Terapia cu plasma pentru paradontoza avansată. Ce este. Recomandări. Precauții

Omega Omnident - Terapia cu plasma pentru paradontoza avansată. Ce este terapia cu plasmă, ce recomandări și precauții impune.

Parodontoza sau parodontita este afecțiune cronică a gingiilor la care se ajunge doar dacă nu sunt luate măsuri pentru a opri forma inițială, mult mai puțin gravă, numită gingivită. Tocmai de aceea sănătatea dinților se menține având grijă și de sănătatea gingiilor. Însă, oricare ar fi varianta de afecțiune a gingiilor sau țesutului de susținere a dinților, terapia cu plasmă poate fi o metodă foarte indicată, atât pentru a stopa evoluția bolii, cât și pentru a trata.

Acesta este și motivul pentru care este bine de știut că terapia cu plasmă poate fi folosită  pentru tratarea parodontozei avansate. Ea este cea mai indicată soluție pentru a putea opri agravarea boli în cazul pacienților care suferă de probleme la nivelul ținutului gingival.

Ce este terapia cu plasmă, ce recomandări și precauții impune, puteți afla citind rândurile de mai jos.

Ce este terapia PRP?

Terapia PRP este o terapie ce presupune folosirea tipului de plasmă numit PRP sau Platelet Rich Plasma. Aceasta este o plasmă bogată în trombocite, cu o concentrație de aproximativ 90% și 10% enzime și factori de creștere.

Fibrina aflată în compoziție este o proteină care se formează atunci când se produce o leziune a mucoasei sau o rană și ajută la blocarea rapidă a vaselor de sânge. Trombocitele sunt de asemenea celule sanguine care, atunci când țesuturile suferă o leziune, se adună la marginile rănii și creează ceea ce este numit în termeni de specialitate tromb și care este responsabil de oprirea sângerării.

Această plasmă se obține direct dintr-o cantitate foarte mică de sânge, prelevat de la pacientul care urmează să fie supus tratamentului. Obținerea plasmei se face printr-o procedură de centrifugare specială, ce are ca scop separarea elementelor care contribuie la refacerea și regenerare rapidă.  Apoi această plasmă este injectată în țesutul gingival afectat de o boală parodontală sau care a fost supus unei intervenții chirurgicale sau extracții.

Terapia se poate face doar în cabinete specializate, de către medicul dentist specialist.

Care sunt recomandările pentru terapia PRP?

Terapia PRP poate fi utilizată pentru vindecarea a numeroase forme de afecțiuni gingivale, precum parodontita marginală cronică, generalizată sau localizată, de gradele 1, 2 și 3, gingivite, periimplantită sau alveolită post-extracțională.

Datorită proprietăților extraordinare de refacere și generalizare, terapia cu plasmă poate fi utilizată și după intervenții chirurgicale de inserare implanturi, de sinus-lifting sau adiții osoase, după efectuarea unor extracții dentare sau orice alte intervenții chirurgicale unde este nevoie de accelerarea procesului de regenerare a zonei.

Cu siguranță folosirea metodei vine cu numeroase beneficii pentru pacienți și pentru sănătatea țesutului gingival. Apelarea la această terapie permite pacienților cu sângerări gingivale să scape de această problemă. Ea poate asigura regenerarea zonelor unde țesutul gingival este afectat, acolo unde există retracție gingivală, contribuind la refacerea țesutului și vascularizației zonei.

Datorită concentrației crescute de trombocite și proprietăților antiinflamatorii, injecțiile cu PRP contribuie și la refacerea și regenerare mult mai rapidă a zonelor unde a fost efectuată orice fel intervenție chirurgicală stomatologică.

Precauții în utilizarea terapiei cu plasmă

Fiind vorba despre o substanță obținută din sângele pacientului, nu există probleme de compatibilitate, respingere sau de efecte adverse. Tocmai de aceea, aplicabilitatea care îi poate fi dată este extinsă și riscurile existente sunt minime și legate mai mult de o manoperă defectuoasă, decât de procedură și soluție în sine.

De asemenea, fiind vorba despre o procedură minim invazivă, riscurile de infectare sau suprainfectare sunt foarte reduse.

În concluzie, terapia PRP sau Platelet Rich Plasma este în prezent cea mai eficientă metodă pentru a contribui la stoparea afecțiunilor parodontale și accelera refacerii zonelor afectate. 

Pentru a afla mai multe detalii despre procedură și a beneficia de avantajele oferite, nu ezitați să solicitați o programare în cabinetele de parodontologie ale clinicilor Omega OmniDent!

Semne ale respingerii implantului dentar. Ce e de făcut?
Rata de succes a tratamentelor cu implant dentar este estimată undeva la 95%. Acest lucru înseamnă că...
Citește mai mult
Extracția dentară chirurgicală. Ce trebuie să știi?
Sunt situații în care, datorită unor complicații, extracția dentară simplă nu mai este o intervenție...
Citește mai mult
Ce este Laterodeviație Mandibulară și care sunt soluțiile?
Există o serie de anomalii dentare, pentru a căror diagnosticare și tratare este nevoie de o evaluare...
Citește mai mult
De ce e important să ai un serviciu dentar pentru companii cu o clinică dentară deschisă non-stop?
Serviciul de urgențe stomatologice este unul de care orice persoană are nevoie la un moment dat. Fără...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca