Despre ce este vorba in acest articol
- 1 Ce implică, de fapt, realizarea unui implant dentar?
- 2 Care sunt cele mai des întâlnite reacții după realizarea unui implant dentar:
- 2.1 ● Dureri legate de vindecarea țesuturilor moi
- 2.2 ● Sângerări ce durează mai mult de 3 ore de la intervenție
- 2.3 ● Umflătură sau edem la nivelul feței sau obrazului
- 2.4 ● Creșterea temperaturii
- 2.5 ● Dificultăți la deschiderea gurii
- 2.6 ● Formarea unor hematoame
- 2.7 ● Pierderea sensibilității
- 2.8 ● Inflamarea țesutului din jurul implantului
- 2.9 ● Respingerea implantului
- 3 Recomandări pentru a reduce riscurile și durat reacțiilor adverse:
Fiind vorba despre o intervenție chirurgicală, realizarea unui implant antrenează o serie de reacții de moment, imediat după intervenție și pentru o perioadă mai lungă, până la integrarea implantului în os și refacerea zonei de intervenție. Este adevărat ca tehnicile și materialele utilizate în prezent reduc la minimum disconfortul, însă, există o serie de reacții după implant dentar la care trebuie să vă așteptați și care sunt mai intense sau mai puțin intense și pot fi resimtite diferit de la o persoana la alta.
Ce implică, de fapt, realizarea unui implant dentar?
Implantul dentar este o intervenție chirurgicală stomatologică în care trebuie să fie respectate o serie de proceduri și protocoale medicale. Prin intervenția respectivă se inserează un surub de titan în osul unuia dintre maxilare și prin care țesuturile moi, terminațiile nervoase și vasele de sânge sunt deteriorate. Acest fapt antrenează postoperator o serie de simptome care pot fi tolerate mai mult sau mai puțin. Statisticile indică un procent foarte mic, de 1-2% pacienți, la care apar complicații neprevăzute și care de regulă să datorează altor probleme de sănătate sau medicale.
Deși tehnica utilizată implică o intervenție puțin invazivă și nedureroasă, ea presupune o procedură complexă, de durata, pentru care este nevoie de atenție, răbdare și cooperare între medic și pacient.
Pe scurt, intervenția presupune realizarea unei incizii prin care se desprinde ușor gingia, pentru a avea acces la osul în care trebuie să se insereze implantul. Apoi se realizează o gaură în os, a cărei adâncime și diametru sunt calculate în funcție de densitatea osoasă și de dimensiunile implantului. După aceea medicul implantolog inserează implantul în os și îl acoperă cu un șurub. La final medicul reașează gingia pe os și aplică suturile.
Care sunt cele mai des întâlnite reacții după realizarea unui implant dentar:
● Dureri legate de vindecarea țesuturilor moi
După realizarea intervenției chirurgicale țesuturile moi au nevoie de o vindecare ce poate dura 1-2 sau chiar mai multe săptămâni. În această perioadă, pacientului i se recomand un tratament ce include medicamente ce au ca profilaxie riscurile asociate: de durere, inflamație, infecție.
● Sângerări ce durează mai mult de 3 ore de la intervenție
După intervenția chirurgicală pacientul poate avea sângerări ușoare, ce pot dura 2-3 ore. Dacă acestea durează mai mult și sunt abundente, înseamnă ori că există o serie de antecedente medicale ce nu au fost cunoscute ori o reacție determinată de realizarea implantului. Însă medicul specialist dispune de soluții pentru rezolvarea acestei situații. În cazul implantului pot exista sâgerări minore, ce pot dura chiar și 7 zile.
● Umflătură sau edem la nivelul feței sau obrazului
În unele cazuri, la 2-3 zile după efectuarea intervenției de implant se poate produce umflarea obrazului sau feței, ce poate fi nedureroasă sau dureroasă. De regulă aceasta se datorează formării unui edem și dispare în aproximativ o săptămână.
● Creșterea temperaturii
Fiind vorba despre o intervenție chirurgicala în care a fost inserat un corp străin, unele persoane pot face temperatură. De regulă aceasta ar trebui să fie cu 1-1,5 grade peste temperatura normală, și să nu dureze mai mult de 3 zile. Această stare poate fi însoțită de slăbiciune, somnolență, scăderea apetitului. Dacă nu se rezolvă, va trebui să reveniți la medic.
● Dificultăți la deschiderea gurii
Uneori, după realizarea intervenției, pacienții pot avea dificultăți în ce privește mobilitatea maxilarelor și în deschiderea gurii. De regula acestea sunt asociate cu formarea unui edem și pot dispărea în 2-3 zile, după efectuarea intervenției. Se pot menține și mai mult de o săptămână și pot fi însoțite de dureri și sângerări.
● Formarea unor hematoame
Uneori după intervenție pot apărea și hematoame în anumite zone ale feței sau obrazului. Ele pot fi de dimensiuni mai mari sau mai mici și pot dispărea în câteva zile sau săptămâni, în funcție de sensibilitatea țesuturilor sau de gradul de afectare a zonei.
● Pierderea sensibilității
Se manifestă ceva mai rar. Aceasta poate trece o dată cu reluarea funcției masticatorii. Poate dura de la câteva ore până la mai mult de o lună. Dacă se agravează și durează mult, va fi nevoie să fie îndepărtat implantul.
● Inflamarea țesutului din jurul implantului
O situație ceva mai gravă, ce poate apărea în perioada de osteointegrare a implantului, cunoscută sub numele de periimplantită, este inflamarea țesuturilor din jurul implantului. Această situație este destul de gravă și indică un eșec în acceptarea și integrarea implantului. Aceasta situație se prezintă prin distrugerea țesutului osos, durere, supurație, inflamarea țesuturilor moi din jurul implantului.
● Respingerea implantului
Datorită tehnicilor utilizate, condițiilor de manoperă și materialului din care este realizat implantul și potențiale sensibilități ale pacientului, această reacție este extrem de redusă. Însă, există și cazuri în care implantul este respins și se instalează periimplantita și se ajunge la inflamarea și necrozarea țesutului osos și a zonei de instalare a implantului.
Recomandări pentru a reduce riscurile și durat reacțiilor adverse:
Pentru a beneficia de un implant sigur și fără complicații, pacienții trebuie să prezinte un istoric medical actualizat, să treacă printr-un set de analize și chiar prin realizarea unei tomografii computerizate, dacă medicul specialist o cere. Realizarea și succesul unui implant dentar nu depind doar de procedură în sine, ci și de întrunirea unor condiții medicale obligatorii.
Cooperarea pacientului și respectarea recomandărilor post intervenție sunt foarte importante pentru reușita rezultatului. Pacientul trebuie să-și administreze medicamentația prescrisă, să consume tipul de alimente recomandate, să respecte normele de igienă orală impuse.
Pacientul trebuie să fie atent la orice simptome, să comunice cu medicul specialist, ori de cât ori apar situații anorale și să se prezinte la controalele stabilite.
Fumatul încetinește integrarea implanturilor, de aceea trebuie să fie oprit și înainte și după realizarea intervenției.
Și poate cel mai important sfat, apelați la cabinete de specialitate, unde sunt respectate cu strictețe toate protocoalele medicale legate de realizarea unui implant!
Pentru mai multe detalii despre implanturi, recomandări și contraindicații vă așteptăm la clinica Omega OmniDent!