Despre ce este vorba in acest articol
Protoxidul de azot este tot mai utilizat în stomatologie, în special pentru copii și persoanele care se tem de vizita la dentist. Acesta poate fi utilizat și în timpul unor intervenții mai complicate, având efecte analgezice și de relaxare. Se administrează împreună cu oxigenul și poate fi combinat și cu alte substanțe anestezice. Statisticile la nivel mondial arată că aproximativ 30% dintre pacienți se confruntă cu teama de dentist. Inhalosedarea ajută la eliminarea acesteia.
Cuprins
1. Ce este protoxidul de azot?
2. Protoxidul de azot în stomatologie – utilizări
3. Cui se recomandă protoxidul de azot?
4. Gazul ilariant – contraindicații
1. Ce este protoxidul de azot?
Gazul ilariant (protoxidul de azot) rezultă în urma reacției chimice dintre acidul azotic și amoniac sau ca urmare a tratării termice controlate a nitratului de amoniu.
Gazul a fost descoperit de chimistul englez Joseph Priestley în anul 1772, iar descoperirea sa a fost făcută publică în 1775. Experimentele au avut loc, însă, mult mai târziu (în 1799), sub coordonarea medicului Thomas Beddoes.
Astfel, s-a constatat că protoxidul de azot (N2O), care mai este numit și gaz ilariant medicinal sau oxid de azot, induce o stare de euforie. Inițial, acesta era înmagazinat în recipiente confecționate din mătase, din care pacienții îl inhalau pe cale orală. În scurt timp, acesta a început să fie folosit la petreceri, dar ulterior s-a constatat că utilizarea repetată poate să provoace dependență.
Mai târziu, medicul dentist Horace Wells, care avea probleme el însuși cu o măsea de minte, și-a rugat un coleg să i-o extragă, după ce și-a administrat protoxid de azot. A constatat, astfel, că nu a resimțit durere pe parcursul intervenției.
2. Protoxidul de azot în stomatologie – utilizări
Protoxidul de azot se folosește cel mai adesea în stomatologie pentru efectul său relaxant și analgezic, în cadrul procedurii de inhalosedare. Este utilizat pe scară largă, în special ca adjuvant. Pacientul rămâne conștient, însă nu mai simte teamă, tensiune și durere. Efectele gazului se instalează în câteva minute de la începerea inhalării și dispar în aproximativ 2 minute de la încetarea administrării. Pentru ca efectul să dispară mai rapid, se poate administra oxigen suplimentar.
Protoxidul de azot mai este folosit și în obstetrică, pentru ușurarea travaliului și în unele cazuri de infarct miocardic acut. Se mai poate administra și în sindromul de abstinență la etanol, pentru controlarea stărilor de sevraj, la persoanele care au dezvoltat dependență față de alcool și ulterior au întrerupt brusc consumul sau l-au redus drastic.
În stomatologie, sedarea cu protoxid de azot se folosește de peste 150 de ani.
3. Cui se recomandă protoxidul de azot?
Singura persoană în măsură să recomande administrarea protoxidului de azot este medicul. Acesta nu este destinat uzului recreativ, ci doar celui medicinal, sub supravegherea specialiștilor.
Inhalosedarea cu FUNNY GAS este sigură atât pentru adulți, cât și pentru copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și 6 luni, dacă nu există contraindicații medicale legate de alte afecțiuni. Pe parcursul sarcinii, nu se recomandă. Este sigură și eficientă, iar efectul dispare rapid și fără efecte secundare, comparativ cu alte metode anestezice.
În plus, la nivel mondial, aceasta este considerată o tehnică standard în pedodonție, asigurând succesul intervențiilor în peste 90% dintre pacienții anxioși. După administrarea acestui tip de sedare conștientă, pacienții nu păstrează amintiri neplăcute, indiferent de tipul de intervenție căreia au fost supuși, iar următoarea vizită la cabinetul medicului stomatolog va fi privită cu mai multă relaxare.
4. Gazul ilariant – contraindicații
Ca în cazul majorității substanțelor utilizate în medicina generală și în medicina dentară, gazul ilariant este contraindicat în anumite afecțiuni, boli sau stări fiziologice:
- sarcină;
- epilepsie;
- hipertensiune arterială;
- ateroscleroză;
- anemii megaloblastice;
- hipertiroidism;
- traumatisme cerebrale.
Înainte de administrarea gazului ilariant, ca de altfel înaintea efectuării oricăror manevre chirurgicale, medicul te va întreba despre istoricul tău medical și despre eventualele afecțiuni de care suferi. Astfel, va ști cu precizie ce tip de substanțe sau medicamente să îți administreze și cum să abordeze din punct de vedere terapeutic rezolvarea problemei tale dentare.
Așadar, poți beneficia de tratamente stomatologice de calitate fără teamă și în siguranță, cu ajutorul inhalosedării, chiar dacă ai avut experiențe neplăcute în trecut. Administrarea protoxidului de azot se face cu ajutorul unei măști confortabile, iar intervenția de care ai nevoie va putea fi efectuată de către medic astfel încât tu să poți depăși acest moment relaxat și fără probleme.
Sursa foto: Shutterstock.com