Despre ce este vorba in acest articol
- 1 Ce este sensibilitatea dentară?
- 2 Care sunt principalele cauze ale sensibilității dentare:
- 3 Ce este de făcut pentru a scăpa de sensibilitatea dentară?
- 3.1 1. Un periaj dentar mai blând, adecvat
- 3.2 2. Folosirea unei paste de dinți cu fluor
- 3.3 3. Fluorizarea smalțului în cabinetul dentar
- 3.4 4. Tratamentul cu laser
- 3.5 5. Utilizarea de soluții pe bază de azotat de potasiu
- 3.6 6. Detartraj profesional
- 3.7 7. Mai multă atenție la consumul de băuturi bogate în zaharuri și acid
Aproape 20% dintre persoane se confrunta cu sensibilitate dentară pentru anumite perioade de timp sau permanent. Acest lucru înseamnă că sensibilitatea dentară este o afecțiune stomatologică ce afectează 1 din 5 oameni și pentru care există multe întrebări și răspunsuri de oferit.
Acesta este de fapt și motivul pentru care ne-am gândit să tratăm subiectul – și să venim și cu câteva recomandări într-un articol despre sensibilitatea dentar – ce este și ce e de făcut.
Ce este sensibilitatea dentară?
Sensibilitatea dentară este o afecțiune stomatologică destul de des întâlnită, care se manifestă ca o durere ascuțită, de durată scurtă, la contactul cu alimente dulci, calde sau reci, la stimuli tactili sau chimici. Ea apare atunci când straturile exterioare de protecție a dintelui, respectiv: smalțul și cimentul, se subțiază sau sunt eliminate și dentina este expusă direct stimulilor exteriori.
Ea nu trebuie să fie confundată cu alte forme de durere și sensibilitate dentară, cum ar fi cele provocate de carii dentare, inflamarea pulpei dentare, traumatisme, fractura unor lucrări dentare, sensibilitatea după efectuarea unui tratament dentar sau implant, infectii gingivale, boală parodontală ș.a.
Care sunt principalele cauze ale sensibilității dentare:
Există mai multe cauze care pot determina sensibilitate dentară. Printre cele mai frecvente menționăm:
- retracția gingivală și expunerea rădăcinii dinților la acțiunea factorilor externi;
- subțierea smalțului dentar o dată cu înaintare în vârst și uzura acestuia;
- depunerea tartrului, care duce la dezlipirea gingiilor și expunerea rădăcinii dinților;
- o dietă cu prea multe dulciuri și băuturi acidulate;
- obturații de canal fisurate;
- reflux gastric;
- intervenții chirurgicale dentare care duc la expunerea rădăcinii dinților;
- periajul agresiv al dinților care duce la abraziunea și erodare smalțului dentar;
- efectuarea unor intervenții stomatologice de albire a dinților;
- xerostomie sau gura uscată.
Există așadar mulți factori care pot conduce la sensibilitate dentară. Aceasta se poate manifesta pentru o perioadă scurtă, atunci când este cauzată de anumite evenimente sau intervenții sau poate fi de mai lungă durată, atunci când sunt instalate anumite condiții ce nu încetează de la sine.
Diagnosticul acestei afecțiuni stomatologice poate fi pus doar de medicul stomatolog. Și tot el este cel care poate veni cu recomandări pentru ameliorarea situației sau cu tratamente menite să remedieze sau să înlăture definitiv cauzele sensibilității dentare.
Medicul stomatolog este cel care poate oferi un diagnostic precis, plecând de la istoricul medical al pacientului, evaluarea situației și solicitarea unor răspunsuri la întrebări specifice, legate de manifestări, creșterea sau scăderea intensității durerii dentare.
Ce este de făcut pentru a scăpa de sensibilitatea dentară?
Pentru a scapa de sensibilitatea dentară este recomandată schimbarea anumitor obiceiuri și aplicarea de terapiile care duc la eliminarea cauzelor care o declanșează. Acestea includ:
1. Un periaj dentar mai blând, adecvat
Alegerea unei periuțe de dinți mai moi, a unei paste de dinți potrivite și un periaj mai blând, care să nu afecteze smalțul dentar și să nu acționeze abraziv și agresiv asupra acestuia, reprezintă un obicei sănătos.
2. Folosirea unei paste de dinți cu fluor
Unele paste de dinți, pe bază de fluor pot ameliora situația și îmbunătății starea resimțită de pacienții cu sensibilitate dentară. Aceste paste de dinți, pe bază de săruri de potasiu, remineralizante pentru smalțul dentar, au în cele mai multe cazuri efecte benefice asupra majorității pacienților. Este o metodă simplă, practică și puțin costisitoare.
3. Fluorizarea smalțului în cabinetul dentar
O metodă foarte eficientă și controlată medical, este aceea de fluorizare a smalțului dinților. Aceasta poate fi realizată doar în cabinetul medicului stomatolog, cu ajutorul unor instrumente și aparate adaptate acestui gen de terapii dentare.
4. Tratamentul cu laser
O metodă avansată, cu rezultate optime și eficacitate crescută, este cea de tratare a sensibilității dentare cu ajutorul laserului. Studiile recente au arătat că este cea mai comodă metodă, cea mai ușor tolerabilă și acceptată de către pacienți. Nu are efecte negative si secundare și are în prezent are un preț accesibil.
5. Utilizarea de soluții pe bază de azotat de potasiu
Apa de gură cu azotat de potasiu și fluor este o altă metodă recomandată de medici și pe care studiile clinice o indică drept o terapie cu rezultate eficiente. La fel de eficientă este și utilizarea gelului pe baza acestui produs, cu indicație stomatologică. Produsele scad excitabilitatea nervilor și redic transmiterea durerii.
6. Detartraj profesional
Dacă sensibilitatea dentară este provocată de formarea tartrului care duce la desprinderea gingiei și descoperirea dinților, atunci curățarea dinților prin procedura stomatologică de detrartraj și periaj poate duce la reducerea sensibilității dentare.
7. Mai multă atenție la consumul de băuturi bogate în zaharuri și acid
Și o dietă echilibrată poate contribui la reducerea sensibilității dentare și ameliorarea stărilor de durere. Reducerea consumului și chiar eliminarea completă din alimentație a băuturilor dulci și acidulate este o bună recomandare de reducere a riscurilor și disconfortului.
Durerea moderată și medie poate fi ușor ameliorată, apelând la instrumente și soluții simple, la îndemâna tuturor, precum o igienă corectă a dinților, cu un periaj atent si delicat, cu pudre, paste și geluri speciale pentru acest tip de afecțiuni.
Dacă sensibilitatea dentară vă afectează mai mult viață și este intensă și sâcâitoare, cel mai bine este să apelați la cabinete stomatologice de specialitate, unde pot fi făcute tratamente de specialitate și pot fi eliminate definitiv cauzele acestui tip de disconfort.
Dacă simțiți o sensibilitate crescută la nivelul dinților, ori de câte ori consumați alimente dulci, fierbinți sau reci, vă așteptăm în cabinetele Omega OmniDent pentru un diagnostic corect și alegerea formei de terapie cea mai potrivită!