Leacuri pentru durerea de măsea sau de dinți. De ce să NU apelezi la ele

Sunt multe leacuri băbești împotriva durerilor de dinți. În acest articol îți scriem care sunt și de ce nu le recomandăm

Durerile de dinți pot fi resimțite diferit de la o persoană la alta și pot avea cauze multiple. Acesta este și motivul pentru care, ori de câte ori aveți o problemă dentară de aceste gen, care persistă, este puternic recomandat să faceți o vizită la medicul stomatolog. Doar acesta este în măsură să pună un diagnostic corect și să vă recomande o terapie avizată. Chiar dacă internetul abundă de leacuri pentru durerea de măsea și fel de fel de tratamente minune, acestea pot doar să amelioreze și să mascheze problema, fără a o rezolva. Orice amânare a vizitei la dentist, vine cu complicații suplimentare și un cost în plus.

CUPRINS

Cum sunt resimțite durerile de dinți?

Care sunt cauzele principale ale durerilor de dinți?

Leacuri pentru durerea de dinți și de ce să NU apelezi la ele

La cine să apelați pentru a scăpa de durerea de dinți?

Cum sunt resimțite durerile de dinți?

În funcție de sensibilitate, tratamente aplicate anterior dinților sau tipul de afecțiune, în general durerea de dinți este resimțită ca o durere surdă, ascuțită sau ca o înțepătură la nivelul gingiei sau dintelui, durere de maxilar, încălzirea zonei cu probleme, durere în timpul mestecatului sau la contactul cu alimente calde sau reci și chiar ca durere de cap, ureche sau de gât.

Astfel ori de cât ori aveți o asemenea de senzație de mă doare măseaua de mor, care se repetă la intervale mai lungi, mai scurte sau cu intermitențe, mergeți la medicul stomatolog pentru un consult.

Care sunt cauzele principale ale durerilor de dinți?

Cauzele care stau la baza durerilor de dinți sunt dintre cele mai variate. Cele mai comune, cu care cei mai mulți pacienți se confruntă sunt:

 • carii dentare
 • sensibilitate dentară
 • abcese
 • retracție gingivală
 • gingivite
 • parodontita
 • parodontoza
 • fisuri la nivelul smalțului dentar
 • fracturi de dinți sau de maxilare
 • bruxismul
 • efort fizic îndelungat
 • infecții ale sinusurilor.

Fără a intra în prea multe detalii, fiecare dintre aceste afecțiuni dentare poate duce la episoade sau momente de durere, care pot dispărea o dată ce sursa este înlăturată. Pentru a vedea clar care este natura problemei și ce măsuri sau tratamente sunt recomandate, apelați doar la medici stomatologi.

Leacuri pentru durerea de dinți și de ce să NU apelezi la ele

În cazul în care v-a apucat subit o durere de măsea cariată și este noapte și nu aveți nicio farmacie sau un centru de urgențe prin apropiere, puteți apela de nevoie și la câteva leacuri. Însă nu uitați că atât medicamentele, cât și diversele uleiuri, tincturi sau produse pe care le puteți folosi pentru a estompa durerea sunt doar soluții temporare.

Dacă dispuneți de o trusă de medicamente de urgență, pentru a calma durerile dentare sunt recomandate medicamentele pe bază de lidocaină, benzocaină, ibuprofen sau paracetamol.

Recomandare: Luați aceste medicamente doar la recomandarea medicului, nu luați pastile care vă pot cauza pe alte paliere ale sănătății.

Pe Internet sunt foarte multe leacuri băbești împotriva durerilor de dinți, dar NU le recomandăm. Care sunt acestea și de ce nu sunt opțiunea cea mai bună, descoperă în continuare. 

1. Ulei de cuișoare

Acesta era medicamentul de calmare pentru durerile de dinți pe care îl foloseau dentiștii până prin secolul al XIX- lea. Uleiul are proprietăți anestezice și antibacteriene care pot să amelioreze situația. Pentru a-și face efectul el trebuie să fie pus direct peste dintele cu probleme. Aceleași efecte au și câteva cuișoare pe care le puteți mesteca pe partea nedureroasă.

Dezavantajul este că uleiul de cuișoare afectează atât smalțul dentar cât și gingia. Pe moment poate apărea o senzație de calmare, dar aceasta este că gingia este amorțită și pentru că este un dezinfectant local. În plus, ingerând o cantitate mare de ulei de cuișoare afectați stomacul.

2. Un cățel de usturoi

Usturoiul conține și el o serie de substanțe care acționează ca anestezic, antiinflamator și calmant. Ca sfat de medicină  naturistă se spune că dacă luați un cățel de usturoi și frecați cu el dintele, posibil ca timp durerea să vă lase și să vă puteți liniști pentru o perioadă foarte scurtă.

Aceasta pentru că usturoiul este un fel de antibiotic local slab. Adevărul e că efectul de scurtă durată doar maschează problema.

3. Lămâie

O linguriță de zeamă de lămâie poate curăța și ameliora durerile de dinți. Ea este doar o importantă sursă de vitamina C, esențială pentru menținerea sistemului imunitar. Foarte multe persoane o folosesc pentru curățarea danturii. Adevărul e că lămâia este acidă și odată cu stratul de tartru este afectat și smalțul.

În același timp, din cauza aceleiași acidități, inclusiv gingia este afectată când cantitatea de zeamă de lămâie e mare și nu este îndepărtată prin salivare.

4. Sarea

O altă modalitate recomandată ca leac băbesc pentru a curăța și calma o zonă dentară dureroasă este clătirea gurii cu un amestec de apă călduță și sare.  Formula este de un pahar de apa cu o linguriță de sare. In unele sfaturi veți găsi că pentru a menține rezultatele, acțiunea trebuie repetată la un interval de câteva ore.

De ce este contraindicată sarea pentru dureri de dinți? Sarea este abrazivă și zgârie smalțul. În plus, efectul calmant și antimicrobian vag durează foarte puțin pentru că saliva topește și îndepărtează sarea. În plus, ingerați o cantitate mare de sare ce poate conduce la alte dereglări ale organismului. 

5.  Oregano

Sfatul de remediu naturist pentru dinți care îl găsești:

Efect de ameliorare a dureri poate avea și o infuzie de oregano. Soluția este obținută prin punerea unei lingurițe sau crenguțe de oregano pentru 5 minute în apă clocotită.  Apoi, după  ce lichidul se răcește se face gargară și se clătește gura cu el.

Efectul?  E aparent și de foarte scurtă durată, cauza rămânând. În plus, dacă și ingerați ceaiul, o cantitate mare are efecte adverse. Oregano in exces poate provoca greață și vărsături.

6. Gheață

Remediul naturist recomandă să pui câteva cuburi de gheață sau chiar o compresă specială cu gheață pe zona cu durere.

De ce să nu pui gheață pe dinți? Adevărul e că uneori nu funcționează. Dacă durerile tale sunt declanșate de rece, gheața nu numai că nu te ajută, dar amplifică senzațiile acute.

7. Ulei de arbore de ceai

Dacă gingia este cea care te doare cel mai tare, medicina naturistă sugerează să folosești  ulei de arbore de ceai pentru a reduce din senzația neplăcută.  Conține camfor și acesta ar putea calma durerea gingiilor.

Pe de altă parte, uleiul de arbore de ceai nu este recomandat pentru administrare orală pentru că are efecte adverse și, inclusiv pentru uz extern, este recomandată utilizarea cu precauție.

8. Mentă

Pentru că produce o senzație de răcoare și de calmarea zonei inflamate, menta, sub formă de pulbere, ceai sau chiar un pliculeț folosit pentru ceai, călduț sau băgat la congelator, poate fi un leac temporar pentru durerile de dinți.

Precauții: Intrucât efectul este de foarte scurtă durată, ai fi tentat să repeți. Ceaiul de mentă în exces, ca efect advers, poate conduce la tulburări digestive. Cauza durerilor de dinți va rămână și va continua să te șicaneze până vei decide să mergi la doctor.

9. Ulei de muștar

Sfatul băbesc pentru măsele și dinți:

Pentru a-și produce efectele calmante el trebuie să fie folosit drept pastă de dinți. Soluția vindecătoare constă în amestecarea a 2-3 picături de astfel de astfel de ulei cu câteva picături de zeamă de lămâie și spălarea dinților cu acest amestec de câteva ori.

Precauții și potențiale efecte adverse:

Planta poate produce iritații și inflamații locale, așadar durerea se poate extinde spre gingie. Mai mult chiar, este contraindicată administrarea pentru bebeluși. Așadar dacă plânge copilul de dureri de dinți nu masați gingia cu ulei de muștar.

La cine să apelați pentru a scăpa de durerea de dinți?

Remediile naturiste pentru durerile de dinții despre care am vorbit mai sus pot fi folosite doar ca situație de urgență și nu le recomandăm. Ele nu tratează și nu înlătură problemele dentare existente.

Este firesc să vă doriți să nu mai simțiți o durerea dacă ea apare și este supărătoare, dar nu este corect să vă amăgiți cu soluții și leacuri băbești sau minune.

Pentru a soluționa corect și eficient orice inconvenient de natură dentară este obligatoriu să treceți pragul unui cabinet de dentist. Înlăturarea durerilor poate avea nevoie de recomandări alimentare și de igienă dentară, tratamente și terapii ce pot fi efectuate doar într-un cabinet de specialitate. 

Cabinetele noastre de stomatologie sunt deschise non stop pentru a interveni când durerea de dinți vă copleșește. Dacă aveți chiar acum o urgență stomatologică vedeți cum vă putem ajuta!

Terapia cu plasma pentru paradontoza avansată. Ce este. Recomandări. Precauții
Parodontoza sau parodontita este afecțiune cronică a gingiilor la care se ajunge doar dacă nu sunt luate...
Citește mai mult
Extracția dentară chirurgicală. Ce trebuie să știi?
Sunt situații în care, datorită unor complicații, extracția dentară simplă nu mai este o intervenție...
Citește mai mult
Ce este Laterodeviație Mandibulară și care sunt soluțiile?
Există o serie de anomalii dentare, pentru a căror diagnosticare și tratare este nevoie de o evaluare...
Citește mai mult
De ce e important să ai un serviciu dentar pentru companii cu o clinică dentară deschisă non-stop?
Serviciul de urgențe stomatologice este unul de care orice persoană are nevoie la un moment dat. Fără...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca