Despre ce este vorba in acest articol
Te doare dintele și te sperie mai mult vizita în sine la un cabinet dentar decât soarta lui? Sunetele frezelor îți dau fiori? Vizitele periodice programate sunt adesea amânate din cauza fricii „de dentist”. Teama este neplăcută în sine, dar vine la pachet cu neglijarea problemelor și, în cele din urmă, agravarea lor.
Pentru că suntem alături de tine, am achiziționat un dispozitiv special pentru procedura de inhalosedare. În continuarea articolului îți explicăm pe larg ce presupune inhalosedarea și cum te poate ajuta să depășești frica de stomatolog.
Ce este inhalosedarea?
Inhalosedarea este o procedură prin care pacientul poate beneficia de tratament, chiar dacă este speriat de stomatologie. Inhalosedarea este sigură și eficientă, iar efectele adverse sau riscurile sunt aproape zero.
Cu alte cuvinte, pacientul inspiră un gaz ilariant („funny gas” – cum il numesc americanii) printr-o mască nazală care înlătură frica. Gazul este compus din oxigen și protoxid de azot.
Inhalosedarea poate fi dublată de anestezie locală.
Ce simte pacientul?
In cazul inhalosedarii pacientul nu adoarme, ramane constient deci poate colabora cu medicul. În schimb, se instalează senzația de calm și euforie.
Senzația de frică dispare, fiind înlocuită de relaxare, furnicături în mâini și picioare. Pacientul poate visa cu ochii deschiși și pierde noțiunea timpului. Tratamentul trece ușor, fără frică și fără durere – gazul are și un efect ușor analgezic.
Trezirea din starea de relaxare se face în doar câteva minute. Pacientul inspiră oxigen 100% și poate pleca fără probleme și fără restricții.
Pentru cine este recomandată inhalosedarea
Procedura este recomandată tuturor pacienților care se tem, în special copiilor (pedodontiție – stomatolog copii). În lipsa inhalosedării, cei mici exterioriează mai mult frica prin țipete, mișcări bruște sau refuzul de colaborare cu medicul stomatolog.
Este bine de știut că înainte de anestezie pacientul este examinat. Starea generală condiționează efectele inhalosedării. Spre exemplu, efectul poate fi diferit în cazul alcoolicilor, fumătorilor sau pacienților care suferă de tulburări de personalitate.
Ce trebuie să facă pacientul – bine de știut
Pentru rezultate optime, recomandăm ca pacientul:
- să nu mănânce 2 ore înainte de vizită;
- să respire corect (să nu fie răcit și să nu aibă alte probleme de respirație):
- să vină însoțit.
Ce spuneți? Luăm în râs frica de dentist și ne luăm sănătatea orală în serios? Programați-vă!