Despre ce este vorba in acest articol
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare de zahăr, spălarea pe dinți devine o acțiune din ce în ce mai importantă. România face parte din țările cu un număr redus de persoane care au o igienă dentară corectă, iar acest lucru ar trebui să ridice un semn de întrebare. Există o mulțime de motive pentru care oamenii ar trebui să se spele mai des pe dinți și, nu în ultimul rând, să consulte un medic dentist periodic.
Cuprins
1. Periajul profesional – ce presupune procedura?
2. Periajul profesional, detartrajul și air-flow: cele 3 metode complementare de curățare a danturii
3. Periajul profesional și periajul dinților acasă
1. Periajul profesional – ce presupune procedura?
Periajul profesional se poate face doar într-un cabinet stomatologic și presupune utilizarea unor aparate, perii și substanțe speciale pentru curățarea eficientă a danturii. Periajul profesional este recomandat o dată la 6 luni sau cel puțin o dată pe an. Procedura se efectuează și înainte de aplicarea unui aparat dentar fix sau mobil sau înainte de procedurile de albire dentară.
Periajul dentar are atât un scop estetic, cât și de igienizare orală, prin îndepărtarea plăcii bacteriene și a aderențelor rezultate în urma consumului de alimente.
Pentru efectuarea unui periaj dentar eficient, medicul stomatolog are la dispoziție mai multe tipuri de perii, gume, polipanturi, pufuri și paste cu granulații diferite. De asemenea, spațiile interdentare pot fi curățate cu ajutorul unor benzi speciale, abrazive.
Efectele periajului profesional vor fi vizibile imediat după procedură: dinții vor fi mai albi, mai netezi, mai strălucitori.
2. Periajul profesional, detartrajul și air-flow: cele 3 metode complementare de curățare a danturii
În cadrul ședințelor de profilaxie și igienizare, se recomandă ca periajul profesional să fie făcut după detartraj. Dacă s-au format depuneri solide pe dinți (tartru), acesta trebuie să fie neapărat îndepărtat de pe suprafața acestora, atât pentru menținerea sănătății dinților, cât și a gingiilor. Apoi, periajul profesional completează detartrajul. Tehnica de curățare a dinților cu air-flow reușește să elimine depunerile și resturile care pot rămâne în zonele mai greu accesibile, mai ales între dinți și măsele.
Doar periajul profesional poate fi suficient, dacă ești o persoană care păstrează o igienă orală strictă. Prin periaj profesional pot fi eliminate inclusiv depunerile incipiente de tartru, dacă sunt recente și nu au o aderență ridicată la suprafața dinților.
Periajul profesional mai este util și pentru îndepărtarea petelor de pe dinți, provocate de tutun, cafea, ceai negru, vin roșu și alte alimente și băuturi care pot colora dinții din cauza substanțelor pe care le conțin. Este bine să știi, însă, că periajul profesional poate îndepărta doar colorațiile externe, de la suprafața danturii. Pentru dinții îngălbeniți în profunzime sau cei care au o tentă gri în interior, la nivelul dentinei, este posibil să fie nevoie de adoptarea altor metode – de exemplu, aplicarea de fațete dentare.
Periajul profesional al dinților este util și pentru sănătatea gingiilor. În România, majoritatea persoanelor trecute de 40 de ani se confruntă cu parodontoze și parodontopatii. Acestea sun afecțiuni gingivale care pot avansa către țesutul care susține rădăcinile dinților și ale măselelor, conducând în cele din urmă inclusiv la căderea dinților sănătoși, care nu au carii sau alte probleme. Cei care ajung în astfel de situații au nevoie de intervenții mai complexe, iar dantura nu mai poate fi restaurată decât cu ajutorul implanturilor dentare.
3. Periajul profesional și periajul dinților acasă
Pentru o igienizare sporită a dinților acasă, sunt mai eficiente periuțele de dinți electrice, care au mai multe rotații și vibrații decât poate să asigure o periuță de dinți obișnuită. Media de timp a folosirii acesteia este de circa 2 minute după fiecare masă sau cel puțin de 2 ori pe zi, dimineața și seara, dacă nu este posibil după fiecare masă. Dacă, spre exemplu, ești la birou sau iei masa în oraș la prânz, poți purta cu tine o sticluță cu apă de gură, și să o folosești cel puțin pe aceasta după ce ai terminat de mâncat.
Ca și în cazul celorlalte periuțe de dinți, și capetele celor electrice trebuie să fie înlocuite o dată la 3 luni.
Te așteptăm în Clinicile Omega Omnident, unde echipele noastre de medici cu specializări multiple sunt gata să rezolve orice problemă stomatologică care îți ridică probleme, de la urgențe dentare până la igienizare profesională. Îți stăm la dispoziție pentru alcătuirea unui plan de tratament personalizat, care să te scutească de dureri, infecții și alte complicații, ori de câte ori observi că dantura ta are nevoie de ajutor specializat!
Sursa foto: Shutterstock.com