Recuperarea după implant

Recuperarea după implant - OMEGA OmniDent

Implantul dentar este operațiunea chirurgicala pentru care se opteaza atunci cand se doreste protezarea unuia sau mai multor dinti lipsa. Chiar dacă am dezvoltat în articolele anterioare ce este implantul dentar, de această dată vă vom prezenta câteva informații despre recuperarea după implantare.

În cât timp se vindecă? 

Vindecarea zonei poate atinge 10 zile, iar recuperarea se incadrează undeva între 3 și 4 luni la osul mandibular (partea de jos), iar 6 luni la cel maxilar întrucât este un os mai poros.

Urmăriti capa de vindecare

După ce a fost inserat implantul, se fixează capa de vindecare. Firele se scot după o săptămână de la intervenție, timp în care trebuie să urmăriți capa de vindecare. Aceasta nu trebuie să se miște sau desfileteze. Dacă totuși se întâmplă, programați o vizita la medic și nu ignorați sau amânați foarte mult. Dacă treceți cu vederea această mișcare, capa de vindecare se poate pierde, poate cădea, iar gingia va acoperi implantul, fiind necesară o altă incizie pentru descoperirea acestuia si fixarea unei alte cape.

recuperare dupa implant dentar

Lucrările provizorii

Peste implant se pot monta lucrări provizorii pe perioada recuperării. Se optează pentru acest tip de protezare din motive estetice, nu oferă stabilitatea și siguranța lucrărilor protetice definitive.

În cazul protezelor, acestea trebuie adaptate după implantare – e important să nu comprime gingia pentru a nu impiedica vindecarea.

Implant dentar in lucru, inainte de osteointegrare

Pacienti care se vindeca mai greu dupa implant

Recuperarea poate fi mai lentă în cazul pacienților care iau diverse tratamente pentru subțierea sângelui sau care suferă de boli cardio-vasculare sau diabet.

Igienizarea dupa implantul dentar

Ca după orice altă intervenție, igiena trebuie să fie impecabilă. O greșeală comună este neglijarea zonei pentru a o proteja. În realitate, această practică face mai mult rău decât bine. Tăietura este cusută, iar din cauza firelor sunt retenționate alimente. Dacă nu sunt îndepărtate și zona nu este igienizată corespunzător pot apărea numeroase efecte pe care nu le dorim.

Efecte negative ale unei igiene incorecte dupa implantul dentar

Printre aceste consecințe se numără inflamarea gingiei, infecția, periimplantita și chiar ejectarea implantului.

igiena orala in parodontoza

Igienizarea se face cu o perie moale și se insistă până când zona este curată. Poate dura mai mult decât de obicei, dar prevenția este cea mai sănătoasă cale.

Factori de luat în considerare după implantare – fumatul, alimentația și medicamentele

Prima întrebare care apare este legată de durere și cum poate fi evitată. Ei bine, este important să existe o comunicare eficientă cu medicul. Acesta vă poate prescrie analgezice care să vă ușureze perioada de vindecare. Nu luați medicamente haotic, chiar dacă cele prescrise de medic par sa nu funcționeze, cel mai bine luați legătura cu acesta și cereți un sfat.

Alimentatia si igiena imediat dupa implant

În perioada imediat următoare, consumați alimente lichide sau cât mai moi. De asemenea, trebuie evitate alimentele calde. Alimentele dure pot răni zona care este sensibila după intervenție, iar alimentele calde/fierbinți încurajează vaso-dilatația și pot duce la sângerare și îngreunarea procesului de vindecare.

Este important să nu clătiți ca de obicei, tot pentru a permite zonei să își revină. Nu depuneți efort fizic în ziua în care ați avut intervenția și evitați să stați în căldură.

Renuntarea la fumat e esentiala

Pentru fumători, încercați să nu fumați, măcar în ziua în care a avut loc intervenția. Fumul cald împreuna cu succiunea obținută atunci când este tras fumul afectează procesul de vindecare. În plus, riscul de a fi respins implantul este mai ridicat la fumători decât este la nefumători.

renuntarea la fumat si recuperarea dupa implant

Pentru a diminua disconfortul, apelați la comprese reci. Atenție – nu de la congelator, nu se aplică gheață direct pe piele!  Compresele trebuie să fie potrivit de reci, de la frigider.

Recuperarea după adiție de os și implant dentar

Dacă adiția osoasă și implantarea sunt făcute în aceeași ședință, este normal ca inflamația să fie mai pronunțată. Medicul va evalua starea și vă poate prescrie medicamente care să ușureze procesul de vindecare.

Dacă adiția este majoră, iar implantul nu are stabilitate, nu se fixează capa de vindecare imediat. Se așteaptă 3 luni și abia după ce implantul a fost integrat se face descoperirea și fixarea capei.

În concluzie, igiena trebuie să fie impecabilă, luați medicamente doar la recomandarea medicului și comunicați orice tratament pe care îl urmați sau afecțiune care ar putea îngreuna vindecarea. 

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca