Mituri despre dinți din zirconiu

Mituri despre dinți din zirconiu. Ce sunt coroanele dentare sau dinții de zirconiu? Care sunt tipurile de coroane sau dinți de zirconiu?

Alegerea celor mai bune soluții de refacere a esteticii și funcționalității dentare reprezintă o discuție care poate naște uneori controverse. Acest lucru se poate întâmpla chiar și atunci când este vorba despre produse obținute cu cele mai avansate tehnologii, cu biocompatibilitate ridicată, rezistență crescută în timp și varietate mare de nuanțe, așa cum sunt dinții din zirconiu. Și cum unele dintre opinii sunt complet neîndreptățite, poate fi util tuturor celor interesați, să aflăm mai multe despre aceste produse stomatologice și să desființăm câteva mituri despre dinții din zirconiu.

Ce sunt coroanele dentare sau dinții de zirconiu?

Coroanele dentare de zirconiu sunt lucrări protetice care au ca rol refacerea esteticii și funcționalității unor dinți la care s-a pierdut o masa mare și pentru care nu mai este suficient aplicarea unei plombe sau pentru a finaliza un implant dentar singular sau multiplu. Ele sunt realizate din zirconiu, un material cu proprietăți deosebite și adecvate, prezent într-o varietate mare de nuanțe ce permit obținerea unui produs cu aspect identic cu cel al unui dinte natural. 

Ce este zirconiul folosit în stomatologie și care sunt caracteristicile lui?

Zirconiul este un material natural, prezent sub forma de oxid de zirconiu, utilizat în stomatologie pentru a realiza anumite tipuri de lucrări protetice, datorită acceptării de către organism și proprietăților adecvate. Printre cele mai importante caracteristici menționăm:

 • aspect translucid, foarte asemănător cu cel al dintelui natural;
 • duritate similară durității dinților naturali;
 • nu se oxidează și nu își modifică culoarea în timp;
 • este biocompatibil și bioinert, deci este redus riscul de respingere sau de alergii;
 • are conductivitate termica scăzută, ceea ce diminuează riscul de sensibilitate dentară;
 • își păstrează aspectul în timp, ceea ce înseamnă ca produsele realizate din acest material vor avea o durată de viață îndelungată.

Care sunt tipurile de coroane sau dinți de zirconiu?

În clipa de față pot fi realizate și utilizate două tipuri de coroane de zirconiu:

 1. Dinți de ceramică pe suport de zirconiu

Este o coroana construită pe schelet de zirconiu și acoperită cu un strat subțire de ceramică. Este o lucrare dentară cu o estetică deosebită, utilizată în principal pentru dinții frontali, acolo unde acțiunea forțelor masticatorii este mai mică.

 1. Dinți de zirconiu monolit sau coroane din zirconiu integral

Este o proteză dentară realizată complet din zirconiu, fără suport și îmbrăcăminte din alte materiale. Este un produs utilizat în principal pentru dinții din zona laterală, acolo unde forțele masticatorii sunt mai mari. Este ușoară, se simte confortabil de la început și foarte rezistentă.

Ambele produse asigură un aspect plăcut și estetic danturii, sunt confortabile și bine acceptate de organism, fără porțiuni metalice sau inestetice în zona gingiei.

Întrebări frecvente și mituri despre dinți sau coroanele dentare din zirconiu:

 1. Cât de rezistenți sunt dinții din zirconiu?

Chiar dacă aspectul este fin și translucid, este vorba despre produse cu o duritate foarte asemănătoare cu cea a dintelui natural, nu se degradează și corodează în timp.  Ca și durata de viață ele sunt garantate 10 -15 și chiar mai mult, în funcție de poziționare, alte probleme dentare, igienă etc.

 1. Dinții de zirconiu se îngălbenesc sau înnegresc?

Fiind vorba despre lucrări realizate din oxid de zinc, care este un material care nu oxidează și care își păstrează foarte bine proprietățile în timp, nu se îngălbenesc sau pătează și nu se înnegresc.

 1. Cât de compatibile sunt coroanele de zirconiu?

Fiind vorba despre un produs biocompatibil și bioinert, riscul de a nu fi acceptate sau de a face alergii este foarte mic. Sunt ușoare și confortabile încă de la început, cu o minimă perioadă de acomodare. Datorită tehnicilor utilizate în prezent și a posibilității de prelucrare computerizate prin  tehnologie CAD-CAM, produsele obținute se potrivesc perfect locului în care urmează să fie montate.

 1. Pentru a se menține culoarea este nevoie de proceduri speciale?

Fiind un produs care nu își modifică proprietățile în timp, pentru întreținere și curățare trebuie respectate condiții obișnuite de igienă dentară corectă, fără soluții, proceduri și intervenții speciale.

În concluzie, coroanele dentare sau dinții de zirconiu reprezintă în clipa de fata cea mai avansată soluție pentru a reface estetica dentară a multor pacienți. Avantajele oferite sunt net superioare  variantelor clasice metalo-ceramice sau din materiale compozite.

Ce trebuie să știi despre aparatul dentar?
Cu toții ne dorim dinți perfecți, cu un aliniament impecabil, care să ne dea încredere să zâmbim, fără...
Citește mai mult
Ghid introductiv. Ce trebuie să știi despre o punte dentară?
Dacă vă doriți un zâmbet încrezător, e nevoie să aveți grijă de dinții voștri. Ce faceți totuși dacă...
Citește mai mult
Tipuri de implant dentar
Implantul dentar reprezintă în clipa de față cea mai bună și sigură metodă pentru a reface estetica dentară,...
Citește mai mult
Infecție sub lucrarea dentară. Ce e de făcut?
Lucrările dentare, cum ar fi obturațiile, coroanele și implanturile, sunt importante pentru menținerea...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca