Parodontologie

EMAIL

Nu lasa problemele sa astepte.
Contacteaza-ne acum!

Programează-te online

Completează formuarul online pentru un consult profesional.

Ce este Parodontologia?

Una dintre cele mai importante ramuri ale medicinei dentare este parodontologia. Aceasta se ocupă cu studiul, diagnosticarea, găsirea și recomandarea de tratamente pentru toate aspectele legate de parodonțiu sau spațiul parodontal. Afecțiunile principale pe care le tratează sunt gingivita și parodontita.

Parodonțiu, include gingia, osul, ligamentele ce leagă dintele de os și este acea parte care asigură menținerea dinților într-o poziție fixă pe arcade. El acționează și ca un element de amortizare a  forțelor din timpul mușcăturii.

Medicul care se ocupă de diagnosticul și tratarea afecțiunilor încadrate la categoria boli parodontale este fi medicul parodont. Rezultatele terapiilor aplicate va ține întotdeauna de pregătirea specialistului, de tehnicile și aparatura disponibile în cabinet și de particularități stării de sănătate a pacientului.

Întrucât afecțiunile specifice, pot apărea la persoane de orice vârstă, parodontologia este inclusă și printre specializările de care beneficiați în cabinetele Omega Omnident.

Care sunt afecțiunile din categoria boli parodontale?

Boala parodontală, gingivita, parodontita sau paradontoza reprezintă numele dat afecțiunilor dentare ce au drept cauză o problemă la nivelul parodonțiului sau a țesutului de susținere a dinților. Primele simptome, care marchează o primă variantă de afecțiune parodontală, denumită gingivita, sunt gingiile inflamate. În timp, dacă această afecțiune este neglijată, ea poate evolua în parodontită. Lăsată netratată, boala parodontală duce la pierderea dinților.

Care sunt cauzele parodontozei?

În cele mai mult cazuri, parodontoza are drept cauze efectuarea incorectă a igienei dentare, obiceiuri de viață și alimentare care favorizează formarea tartrului și apariția infecțiilor gingivale, alte cauze medicale. Pe lângă este condiții, avem și următoarele cauze:

 • simptome neluate în seamă
 • carii dentare netratate la timp
 • lucrări dentare efectuate incorect
 • extracția unor dinți și lăsarea spațiului liber
 • modificări hormonale
 • afecțiuni precum diabetul sau avitaminozele
 

Deprinderea unor obiceiuri de igienă dentară corecte, de la vârste cât mai fragede și efectuarea controalelor periodice, reduc semnificativ riscul de apariție și evoluție a tuturor bolilor parodontale.

Care sunt simptomele bolilor parodontale?

Orice afecțiune, de orice natură, debutează de regulă cu o serie de simptome ocazionale, care devin din ce în ce mai frecvente. În cazul bolilor parodontale avem următoarele simptome:

 • gingii inflamate și roșii
 • sângerări dentare la periaj sau spontane
 • respirație urât mirositoare
 • gust degradat sau afectat
 • dureri în timpul masticației
 • retragerea gingiilor, care lasă descoperită rădăcina dinților
 • dinți sensibili la cald și la rece
 • dinți care se mișcă, se deplasează, sunt slabi.
 

 În funcție de stadiu și evoluția bolii, se pot manifesta unul sau mai multe simptome. Pentru sănătate dentară, nu neglijați niciun fel de manifestare, cu atât mai mult dacă aceasta se repetă.

Care sunt tratamentele ce pot fi aplicate în cazul bolilor parodontale?

În clipa de față există mai multe soluții și terapii, care pot fi aplicate pentru a vindeca, stopa și schimba direcția de evoluție a unei afecțiuni parodontale. Acestea vor putea fi recomandate și alese, în funcție de patologia particulară și de soluțiile disponibile în cabinet. Măsurile și intervențiile  vor fi făcute, evident, numai după stabilirea unui diagnostic.
Detartraj și periaj profesional
Gingivita reprezintă inflamarea gingiei, ca urmare a creșterii nivelului de bacterii și microbi, care ajung sub gingie. Ea poate fi prevenită printr-o igienă dentară atentă și tratată prin apelarea la detartraj și periaj profesional, în cabinetul medicului stomatolog. În clipa de față există aparatură foarte performantă pentru a curăța și îndepărta placa bacteriană, cu minimum de disconfort și sensibilitate dentară după.
Tratamente cu lasere dentare
În cazul parodontitei, tratamentele ce trebuie efectuate sunt ceva mai complexe. Terapiile specifice includ atât intervenții cu acțiune locală, ce au ca scop sterilizarea pungilor parodontale, cât și intervenții chirurgicale, realizate cu ajutorul unor lasere dentare, cu acțiune minim invazivă, ce permit regenerarea zonei mult mai rapid.
A-PRF (Advanced Platelet Rich Fibrin)
Aceasta este o metodă revoluționară cu rezultate remarcabile în regenerarea unei zone afectată de parodontoză sau aflată într-o perioadă de refacere de după o intervenție chirurgicală stomatologică. Aceasta presupune injectarea unei plasme obținută din sângele propriu al pacientului, printr-o tehnică specială de centrifugare. Aceasta are un conținut bogat de trombocite, proteine de legare și factori de creștere, care accelerează procesul de vindecare a gingiei.
Terapii de prevenție și terapii de menținere
Întotdeauna prevenția și menținerea rezultatelor reprezintă metodele care garantează sănătatea dinților. În primul caz, sunt evitate implicațiile și costurile unor tratamente mult mai complexe. În cel de-al doilea caz, sunt păstrate rezultatele obținute în urma unui tratament.
Terapiile de prevenție
Prevenția este cea mai bună metodă pentru a face vizite la medicul dentist mult mai relaxați și niciodată de urgență. În cazul bolilor parodontale aceasta implică respectarea unei igiene dentare cât mai corecte, astfel încât să nu se formeze tartru și să păstrarea gingiile și rădăcinile dinților cât mai curate și sănătoase.
Terapia de menținere
Pentru a menține rezultatele obținute în cazul stopării evoluției sau tratării unei boli parodontale, terapia de menținere este esențială. Aceasta include ședințe de reevaluare periodică a situației și de revenire punctuală în cazul în care există recidive. În ambele cazuri este nevoie de cooperarea și responsabilitatea pacientului. Fără implicare lui, nu pot fi evitate problemele și rezultatele obținute cu costuri și eforturi mari, se pot pierde în scurt timp. Dacă aveți nevoie de un diagnostic corect și de terapii de specialitate, ce țin de parodontologie și afecțiuni parodontale, vă așteptăm în cabinetele Omega Omnident!

Prețuri Parodontologie

PARODONTOLOGIE (începând de la 100 Lei)

Consultatie specialitate 200 Lei
Chiuretaj subgingival / dinte 100 Lei
Gingivectomie / gingivoplastie / dinte 200 Lei
Gingivectomie / gingivoplastie / 6 dinti 1000 Lei
Chiuretaj subgingival in camp inchis / 6 dinti 600 Lei
Imobilizare dinti parodontici cu bara compozit 800 Lei
Imobilizare dinti parodontici cu fibra de sticla 800 Lei
Operatie cu lambou (nu include aditia osoasa si membrane) 1500 Lei
Tratament retractie gingivala / 3 dinti 1000 Lei
Tratament retractie gingivala / 6 dinti 1800 Lei

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca