Igienizarea dentară profesională – De ce este necesară o dată la 6 luni

Igienizarea dentară este utilă și recomandată chiar și pentru persoanele care păstrează o igienă orală strictă, și asta pentru că placa bacteriană și tartrul se pot strecura și instala chiar și în zone mai greu accesibile sau vizibile. Să ai dinții curați nu este doar un avantaj pentru aspectul lor, ci și pentru sănătatea dinților. În plus, vei evita și manifestarea unei respirații urât mirositoare, provocată de resturi sau depuneri. Pe lângă igienizarea profesională, medicul stomatolog îți va evalua dantura în cadrul aceleiași vizite. Astfel, eventualele carii sau afecțiuni gingivale vor putea fi depistate la timp și rezolvate mai repede, mai ușor și, nu în ultimul rând, cu costuri mai mici.

Cuprins

1. Importanța igienei orale
2. Igienizarea dentară acasă
3. Avantajele igienizării dentare profesionale

1. Importanța igienei orale

Să îți păstrezi dantura curată și îngrijită, să folosești cel puțin dimineața și seara periuța și pasta de dinți și în mod constant apa de gură, ața dentară, eventual și un duș bucal te va scuti de multe neplăceri.

Dinții afectați de carii și fisuri și netratați la timp pot să dezvolte probleme atât de serioase încât să ajungi să-i pierzi.

Același lucru este valabil și pentru gingie. Gingivita, parodontoza, dar și alte afecțiuni gingivale au prostul obicei de a se instala tăcut, de foarte multe ori. Pacientul nici măcar nu este conștient că are o problemă, iar în lipsa vizitelor regulate la stomatolog se poate afla în pericolul de a rămâne fără dinți înclusiv din aceste cauze. Și asta, pentru că afectarea gingiei poate conduce chiar și la căderea dinților sănătoși, fără carii! Dacă aceștia nu vor mai beneficia de susținerea gingiei și a țesuturilor adiacente, pot să iasă, pur și simplu, din alveolă atunci când muști dintr-un aliment mai tare, spre exemplu.

Multe persoane se confruntă cu acea „teamă” de dentist, de instrumentele sau de aparatele folosite de acesta, în special de freză. Din fericire, în prezent există metode moderne de combatere a acestei anxietăți, așa cum este inhalosedarea cu protoxid de azot.

Prin inhalarea acestui gaz, care se mai numește și ilariant, pacientul se relaxează. În plus, substanța are și un ușor efect anestezic.

Bacteriile și tartrul se acumulează rapid, imediat după ce ai luat masa, iar cele mai afectante alimente și băuturi pentru dantură sunt cele dulci și cele acide. Zahărul din sucuri este la fel de nociv pentru dinți ca și cel din prăjituri. Cu cât mai mult vei amâna ulterior spălarea pe dinți, cu atât mai mult îți vei supune smalțul dentar agresiunilor acide. Știai, de exemplu, că acizii din citrice și din căpșuni se numără printre cei mai dăunători?

2. Igienizarea dentară acasă

Spălatul regulat pe dinți nu ar trebui să reprezinte pentru nimeni o problemă. Obișnuința se creează încă din copilărie, și se recomandă ca părinții să îi ducă pe cei mici la stomatolog încă de la vârste fragede, atât pentru monitorizarea creșterii și sănătății dinților, cât și pentru obișnuirea copilului cu mersul regulat la stomatolog.

Spălarea dinților cu periuța și cu pasta ar trebui să dureze cel puțin două minute, iar periajul să fie făcut corect, pe toate suprafețele dinților.

Între dinți, curățarea corectă se face cu ajutorul aței dentare și a periuței interdentare. Există persoane cu spații mai mari între dinți, care acumulează, spre exemplu, resturi de carne ori de câte ori iau masa. În această situație, folosirea scobitorilor nu este recomandabilă, pentru că poate răni gingiile.

Apa de gură este utilă pentru că pătrunde și în spațiile în guste. În plus, combate și bacteriile de pe interiorul obrajilor, limbă, cerul gurii, dar îți împrospătează și respirația.

În cazul în care te confrunți cu probleme ale gingiei, este recomandabilă o apă de gură pe bază de plante, care să nu conțină alcool.

Chiar dacă nu te afli acasă după ce ai luat masa, poți adăuga în geanta sau rucsacul tău un mic „kit” de îngrijire a dinților, așa cum sunt cele pentru călătorie și care pot fi folosite și la birou, restaurant sau în oricare alt loc de afli în acel moment – chiar și în mijlocul naturii.

3. Avantajele igienizării dentare profesionale

Pentru persoanele care nu se știu suferind de probleme stomatologice, recomandăm o igienizare profesională în cabinetul stomatologic o dată la 6 luni. Profilaxia poate include periaj profesional, detartraj, air-flow, fluorizare etc.

Fiecare pacient este unic și are anumite particularități, de aceea nu există o „rețetă” generală, ci doar abordări personalizate, pentru că în Clinicile Omega Omnident tratăm în primul rând oamenii.

În cazul pacienților care au implanturi și proteze dentare, se recomandă ca acasă să se folosească și un duș bucal, care va preveni acumulările de placă bacteriană, tartru și resturi alimentare la baza lucrărilor protetice. În aceste situații, igienizarea dentară este recomandată o dată la 4 luni. Fumătorilor li se recomandă vizita la stomatolog chiar mai des: o dată la 3 luni.

Igienizarea profesională durează în medie o oră, dar timpul poate varia în funcție de pacient și gradul de dificultate a curățării.

Dacă vrei să eviți durerile, pierderea dinților și să preîntâmpini situațiile de urgență stomatologică, îngrijește-ți permanent dantura, atât acasă, cât și la cabinet, la intervalele necesare. Reține că îngrijirea orală nu trebuie să fie privită doar din perspectiva sănătății gingiei și a dinților sau a frumuseții zâmbetului! Bolile și afecțiunile dentare pot avea consecințe serioase asupra sănătății întregului organism, de la afectarea sistemului digestiv și până la efectele grave ale unor infecții netratate la timp!

Sursa foto: Shutterstock.com