Protezele dentare – 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi

Protezele dentare

Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în urma unor accidente sau boli. Dacă te afli în această situație, nu te îngrijora: există soluții pentru fiecare persoană în parte. Există mai multe tipuri de proteze, parțiala sau totale, care te pot ajuta să îți recapeți funcțiile de masticație, pronunție și, nu în ultimul rând, aspectul. Montarea unei proteze dentare îți poate îmbunătăți fundamental calitatea vieții, starea generală de sănătate și încrederea în tine.

Cuprins

1. Protezele dentare parțiale și protezele dentare totale

2. Proteze dentare fixe, mobile, scheletate sau pe implanturi

3. Proteze dentare ceramice sau acrilice

Protezele dentare parțiale și protezele dentare totale

O proteză dentară poate să înlocuiască dantura naturală parțial sau chiar total, în funcție de specificul pacientului. În general, stomatologii preferă să ajute pacienții să își păstreze cât mai mult timp dinții naturali, dacă acest lucru este posibil. În acest caz, se vor utiliza protezele parțiale.

Dacă, în schimb, restaurarea și păstrarea dinților naturali nu mai este posibilă, aceștia vor fi extrași și înlocuiți cu proteze dentare totale.

O proteză parțială poate înlocui unul, doi sau mai mulți dinți care lipsesc, urmând să fie montată pe dinții aflați în laterale. Dinții laterali vor avea un rol de suport al protezei și trebuie să fie pregătiți prin manevre de șlefuire, eventual tratare, pentru a putea fi acoperiți cu coronițe dentare. Un sistem care cuprinde mai multe astfel de coronițe poartă numele de punte dentară.

Protezele totale, destinate să suplinească lipsa totală a danturii, se realizează pe o bază protetică. Dinții vor fi lipiți de aceasta, iar baza va fi fixată pe gingii cu ajutorul unor adezivi speciali.

Proteze dentare fixe, mobile, scheletate sau pe implanturi

În funcție de particularitățile tale, medicul îți poate propune montarea unei proteze fixe, mobile, scheletate sau pe implanturi.

  • Protezele dentare fixe se realizează din materiale rezistente, cu o anumită elasticitate destinată să îți sporească gradul de confort. Deși sunt de obicei ceva mai costisitoare față de protezele dentare mobile, acestea au un aspect natural, pot fi purtate pentru perioade lungi de timp, sunt mai ușoare și au un volum mai redus.
  • Protezele dentare mobile pot fi montate și demontate cu ușurință chiar de către pacient și pot fi igienizate la fel de ușor. Pentru a avea mai multă stabilitate, se recomandă utilizarea unui adeziv special în timpul purtării. Astfel, nu riști să ți se desprindă proteza într-un moment nepotrivit. Un dezavantaj pe care îl pot avea protezele dentare mobile este riscul de a provoca o resorbție prematură a structurii osoase.
  • Proteze scheletate se fixează cu ajutorul unui schelet metalic, care se montează fie sub limbă, pentru înlocuirea dentiției mandibulare, fie pe cerul gurii, pentru a suplini lipsa dinților de pe maxilarul superior. Prețurile acestora pot să difere în funcție de materialul metalic utilizat: aur, argint, titan sau aliaje de crom-cobalt. Protezele scheletate oferă un aspect natural și un grad ridicat de stabilitate, dar protejează și țesuturile gingivale și mucoasa orală.
  • Protezele pe implanturi sunt cele mai stabile, ceea ce justifică și costurile mai ridicate. Pot fi montate parțial pe implanturi și parțial pe dinții rămași, dacă este cazul. Dinții falși se montează fie prin înșurubare, fie prin cimentare. Este o soluție ideală mai ales pentru pacienții care suferă de atrofii osoase avansate.

Proteze dentare ceramice sau acrilice

Protezele ceramice sunt rezistente și pot fi realizate în aceeași culoare cu cea a danturii naturale sau după dorința pacientului. Sunt ceva mai grele față de cele acrilice și pot accentua resorbția osoasă.

Protezele acrilice sunt la fel de satisfăcătoare din perspectiva aspectului, dar sunt mai ușoare și mai puțin zgomotoase față de cele ceramice. Totuși, au o rezistență ceva mai scăzută și pot favoriza dezvoltarea plăcii bacteriene.
Iată, deci, câte variante de înlocuire a danturii naturale oferă stomatologia modernă. Dacă te numeri și tu printre cei care au nevoie de restaurarea danturii prin aplicarea de proteze dentare, contactează-ne pentru o evaluare. Clinicile Omega Omnident îți oferă inclusiv posibilitatea achitării serviciilor medicale în rate, în cazul în care optezi pentru o proteză mai performantă, dar și mai costisitoare.

Terapia cu plasma pentru paradontoza avansată. Ce este. Recomandări. Precauții
Parodontoza sau parodontita este afecțiune cronică a gingiilor la care se ajunge doar dacă nu sunt luate...
Citește mai mult
Extracția dentară chirurgicală. Ce trebuie să știi?
Sunt situații în care, datorită unor complicații, extracția dentară simplă nu mai este o intervenție...
Citește mai mult
Ce este Laterodeviație Mandibulară și care sunt soluțiile?
Există o serie de anomalii dentare, pentru a căror diagnosticare și tratare este nevoie de o evaluare...
Citește mai mult
De ce e important să ai un serviciu dentar pentru companii cu o clinică dentară deschisă non-stop?
Serviciul de urgențe stomatologice este unul de care orice persoană are nevoie la un moment dat. Fără...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca