• Un studiu întocmit în Statele Unite ale Americii arată că în cabinetul stomatologic există cea mai mică rată de contaminare cu noul coronavirus.
  • Măsurile de igienă stricte implementate în ultimii 30 de ani au redus gradul de răspândire SARS COV 2 în cabinetele dentare. Astfel, clinicile de stomatologie sunt dintre cele mai sigure medii medicale pentru pacienți.
  • Vizita la cabinetul stomatologic este necesară, chiar obligatorie, pentru a evita o serie de alte afecțiuni. În contextul pandemic, menținerea unei stări de sănătate optime e mandatorie.

parodontoza - ce este si tratament

Anul 2020 a fost fără precedent de-a lungul a multe generații.  Medicii au devenit, la rândul lor, pacienți în lupta cu COVID-19. Totuși, grație măsurilor stricte din stomatologie, un mediu considerat expus, cabinetele de medicină dentară sunt sigure. Potrivit unui studiu elaborat de  American Dental Association, arată că rata de răspândire a noului coronavirus în cabinetele stomatologice este redusă, mai mică de unu la sută.

În același timp, autoritatea americană în stomatologie face un apel la pacienți să aibă grijă de sănătatea lor orală în beneficiul stării de sănătate generale.

Cum este posibilă această rată mică de contaminare în condițiile în care saliva este unul dintre mediile de transmitere?

Specialiștii afirmă că rata mică de contaminare cu COVID-19  este datorată măsurilor și procedurilor stricte de igienă pe care cabinetele stomatologice le-au implementat de-a lungul deceniilor. Astfel, chiar și în contexul pandemic actual este sigur să mergeți la medicul dentist și este absolut necesar să vă păstrați igiena orală, arată studiul. 

„Faptul că stomatologia a fost numită una dintre cele mai expuse profesii cu risc de infecție, dar are o prevalență mult mai redusă a infecției în comparație cu alte profesii din domeniul sănătății, nu este o coincidență. Profesia a luat această problemă extrem de în serios și se arată. ”, a spus Marko Vujicic, dr. Economist șef și vicepreședinte American Dental Association Health Policy Institute, a declarat într-un comunicat de presă.

Astfel, potrivit studiului 82% dintre participanți la studiu nu au avut simptome ale SARS- COV2, iar  dintre aceștia 17% au fost testați cu rezultate negative.  Eșantionul a fost de 2000  de repondenți.

masuri maxime de igiena in cabinetele stomatologice

De ce rata redusă?

Medicii stomatologi lucrează într-un mediu în care poate avea loc răspândire virală, iar conștientizarea acestui fapt a condus la măsuri temeinice de dezinfecție și sterilizare temeinice cu mult înainte de apariția actualei pandemii. Cabinetele stomatologice private au implementate măsuri de protecție și sterilizare riguroase încă înainte de declanșarea pandemiei, la începutul anului 2020. Medicii și personalul auxiliar poartă echipament de protecție adecvat – adoptat în această perioadă și de alte cadre medicale – chiar înainte de finalul anului 2019, când s-a declanșat epidemia COVID-19.

De mai mult de 30 de ani, instrumentarul cabinetelor stomatologice este sterilizat potrivit unor proceduri specifice în autoclave la temperaturi superioare, în intervale de timp științific stabilite.  Odată cu descoperirea virusului HIV, în anii 80, cabinetele medicale au dezvoltat și implementat proceduri progresiv mai temeinice, existând protocoale specifice în domeniu, pe care medicii stomatologi le păstrează cu rigurozitate. Așadar, mediul cabinetului stomatologic este unul dintre cele mai sigure spații la ora actuală.

Ce măsuri luăm la Omega Omnident pentru dezinfectare și sterilizare în noul context sanitar?

dinte fisurat spart - ce e de facut

Dintele fisurat. Ce e de făcut?

    Cauzele unui dinte fisurat sunt numeroase. Adesea durerea resimțită la nivelul dinților poate fi consecința unei astfel de situații.…

citeste mai departe

strungareata diastema

Strungăreața – Diastema. Ce este? Când apare? Cum o tratăm?

Poziționarea si distanțarea corecta a dintilor asigură un zambet impecabil. La unele persoane distanțarea poate fi ceva mai mare, ducând la diastemă,…

citeste mai departe

Tot ce trebuie sa stii despre obturatia de canal?

  Atunci când durerea resimtita la un dinte se agraveaza, cu siguranta va fi nevoie sa apelati la un medic stomatolog, pentru punerea…

citeste mai departe

Top 7 afectiuni dentare

Vizitele la medicul dentist ar trebui sa fie efectuate cu regularitate, fara a astepta sa va doara ceva. Un astfel de obicei poate prevenii afectiuni…

citeste mai departe

nevralgia dentara - img pixabay. art blog

Nevralgia dentara

Durerea dentara este de multe ori un simptom care ne trimite de urgenta la medicul stomatolog. Ea poate fi determinata de multe cauze, care trebuie…

citeste mai departe

Microscop stomatologie

Tratament endodontic la microscop. Ce trebuie sa stii?

Pentru a trata o infectie pulpara sau de canal, a preveni orice complicatii ulterioare si a salva un dinte este nevoie intotdeauna de un tratament…

citeste mai departe

scoaterea extractia molarului de minte- masea de minte

Tot ce trebuie să știi despre extracția de molar de minte

De ce sunt molarii de minte problematici? Molarii de minte, numiți popular și măsele sau dinți de minte, de cele mai multe ori nu au loc pe arcadă…

citeste mai departe

durerile de dinti la copii

Ce trebuie sa stii despre durerile de dinti la copii. Cum ajuta inhalosedarea sa scape de frica de dentist?

  Aparitia primilor dinti, schimbarea lor si diverse afectiuni dentare sunt adesea asociate cu o stare de disconfort si durere. Pentru a putea…

citeste mai departe

stomatologie urgenta masuri covid 19

Anunț Măsuri – COVID-19

Stimați pacienți, Conform declarării de către OMS a Stării de Alertă – Pandemie COVID-19 și a ultimelor măsuri luate de Comitetul Național…

citeste mai departe

De ce este important să păstrați igiena dentară?

Studii de specialitate au arătat de-a lungul timpului că sănătatea orală precară conduce spre alte afecțiuni, de la afecțiuni cauzate de bacteriile aflate la nivelul cavității bucale, la afecțiuni coronariene, la cancer de esofag. Iar în contextul actual,  starea de sănătate trebuie să fie per ansamblu bună pentru a nu dezvolta complicații asociate SARS-COV-2.

coroana dentara. ce este. din ce e formata. tipuri. proceduri

Potrivit medicilor dentiști, igiena precară conduce spre boala paradontală care la rândul ei, duce la complicații precum:

  • Infecții cardiace
  • Infecții la plămâni
  • Respirație deficitară
  • Afecțiuni și complicații la nivelul cavității bucale și esofagiene.

Imunitatea crescută este argumentul forte în lupta cu COVID-19. Evitarea acestor complicații ajută inclusiv pacienții care fost infectați cu noul coronavirus. De aici și apelul nostru către voi:

Aveți grijă de sănătatea voastră orală!

Privacy Preference Center

  • PROGRAMARI