Semne ale respingerii implantului dentar. Ce e de făcut?

Semne ale respingerii implantului dentar. Ce e de făcut? Care sunt semnele si cauzele respingerii unui implant? Ce e de facut?

Rata de succes a tratamentelor cu implant dentar este estimată undeva la 95%. Acest lucru înseamnă că există și riscul ca, datorită unor particularități de caz, afecțiuni medicale generale sau unei manopere nepotrivite, implanturile să fie respinse sau să nu reziste. Deși vorbim despre un procent redus, este bine de știut și care sunt semnele respingerii unui implant dentar și ce este de făcut.

Respingerea unui implant dentar se poate observa atât imediat după intervenție, cât și după o perioadă mai mare de timp, ce poate varia de la durata obișnuită de integrare a implantului și de vindecare a zonei, până la câțiva ani.

  1. Respingerea materialului utilizat pentru producerea implantului

Datorită materialelor și tehnologiilor de produce disponibile în prezent și datorită modalității de efectuare a intervenției, riscurile de respingere a implanturilor dentate s-a redus foarte mult. Acesta este și motivul pentru care, terapia este cea mai sigură și recomandată, pentru a reface estetica unei danturi afectate de o extracție sau pierderi dentare. În aceste condiții, cazurile de respingere datorate materialelor utilizate sunt foarte puține. Titanul pur este un material cu o biocompatibilitate foarte mare.

  1. Lipsa unor analize sau a unor informații complete despre stare generală de sănătate a pacientului

Există o serie de afecțiuni medicale generale, care pot influența acceptarea unui tratament cu implant dentar. Printre cele mai frecvente avem: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, bruxismul, alergiile, osteoporoza etc. Tocmai de aceea, oricare ar fi analizele solicitate, făceți-le pentru siguranța implantului. Enumerarea afecțiunilor generale de care suferiți sau medicamentația de care beneficiați temporar sau permanent trebuie prezentate complet și fără omisiuni.

  1. Lipsa de osteointegrare

Forma de respingere se ivește atunci când celulele osoase ale unui pacient nu aderă la suprafața implantului și acesta nu reușește să se sudeze de os, așa cum era de așteptat. Aceasta formă de respingere se oservă în perioada imediat următoare efectuării implantului, când se urmărește integrarea și refacerea zonei. În astfel de cazuri nu mai este altceva de făcut, decât ca implantul să fie îndepărtat.

  1. Lipsa unei igiene dentare adecvate

Dacă o persoană nu respectă toate recomandările de alimentare și de igienă precizate de stomatolog, există riscul de apariție a unor infecții și de compromitere a intervenției. De aceea, până la refacerea zonei, atenția pentru efectuare unei igiene dentare cât mai bune, trebuie să fie mult mai mare. Ea nu trebuie neglijată de fapt niciodată.

  1. Periimplantita

Aceasta este riscul de pierdere a unui implantului dentar, care poate apărea la mai multă vreme de la efectuarea implantului. El se poate datora inflamării parodonțiului sau resorbției gingiei și osului din jurul implantului, în mare parte cauzate de acumularea de bacterii și infectării. În astfel de cazuri, respingerea este una care se vede ceva mai târziu, iar posibilitatea de fracturare sau de pierdere a implantului este mare.

  1. Manoperă defectuoasă

Respingerea și nefixarea cum trebuie a unui implant pot fi și rezultatul unei manopere defectuoase. Dacă șurubul nu a fost ales cum trebuie și fixat corespunzător în osul maxilarului, eventual și după o adiție osoasă, implantul nu va putea rezista. Tocmai de aceea apelarea la un cabinet de specialitate și la un medic implantolog cu experiență, este o garanție în plus pentru reducerea oricărei forme de respingere sau eșec a implantului.

Care sunt semnele de respingere a unui implant?

Dacă după efectuarea unei intervenții stomatologice de inserare a unui implant, pacientul nu simte o ameliorare a durerii și îmbunătățire constantă a felului în care arată zona, înseamnă că implantul este unul cu probleme, nu neapărat că este un eșec.

Printre semnele cele mai frecvente avem:

  • durere și disconfort la nivelul zonei de intervenție pentru mult timp
  • dificultăți la masticație
  • gingie inflamată și roșie
  • gingie care s-a retras
  • implantul de mișcă.

Ce trebuie făcut dacă aveți semnele respingerii unui implant dentar?

Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste situații, este bine să apelați de urgență la medicul care a efectuat intervenția și chiar să cerți o a doua opinie. Fiecare dintre semnele menționate mai sus resimțite și observate sunt o dovadă că ceva nu este în regulă. În unele cazuri, în funcție de gravitate, lucrurile se pot corecta, în altele, dacă nu se intervine la timp sau este o problemă de sănătate care împiedică evoluția corectă, înseamnă ca implantul a fost respins.

 

Pentru a preveni o astfel de situație și a ști de la început dacă implantul este recomandat și ce riscuri există, este bine să apelați la cabinete specializate, cu medici cu experiență. La OmegaOmniDent dispunem de tot ce este nevoie pentru a oferi recomandări și intervenții cu cea mai mare rată de succes.

Infecție sub lucrarea dentară. Ce e de făcut?
Lucrările dentare, cum ar fi obturațiile, coroanele și implanturile, sunt importante pentru menținerea...
Citește mai mult
Terapia cu plasma pentru paradontoza avansată. Ce este. Recomandări. Precauții
Parodontoza sau parodontita este afecțiune cronică a gingiilor la care se ajunge doar dacă nu sunt luate...
Citește mai mult
Extracția dentară chirurgicală. Ce trebuie să știi?
Sunt situații în care, datorită unor complicații, extracția dentară simplă nu mai este o intervenție...
Citește mai mult
Ce este Laterodeviație Mandibulară și care sunt soluțiile?
Există o serie de anomalii dentare, pentru a căror diagnosticare și tratare este nevoie de o evaluare...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca