Cea mai mică rată de contaminare COVID- 19 in stomatologie. Cum vă ajută sănătatea orală în lupta contra noului coronavirus.

Cea mai mică rată de contaminare COVID- 19 in stomatologie.
  • Un studiu întocmit în Statele Unite ale Americii arată că în cabinetul stomatologic există cea mai mică rată de contaminare cu noul coronavirus.
  • Măsurile de igienă stricte implementate în ultimii 30 de ani au redus gradul de răspândire SARS COV 2 în cabinetele dentare. Astfel, clinicile de stomatologie sunt dintre cele mai sigure medii medicale pentru pacienți.
  • Vizita la cabinetul stomatologic este necesară, chiar obligatorie, pentru a evita o serie de alte afecțiuni. În contextul pandemic, menținerea unei stări de sănătate optime e mandatorie.

parodontoza - ce este si tratament

Anul 2020 a fost fără precedent de-a lungul a multe generații.  Medicii au devenit, la rândul lor, pacienți în lupta cu COVID-19. Totuși, grație măsurilor stricte din stomatologie, un mediu considerat expus, cabinetele de medicină dentară sunt sigure. Potrivit unui studiu elaborat de  American Dental Association, arată că rata de răspândire a noului coronavirus în cabinetele stomatologice este redusă, mai mică de unu la sută.

În același timp, autoritatea americană în stomatologie face un apel la pacienți să aibă grijă de sănătatea lor orală în beneficiul stării de sănătate generale.

Cum este posibilă această rată mică de contaminare în condițiile în care saliva este unul dintre mediile de transmitere?

Specialiștii afirmă că rata mică de contaminare cu COVID-19  este datorată măsurilor și procedurilor stricte de igienă pe care cabinetele stomatologice le-au implementat de-a lungul deceniilor. Astfel, chiar și în contexul pandemic actual este sigur să mergeți la medicul dentist și este absolut necesar să vă păstrați igiena orală, arată studiul. 

„Faptul că stomatologia a fost numită una dintre cele mai expuse profesii cu risc de infecție, dar are o prevalență mult mai redusă a infecției în comparație cu alte profesii din domeniul sănătății, nu este o coincidență. Profesia a luat această problemă extrem de în serios și se arată. ”, a spus Marko Vujicic, dr. Economist șef și vicepreședinte American Dental Association Health Policy Institute, a declarat într-un comunicat de presă.

Astfel, potrivit studiului 82% dintre participanți la studiu nu au avut simptome ale SARS- COV2, iar  dintre aceștia 17% au fost testați cu rezultate negative.  Eșantionul a fost de 2000  de repondenți.

masuri maxime de igiena in cabinetele stomatologice

De ce rata redusă?

Medicii stomatologi lucrează într-un mediu în care poate avea loc răspândire virală, iar conștientizarea acestui fapt a condus la măsuri temeinice de dezinfecție și sterilizare temeinice cu mult înainte de apariția actualei pandemii. Cabinetele stomatologice private au implementate măsuri de protecție și sterilizare riguroase încă înainte de declanșarea pandemiei, la începutul anului 2020. Medicii și personalul auxiliar poartă echipament de protecție adecvat – adoptat în această perioadă și de alte cadre medicale – chiar înainte de finalul anului 2019, când s-a declanșat epidemia COVID-19.

De mai mult de 30 de ani, instrumentarul cabinetelor stomatologice este sterilizat potrivit unor proceduri specifice în autoclave la temperaturi superioare, în intervale de timp științific stabilite.  Odată cu descoperirea virusului HIV, în anii 80, cabinetele medicale au dezvoltat și implementat proceduri progresiv mai temeinice, existând protocoale specifice în domeniu, pe care medicii stomatologi le păstrează cu rigurozitate. Așadar, mediul cabinetului stomatologic este unul dintre cele mai sigure spații la ora actuală.

De ce este important să păstrați igiena dentară?

Studii de specialitate au arătat de-a lungul timpului că sănătatea orală precară conduce spre alte afecțiuni, de la afecțiuni cauzate de bacteriile aflate la nivelul cavității bucale, la afecțiuni coronariene, la cancer de esofag. Iar în contextul actual,  starea de sănătate trebuie să fie per ansamblu bună pentru a nu dezvolta complicații asociate SARS-COV-2.

coroana dentara. ce este. din ce e formata. tipuri. proceduri

Potrivit medicilor dentiști, igiena precară conduce spre boala paradontală care la rândul ei, duce la complicații precum:

  • Infecții cardiace
  • Infecții la plămâni
  • Respirație deficitară
  • Afecțiuni și complicații la nivelul cavității bucale și esofagiene.

Imunitatea crescută este argumentul forte în lupta cu COVID-19. Evitarea acestor complicații ajută inclusiv pacienții care fost infectați cu noul coronavirus. De aici și apelul nostru către voi:

Aveți grijă de sănătatea voastră orală!

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca