Despre ce este vorba in acest articol
De ce sunt molarii de minte problematici? Molarii de minte, numiți popular și măsele sau dinți de minte, de cele mai multe ori nu au loc pe arcadă sau pot fi cauza unor serii de complicații care pot fi evitate prin îndepărtarea molarilor.
Există situații în care molarii de minte erup și au loc pe arcadă, funcționând normal, însă de cele mai multe ori nu se întâmplă așa. Tocmai pentru că problemele sunt observate când poate e deja târziu, noi te ajutăm să le previi și să fii informat/ă. Citește în continuare și află ce complicații pot fi cauzate de păstrarea molarilor de minte și dacă este cazul să programezi o extracție.
Problemele molarului de minte
Este important de precizat că molarii de minte pot fi erupți, deja pe arcadă, sau incluși, total sau parțial, caz în care pot fi poziționați greșit – înclinați sau chiar orizontal.
Extracția molarului de minte când e poziționat greșit
Este recomandată extracția molarilor de minte când aceștia se află într-o poziție greșită, când nu există suficient spațiu pe arcadă și când este acoperit total sau parțial de mucoasă și intervin alte simptome printre care durere, jenă locală, sângerare. Erupția molarului de minte este adesea dureroasă, adăugându-se la lista de simptome și tensiunea locală. Durerea se extinde și în zona tâmplei, a urechii și poate persista.
Scoaterea maselei de minte când aceasta este cariată
În cazul în care molarul de minte se cariază, acesta poate fi plombat inițial, dar în cazul în care caria este profundă și afectează nervul dentar, nu se poate trata pe canal din cauză că este dificil de accesat și din cauza rădăcinilor ramificate. În plus, tot din cauza locului pe care îl ocupă pe arcadă, molarii de minte sunt dificil de igienizat, fiind predispuși la depuneri de tartru, carii și alte afecțiuni asociate.
Pe de altă parte, molarii de minte nu sunt folosiți în masticație, așa că păstrarea lor pe arcadă nu aduce niciun beneficiu.
Ce probleme poate provoca un molar care nu e scos la timp
În cazul unui molar de minte care este erupt, cea mai întâlnită problemă este spațiul pe arcadă și micșorarea lui odată cu eruperea molarului. Acesta va împinge dinții vecini pentru a-și face loc, ducând la înghesuirea dinților care poate duce la rândul ei la carii și o modificare a aspectului zâmbetului. Bineînțeles, cariile netratate la timp au și ele urmările lor, dar am tratat subiectul într-un articol anterior.
Extruzia și poziționarea molarului de minte
În plus, o regulă generală este că dintele își va căuta antagonistul, adică dintele care se află pe arcada opusă – caninul de jos va căuta sprijin în caninul de sus și tot așa. Un molar de minte aflat pe arcada superioară va căuta molarul de jos, iar dacă acela nu a erupt sau nu va erupe pentru că este poziționat diferit, acesta va continua să coboare. Fenomenul este numit extruzie, rădăcinile fiind dezgolite pe măsură ce dintele coboară.
Măseaua de minte inclusă
Dacă molarul de minte este inclus, total sau parțial, el nu poate erupe normal și nu poate face parte din arcadă. Fiind orientat către dintele vecin sau rădăcina lui, el va continua să erupă, însă va pune presiune pe rădăcină, adesea ducând la carii, infecții, dureri și înghesuiri ale dinților. De regulă, molarii care sunt poziționați în acest fel sunt extrași încă de la vârste fragede, tocmai pentru a nu apuca să producă acele dezechilibre.
În ce constă extracția molarului de minte – etape
Extracția molarilor de minte este mai ușoară la pacienții tineri pentru că rădăcinile nu sunt formate complet, la fel și maxilarul. Când pacientul depășește vârsta de 20 de ani, vindecarea durează mai mult, așadar e ideal ca problema acestor dinți să fie tratată în tinerețe.
Etapele implicate în scoaterea măselei de minte
Etapele extracției sunt similare oricărei alte extracții, cu excepția molarilor incluși sau parțial incluși, în special dacă poziția lor este greșită.
- Primul pas este anestezia locală. Dacă pacientul continuă să simtă atunci când medicul începe procedura, se repetă anestezierea. Următorul pas este extragerea propriu-zisă.
- Dacă molarul este parțial inclus, singurul pas în plus este tăierea gingiei pentru a-l descoperi.
- În cazul molarilor incluși, se frezează osul pentru a descoperi dintele. Ulterior, dacă molarul se află într-o poziție greșită, se secționează dintele și este extras în mai multe bucăți. Se procedează astfel pentru a nu afecta dintele vecin.
- Ultimul pas este sutura gingiei. Se poate face cu atât cu fire resorbabile, cât și cu fire standard din polipropilenă care se scot după aproximativ șapte zile.
În cazul în care pacientul nu dorește extragerea molarului și acesta este erupt dar parțial acoperit de mucoasă, poate opta pentru o decapușonare. Este important de menționat ca medicul să considere că molarul poate fi păstrat pe arcadă.
Cât de dificilă este operația de scoatere a molarului de minte
Operația de scoatere a molarilor de minte se crede a fi dificilă pentru că recuperarea se întinde pe câteva zile. În realitate, durata extracției variază de la caz la caz, în funcție de poziția molarului, de numărul rădăcinilor, dacă este inclus sau erupt etc. Cu toate acestea, medicul este pregătit pentru toate situațiile și va duce la bun sfârșit procedura fără ca pacientul să simtă durere.
După extracție, este important ca pacientul să respecte indicațiile medicului și să aibă răbdare acele 4-5 zile până la vindecare completă.
Recuperarea de după extracție
După extragerea molarilor de minte, este foarte importantă igienizarea corectă. Retenția de alimente într-o zonă în curs de vindecare poate duce la infecție, implicit la durere, inflamarea zonei, îngreunarea vindecării etc.
De asemenea, este important ca în prima zi pacientul să nu clătească cu putere, să nu creeze succiune prin fumat, sau sugerea din rană – să nu consume alimente fierbinți. După prima zi este chiar indicat ca pacientul să igienizeze zona, chiar dacă creează puțin disconfort.
Dacă simțiți că molarul de minte este problematic, vă invităm să ne contactați. Chirurgia dentară și extracția molarilor de minte este una dintre specializările cabinetului Omega Omnident.