Despre ce este vorba in acest articol
Lucrările dentare, cum ar fi obturațiile, coroanele și implanturile, sunt importante pentru menținerea sănătății și a funcției dinților noștri dincolo de aspectul estetic al zâmbetului. Cu toate acestea, este posibil ca infecțiile să se dezvolte inclusiv sub aceste tipuri de lucrări. În acest articol, vom explora posibilele cauze ale infecției în cadrul lucrărilor dentare și importanța căutării unui tratament dacă suspectați un astfel de caz.
Posibile cauze ale infecției sub lucrare
Există mai multe cauze potențiale ale unei infecții în cadrul lucrărilor dentare. Simptomele unei infecții în timpul lucrărilor dentare pot include durere, umflare și roșeață în zona afectată, precum și febră și senzație generală de rău. Printre posibilele cauze ale infecției sub lucrarea dentară amintim:
- Bacteriile: Bacteriile pot pătrunde în zona lucrării în timpul procedurilor dentare și, dacă nu sunt curățate și tratate corespunzător, pot conduce la apariția unei infecții sub lucrare.
- Lucrarea dentară nu este realizată corespunzător: În cazul plombelor dentare, dacă nu sunt bine realizate și iar obturația este prea adâncă, există riscul apariției unei infecții pe termen lung din cauza presiunii plombei pe nerv.
- Igienă orală precară: Îngrijirea necorespunzătoare a lucrărilor dentare prin periajul dentar zilnic și utilizarea aței dentare poate conduce la formarea unor bacterii dăunătoare pe placa dentară, sursa de proveniență fiind resturile alimentare care rămân în cavitatea bucală.
- Reacții alergice: Unele persoane pot avea o reacție alergică la materialele utilizate în lucrările dentare, ceea ce poate conduce la apariția unei infecții sub lucrare la puțin timp după finalizarea acesteia.
- Traumă: Riscul de infecție este totodată crescut în momentul suferirii unei traume în urma căreia integritatea lucrării dentare este compromisă.
- Probleme ale sistemului imunitar: Persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot fi mai predispuse la infecții în general, inclusiv la infecții care apar după intervenția stomatologică. Astfel, pe durata procedurilor dentare, pot fi create puncte de intrare pentru pătrunderea bacteriilor în organism cărora sistemul imunitar nu le poate face față.
- Complicații ale procedurilor: Dacă o persoană are un istoric medical complex sau dacă întâmpină complicații în timpul unei proceduri stomatologice, acest lucru poate crește riscul de infecție și compromiterea lucrării dentare.
Tratarea infecției
Tratamentul pentru o infecție în sub lucrarea dentară va depinde de cauza specifică și de severitatea infecției. Tratamentele obișnuite pentru o infecție în timpul lucrărilor dentare pot include:
- Antibiotice: Aceste medicamente pot ajuta la uciderea bacteriilor care cauzează infecția. Antibioticele pot fi luate pe cale orală sau aplicate local pe zona afectată.
- Drenaj chirurgical: Dacă infecția este severă sau a provocat un abces (un buzunar de puroi), medicul dumneavoastră dentar poate fi nevoit să efectueze o intervenție chirurgicală pentru a drena puroiul și a îndepărta orice țesut infectat.
- Gestionarea durerii: Medicamentele pentru durere fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă pot fi utilizate pentru a gestiona durerea și disconfortul asociate cu infecția.
- Îngrijire ulterioară: Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală dentară probabil vă va recomanda îngrijire ulterioară pentru a se asigura că infecția a fost complet eliminată și pentru a vă monitoriza progresul. Aceasta poate include antibiotice suplimentare sau alte tratamente, după cum este necesar.
Este important să urmați cu atenție planul de tratament oferit de medicul stomatolog pentru a vă asigura că infecția este complet eliminată și pentru a preveni răspândirea sau revenirea acesteia. Dacă aveți dureri severe, febră sau dificultăți la înghițire, este important să solicitați imediat asistență medicală, deoarece acestea pot fi semne ale unei infecții mai grave.
Tratament pentru lucrare
În cazul unei leziuni periradiculare, atunci când nivelul osos este înlocuit cu un țesut moale, este nevoie de facerea sau refacerea, dacă anterior dintele a beneficiat de un tratament endodontic, tramentului pe canal. La o simplă radiografie, medicul stomatolog este capabil să identifice dacă la nivelul rădăcinii este prezintă o leziune, adică dacă în canalele radiculare sunt prezente bacterii.
În funcție de gravitatea infecției, tratamentul endodontic poate fi refăcut prin coroane dacă zona afectată este limitată și permite acest lucru. Dacă infecția sub lucrare este extinsă și se află fie la nivelul unei lucrări fixe sau a unei plombe, poate fi nevoie de îndepărtarea lucrării pentru refacerea tratamentului și de o recimentare ulterioară.
Concluzie
O infecție dentară poate apărea inclusiv sub o lucrare dentară. Dacă vă confruntați cu simptomele menționate anterior după o procedură stomatologică, este important să contactați medicul stomatolog cât mai curând posibil. Acesta va putea diagnostica infecția și va putea prescrie tratamentul adecvat, care poate include antibiotice. Este important să urmați tratament așa cum este prescris pentru a vă asigura că infecția este complet eliminată din organism și nu conduce la alte complicații.