Obturația de canal – 3 proceduri esențiale

Obturația de canal – 3 proceduri esențiale

Atunci când o carie sau o fractură afectează un dinte în profunzime, ajungând până la nerv, este necesară curățarea, dezinfectarea, tratarea și obturarea (astuparea) canalului sau canalelor respective. Dintele poate fi păstrat, astfel, pentru mai mult timp, chiar dacă este devitalizat. În general, în astfel de cazuri, se recomandă acoperirea acelui dinte cu o coroniță dentară, care îi va asigura o protecție suplimentară. Și asta, pentru că în timp, un dinte care nu mai este hrănit în mod natural cu substanțele necesare prin intermediul rădăcinii și al pulpei dentare va deveni mai sensibil, mai friabil și predispus la rupere sau fracturare.

Cuprins

1. Obturația de canal prin endodonție de înaltă precizie
2. Obturația de canal – 3 proceduri esențiale
2.1. Curățarea canalului
2.2. Aplicarea de tratamente de canal
2.3. Obturația propriu-zisă a canalului

1. Obturația de canal prin endodonție de înaltă precizie

Dacă pulpa dentară a ajuns să fie iremediabil afectată, curățarea, tratamentul și obturația de canal devin absolut necesare. Aici intervine specialistul în endodonție, care va căuta să limiteze daunele cât mai mult posibil și să îi redea dintelui funcționalitatea. În Clinicile Omega Omnident, dispunem de aparatură de înaltă precizie pentru astfel de proceduri, printre care și microscopul de ultimă generație Leica M320 Advanced II KaVo. Cu ajutorul microscopului, medicul stomatolog se poate asigura că dintele este curățat perfect și tratat cu precizie maximă.

Pentru a ne asigura că beneficiezi de cel mai performant tratament, vom avea nevoie și de o radiografie dentară sau o tomografie computerizată, care să ne ofere o imagine completă despre forma și adâncimea rădăcinilor dinților.

Există și situații mai simple, mai ușor de rezolvat și în lipsa microscopului, în cazul dinților monoradiculari (cu o singură rădăcină). Pe de altă parte, atunci când vorbim despre molari, inclusiv despre măseaua de minte, vizualizarea cu ochiul liber poate fi mai dificilă. Unii dinți pluriradiculari (cu mai multe rădăcini) pot fi poziționați astfel încât vizibilitatea canalelor să fie posibilă doar prin intermediul microscopului. Un alt avantaj al folosirii acestuia este că oferă posibilitatea identificării unor eventuale microfracturi pe care radiografia sau tomografia nu le pot evidenția. În plus, intervenția durează mai puțin, iar tratamentele au o rată mult mai mare de succes: peste 90%, față de 60% în cazul obturațiilor efectuate prin metoda clasică.

2. Obturația de canal – 3 proceduri esențiale

Cei mai mulți pacienți care necesită obturație de canal ajung la medic în urma nevralgiei sau durerii dentare. Aceasta este considerată o urgență medicală, atât din cauza suferinței intense, cât și a pericolului de dezvoltare a unei infecții serioase.

2.1. Curățarea canalului

Pentru a putea trata un dinte afectat în profunzime, medicul stomatolog va trebui să curețe zona și să extirpe nervul sau nervii afectați. Această procedură se face sub anestezie locală.

În funcție de gravitatea situației, pot fi necesare mai multe ședințe de tratament în vederea obturației de canal.

În prima fază, este necesar tratamentul mecanic, adică scoaterea nervului și curățarea porțiunilor afectate. În cazul unui dinte infectat, care a dezvoltat și un abces dentar la bază, se va face și un drenaj endodontic. Apoi, cu ajutorul microscopului, medicul specialist endodont va putea să salveze porțiunile neatinse și să elimine doar ceea ce nu mai poate fi restaurat. Curățarea canalelor se face cu ajutorul unor instrumente subțiri, rotative, care se folosesc pentru îndepărtarea țesutului bolnav. Canalele radiculare vor fi lărgite și curățate până la vârful rădăcinii, astfel încât să se elimine posibilitatea dezvoltării unei infecții ulterioare.

2.2. Aplicarea de tratamente de canal

Tot în funcție de situație, tratamentele de canal pot presupune aplicarea de substanțe dezinfectante sau cu antibiotic. Poate fi necesară aplicarea unui tratament devitalizant, aplicarea de hidroxid de calciu sau antibiotic, după caz. Dacă un dinte nu mai poate fi salvat prin tratamente endodontice, acesta va trebui să fie extras, iar mai apoi înlocuit cu ajutorul unei lucrări protetice sau al unui implant dentar.

2.3. Obturația propriu-zisă a canalului

În momentul în care medicul constată că interiorul dintelui este perfect curat și dezinfectat, se poate trece la etapa care presupune obturația de canal. Pentru aceasta, vor fi folosite materiale care să umple complet canalele tratate, în mod etanș. În cele mai multe situații se folosește gutapercă lichidă. Astfel, dezvoltarea bacteriilor, respectiv a infecțiilor în interiorul sau la baza dintelui nu va mai reprezenta un risc.

În anumite situații, pentru a fortifica dintele devitalizat, se poate integra și un pivot de sticlă, pentru a-i oferi mai multă rezistență și stabilitate. Oportunitatea aplicării ulterioare a unei coronițe dentare va fi discutată împreună cu medicul stomatolog.

Terapia cu plasma pentru paradontoza avansată. Ce este. Recomandări. Precauții
Parodontoza sau parodontita este afecțiune cronică a gingiilor la care se ajunge doar dacă nu sunt luate...
Citește mai mult
Extracția dentară chirurgicală. Ce trebuie să știi?
Sunt situații în care, datorită unor complicații, extracția dentară simplă nu mai este o intervenție...
Citește mai mult
Ce este Laterodeviație Mandibulară și care sunt soluțiile?
Există o serie de anomalii dentare, pentru a căror diagnosticare și tratare este nevoie de o evaluare...
Citește mai mult
De ce e important să ai un serviciu dentar pentru companii cu o clinică dentară deschisă non-stop?
Serviciul de urgențe stomatologice este unul de care orice persoană are nevoie la un moment dat. Fără...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca