Despre ce este vorba in acest articol
Edenția parțială sau totala este o situație extrem de neplăcută pentru multe persoane, care din varii motive au ajuns în această situație. Pe lângă aspectul complet inestetic, lipsa mai multor dinți duce la multe alte complicații, printre care, cea mai gravă este aceea că, tot restul danturii va avea de suferit. Și cum protezele mobile sunt foarte incomode, dacă vă doriți o soluție dentară ce poate elimina tot disconfortul și implicațiile negative, cel mai bine este să apelați la o proteză fixă pe implanturi. Dar ce este aceasta și care sunt etapele procedurii, puteți afla mai multe, citind rândurile de mai jos.
În general există două tipuri de proteze dentare. Cele clasice, ce includ punțile dentare sau protezele mobile. Și soluțiile actuale și avansate, oferite de protezele fixe pe implanturi dentare. Acestea din urmă pot fi întrebuințate inclusiv pentru persoanele care au compromisă total una sau ambele arcade dentare.
Ce este o proteză fixă pe implanturi?
O proteză fixă pe implanturi este cea mai bună și sigură alternativă la protezele tradiționale mobile, ce presupuneau compromiterea dinților invecinati sau legarea protezelor mobile de dinții învecinați, cu ajutorul unor croșete. Acestea pot fi utilizate pentru a suplini pierderea unuia, mai multor dinți sau a tuturor dinților de pe una sau ambele arcade. Ea implică un implant dentar singular, unul multiplu sau 4 implanturi la mandibula si 6 implanturi la maxilar pentru o proteză fixă totală.
Principalul avantaj al protezelor fixe pe implanturi este faptul că asigura cea mai bună fixare și permit cea mai bună refacere a funcției masticatorii, a fonației și a esteticii dentare. Dinții nu se vor mai înclina în timp, iar riscul de retracție osoasa și gingivală sau de pierdere și a dintilor invecinati va fi foarte redus.
Materialul din care sunt confecționate în prezent aceste proteze are o biocompatibilitate perfectă cu țesutul în care se inserează și este acceptat de majoritatea pacienților, fără probleme. Estetica este deosebită, neexistând nicio diferență vizibilă, față de aspectul unui dinte natural.
Care sunt etapele procedurii de inserare a unei proteze fixe pe implanturi?
Tehnicile utilizate pentru realizarea procedurii de inserare a protezelor fixe variază în funcție de numărul de implanturi, de perioada care s-a scurs de la pierderea dentară sau de la efectuarea extracție și de starea sănătății dentare și generale.
- Evaluarea situației
Recomandarea soluției poate încep cu evaluarea vizuală a zonei, prezentarea unei radiografii panoramice sau CT și a unor analize medicale generale. Pe baza acestora medicul stomatolog implantolog poate stabili dacă, ce variantă de proteze și ce tip de intervenție sunt necesare pentru fixarea protezei.
- Recomandarea unei soluții de proteză
De regula se ia în calcul calitatea și cantitatea de os existent, calitatea și stare dinților invecinați și/sau a celor de pe arcada opusă, existența unor afecțiuni de sănătate generală sau stomatologice, dacă pacientul beneficiază de medicamentație permanentă pentru anumite boli, efectuarea de proceduri și intervenții stomatologice premergătoare, cum ar fi adiție de os, tratamente cu plasmă, soluția cea mai avantajoasă de protezare.
- Fixare implantului
În funcție de toți acești factori fixarea unei proteze dentare se poate desfășura în mai multe etape, ce se pot întinde de la 1-2 zile pentru inserarea implantului, până la 3-6 luni când zona se reface și se poate fixa lucrarea definitiva. Chiar dacă niciun implant nu poate fi fixat de pe o zi pe alta și este nevoie de o perioadă variabilă de timp, în funcție de situație și de tipul de intervenției, în clipa de față există soluții de refacere a esteticii și funcționalității, până la fixarea implantului final, ce sunt cunoscute ca implanturi Fast & Fixed, în 24 de ore.
- Fixarea propriu-zisă a protezei
După ce implantul s-a fixat in os și zona s-a refăcut complet se poate trece la montarea protezei definitive, ce reprezintă lucrarea finală. În unele cazuri poate fi nevoie de completarea protezei și cu gingie falsă, pentru umplerea spațiului lăsat liber de resorbtia osoasa și retragerea gingivala.
- Controale periodice
După montarea lucrării definitive pacientul va trebuie să respecte cu strictețe recomandările de igienă și alimentație și să se prezinte la controalele periodice. Doar astfel se poate asigura succesul intervenției și se poate garanta o durata de viata a protezei cât mai îndelungată.
Protezele dentare fixe reprezintă cea mai bună, eficientă, comodă și durabilă soluție pentru refacerea esteticii și funcțiilor danturii. Chiar dacă aceste costuri sunt ceva mai mari, garanția lucrării compensează pe deplin efortul financiar. Rata de succes a intervențiilor este de peste 95%, restul datorându-se în mare parte unor condiții medicale preexistente, ce nu au de-a face cu intervenția sau cu manopera.
Dacă vreți să aflați mai multe despre protezele dentare fixe și despre etapele procedurii, nu ezitați să ne contactați! Pentru soluții personalizate vă așteptăm în cabinetele Omega OmniDent la o consultație de specialitate.