul oral
Din păcate, până în prezent nu s-a descoperit o metodă prin care virusul să fie eliminat complet din organism, însă există anumite tratamente care pot ameliora simptomele și pot reduce gravitatea, manifestările și durata bolii.
Pentru febră, dureri, usturimi, disconfort – medicul îți poate recomanda analgezice și antipiretice, iar ca tratament topic, local, poți folosi anumite tipuri de apă de gură sau spray-uri cu substanțe dezinfectante și anestezice.
De asemenea, există și anumite produse pe care le poți folosi și pentru care nu este neapărat nevoie să ai o prescripție medicală. Printre acestea se numără:
- plasturii pentru herpes, care conțin un gel special pentru ameliorarea leziunilor, dar au și un rol estetic și de prevenire a răspândirii virusului către persoanele din jurul tău; aceștia pot fi folosiți și ziua, și noaptea (chiar se recomandă) și trebuie să fie înlocuiți cu alții noi atunci când încep să se desprindă singuri;
- Unguente sau creme cu o concentrație de 5% aciclovir, care se aplică pe leziuni de câteva ori pe zi; acestea au un efect antiviral.
Așadar, nu ezita să apelezi la sfatul medicului stomatolog, dacă te confrunți cu simptome și manifestări care îți pot afecta calitatea vieții. De asemenea, acționează preventiv, îngrijindu-te să îți menții o stare generală de sănătate bună, dat fiind faptul că acest virus tinde să se manifeste în situațiile de slăbiciune a organismului.
Sursa foto: Shutterstock.com