Despre ce este vorba in acest articol
Lipsurile dentare nu afectează doar estetica dentară, ele au numeroase alte implicații, ce vizează echilibrul și sănătatea întregului organism. Tocmai de aceea, dacă suferiți de absențe dentare masive și nu sunteți convinși de ajutorul pe care îl pot oferi implanturile dentare, ne-am gândit ca în acest articol să vorbim despre riscuri medicale și rolul implanturilor dentare pentru sănătatea întregului corp.
Dinții sănătoși o viață mai sănătoasă, nu este doar un slogan, ci o realitate. Dacă dantura este bolnavă și o persoană nu se mai poate alimenta corespunzător, au de suferit nu doar cavitatea bucală și stomacul, ci și articulațiile, inima, plămânii, pancreasul ș.a.
Cu cât problemele dentare sunt lăsate să se agraveze, cu atât și afecțiunile corelate se acutizează. Însă, este valabilă și reciproca, respectiv că anumite afecțiuni generale de sănătate duc la apariția anumitor afecțiuni dentare și la pierderi de dinți.
1. Sănătatea dentară şi bolile de inimă
Chiar dacă nu dispunem încă de suficiente studii și statistici privind legătura dintre sănătatea orală și bolile cardiovasculare, medicii constată frecvent o corelație între afecțiunile gingivale și bolile de inimă. Astfel persoanele care suferă de gingivită și parodontoză se confruntă adesea și cu probleme de circulație sau de inimă. Bacteriile din gură pot pătrunde adesea în vasele de sânge și pot provoca infecții, depuneri în interiorul vaselor de sânge, blocaje vasculare și infarct miocardic.
Astfel, dacă vreți să evitați orice risc asociat, aveți grijă de sănătatea dinților și interveniți din timp ori de cât ori observații inrosirea gingiilor, suferiți de pierderi dentare sau gura are un miros neplăcut, care persistă în ciuda unei igiene dentare foarte riguroase.
2. Absența dinților și bolile de stomac
Atunci când funcția masticatorie este afctată de o pierderea mai multor dinți și alimentele nu mai pot fi mestecate cum trebuie, stomacul are de suferit. Pot apărea diverse forme de malabsorbție, gastrită și chiar ulcer gastric.
Dacă dantura este incompletă nu mai pot fi mestecate nici toate tipurile de alimente, ceea ce înseamnă ca diversitatea alimentară are de suferit și asigurarea tuturor nutrienților de care are nevoie funcționarea optimă a organismului nu mai este acoperită
În cazul în cazul în care alimentația este deficitară pe o perioadă foarte îndelungată, se poate ajunge chiar la cancer de stomac.
3. Bolile parodontale și diabetul
Persoanelor care suferă de boli gingivale, parodontită sau parodontoză suferă adesea și de diabet zaharat de tip 2. Se pare că între cele două afecțiuni există o strânsă corelație și lăsarea oricăreia dintre ele netratată, duce automat și la agravarea celeilalte.
De aici putem trage concluzia și că ori de câte ori este pus un diagnostic ce include una dintre aceste afecțiuni, automat trebuie făcută o investigație și în privința bolii asociate.
4. Bolile parodontale și pneumonia
O serie de studii recente au arătat ca multe dintre persoanele vârstnice care suferă de afecțiuni gingivale sau de parodontoză au riscuri mult mai mari de a dezvolta și anumite forme de pneumonie. Deoarece plămânii sunt foarte aproape de gura, bacteriile care ajung în gură pot să migreze rapid și către plămâni. Bacteriile dintr-o gură nesănătoasă pot fi aspirate foarte ușor în plămâni și pot provoca diverse forme de pneumonie sau tulburări pulmonare cronice.
Concluzia este că o îmbunătățire a sănătății orale și eliminarea bacteriilor nocive poate duce la reducere incidenței afecțiunilor și infecțiilor respiratorii.
5. Bolile gingivale şi cancerul
Studii recente arată că multe dintre persoanele care suferă de cancer, cum ar fi de exemplu cancer de pancreas se confruntă și cu boli parodontale. Un istoric al bolii parodontale a fost asociat cu un risc crescut de cancer pancreatic, de aici și asocierea dintre bolile parodontal și diabetul zaharat de tip 2.
De ce implantul soluția în prevenirea acestor afecțiuni?
Prin eliminarea sa reducerea inflamatiilor din corp, înlocuirea dinților lipsă prin implant dentar, vă reduceți riscul îmbolnăvirii altor organe. Tendința pacienților este să se limiteze în a asocia un dinte lipsă cu estetica și, poate spun că este mai puțin important. După cum am arătat mai sus, sănătatea corpului se susține integral, holistic și, da, sănătatea voastră dentară este importantă pentru inimă, sistem digestiv sau chiar plămâni.
Multe dintre bolile gingivale, care duc la parodontoză și la pierderea dinților au un impact major asupra sănătății întregului organism, iar atunci este nevoie de implant. Ele se produc cu mai mare frecvența o dată cu înaintarea în vârstă și atunci când pentru a suplini absențe dentare se recurge la diverse forme de proteze, care nu sunt deloc comode și afectează gingiile și felul în care se poate menține o cavitate bucală curată.
Astfel, dacă vreți să scăpați nu doar de problema protezelor incomode, ci și de creșterea riscului de a vă confrunta cu mai multe infecții dentare, cea mai bună și sigură metodă este aceea de a apela la implanturi dentare.
În cazul în care vreți să aflați mai multe despre avantajele implanturilor dentare și rolul lor în menținerea sănătății întregului corp, vă așteptăm la Clinica Omega OmniDent.