Top 3 probleme stomatologice – Află cum să le eviți!

Top 3 probleme stomatologice

Conform statisticilor oficiale, 8 din 10 români au cel puțin o problemă stomatologică. Dacă luăm în calcul, însă, și faptul că multe persoane nu au acces la servicii stomatologice, mai ales în zonele rurale, s-ar putea ca numărul celor care suferă de afecțiuni dentare să fie mult mai mare. În prevenție, cel mai important aspect, în afară de controalele profilactice periodice, este păstrarea unei bune igiene orale. Însă nici aici, românii nu stau bine: ne aflăm printre ultimele locuri din Europa la folosirea pastei de dinți.

Cuprins

  1. Cele mai frecvente probleme stomatologice
    1.1. Cariile
    1.2. Parodontoza
    1.3. Problemele ortodontice
  2. Prevenția – cea mai sigură și ieftină cale de evitare a problemelor stomatologice
  3. Tratamente moderne pentru probleme stomatologice grave

1. Cele mai frecvente probleme stomatologice

Cel mai adesea, oamenii ajung la dentist fiind constrânși de durere. Iar cea mai frecventă cauză a durerilor de dinți este caria dentară profundă, care trece de smalțul și de pulpa dentară și ajunge la nerv. Multe carii nu sunt vizibile cu ochiul liber, de aceea clinicile performante utilizează pentru depistarea acestora și microscopul de mare precizie și/sau alte investigații de tipul radiografiilor, tomografiilor computerizate etc.

1.1. Cariile

Cauzele cariilor pot fi multiple: igiena defectuoasă, fisurile apărute în smalțul dinților, retragerea gingiei care poate favoriza apariția cariilor radiculare (leziuni la nivelul rădăcinii dintelui). Pentru detectarea acestora, poate fi necesară și o examinare radiologică. De cele mai multe ori, dinții sunt afectați de carii în urma consumului frecvent de alimente și băuturi dulci sau acide, fierbinți sau foarte reci.

1.2. Parodontoza

Parodontoza este una dintre problemele dentare care afectează în mare proporție pacienții cu vârsta de peste 40 de ani. Astfel, afectarea țesutului gingival – mai ales ca urmare a depunerilor de tartru – poate conduce chiar la pierderea unor dinți sănătoși, neafectați de carii. Atunci când rezistența gingiei și a țesuturilor adiacente este afectată, dinții nu mai pot beneficia de susținere, încep să se miște și apare riscul ca aceștia să cadă, pur și simplu. Acesta este mecanismul prin care acționează parodontoza, o afecțiune care se instalează treptat și fără simptome evidente, la început.

1.3. Problemele ortodontice

Printre cele mai des întâlnite probleme ortodontice se numără dinții strâmbi, înghesuiți sau, dimpotrivă, cu spații prea mari între ei – așa cum se întâmplă la persoanele cu diastemă (strungăreață). Există mai multe tipuri de soluții ortodontice pentru aceste probleme. Acestea sunt alese în funcție de particularitățile fiecărui pacient – vârstă, afecțiune, alte probleme de sănătate etc. În cazul copiilor, în perioada de creștere, poate să apară și o diferență considerabilă între dimensiunile dinților și cele ale maxilarelor. Toate aceste probleme pot fi tratate – în general, cu ajutorul aparatelor ortodontice.

2. Prevenția – cea mai sigură și ieftină cale de evitare a problemelor stomatologice

Acizii și placa bacteriană care se formează în cavitatea orală imediat după masă sunt foarte agresive față de smalțul dinților, care este foarte expus la acestea în următoarele 20 de minute de la consumarea produselor menționate. De aceea, spălatul pe dinți este necesar cât mai curând după masă, iar dacă nu este posibil, gura trebuie să fie clătită energic cu apă. Eventual, în mod excepțional, poate fi folosită și o gumă de mestecat fără zahăr, cu xilitol, care crește secreția de salivă și poate fi utilă pentru eliminarea resturilor alimentare dintre dinți. Însă curățarea dinților cu ajutorul periuței, pastei de dinți, al aței dentare și în anumite cazuri chiar prin folosirea unui duș bucal rămân cele mai sigure metode de păstrare a igienei. Nu degeaba se spune că tratamentul cel mai bun pentru combaterea cariilor este prevenția!
Un alt element important este profilaxia efectuată în cabinetul medicului dentist. O mare parte din problemele stomatologice pot fi evitate datorită controalelor periodice. Curățarea danturii în profunzime, detartrajul, air-flow-ul și periajul profesional sunt utile atât pentru identificarea cariilor ascunse, cât și pentru eliminarea plăcii bacteriene și a depunerilor de tartru care afectează și gingiile, nu doar dinții.

3. Tratamente moderne pentru probleme stomatologice grave

Clinicile Omega Omnident beneficiază de dotări și aparatură de înaltă precizie, care corespund celor mai înalte standarde de calitate. Spre exemplu, laserul Wiser cu diodă și lungime de undă de 980 Nm este foarte util pentru tratamentele de precizie aplicate în micro-chirurgie, implantologie, parodonție etc. și poate fi folosit atât pentru adulți, cât și pentru copii. Microscopul de ultimă generație și de înaltă precizie Leica M320 Advanced IIKaVo este folosit mai ales pentru tratamentele endodontice, care presupun intervenții de finețe la nivelul canalelor radiculare. Sistemele de inhalo-sedare sunt foarte utile pentru intervențiile asupra pacienților care se confruntă cu anxietatea, indiferent de vârsta acestora.
Specialiștii noștri pot trata inclusiv urgențele grave – fracturi și alte tipuri de traumatisme – cu ajutorul chirurgiei dento-alveolare și al aparatelor performante. De asemenea, dantura poate fi reconstituită integral, în cazurile în care nu mai este posibilă o altă soluție de restaurare. Experiența medicilor noștri și tehnologia modernă de care dispunem au contribuit la tratarea a sute de pacienți cu probleme stomatologice grave. Astfel, aceștia și-au putut redobândi dantura, sănătatea și aspectul pe care și le-au dorit.
Ne dorim, desigur, să putem interveni cât mai curând asupra unei probleme stomatologice, astfel încât să putem păstra și restaura cât mai mult din dantura naturală. De aceea, încurajăm controalele periodice și profilaxia ca metode de bază pentru păstrarea unei bune sănătăți orale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca