Cu toții ne dorim să avem și să păstrăm o culoare cât mai deschisă a danturii. Însă, datorită unor probleme particulare, ce pot ține de factori genetici, sănătate, alimentație și obiceiuri, cu timpul dinții se pătează, se îngălbenesc și își schimbă culoarea. Cum la ora actuală, există reclame și acces liber la multe forme de tratamente la domiciliu, cu diferite produse de albire mai bune sau mai performante, oferim mai jos câteva informații despre tot ce trebuie să știi despre gelul de albire a dinților și de ce să NU apelezi la albire dinți acasă, fără supraveghere.
Gelurile de albire a dinților sunt substanțe special concepute pentru uz stomatologic, ce conțin ingrediente ce acționează pentru albirea dinților. Concentrația și acțiunea lor sunt variate, în funcție de tip și mult mai puternice decât cele ale pastele de dinți, cu aceleași recomandări. Pot fi achiziționate și în varianta de utilizare le domiciliu. Însă cele mai bune sunt cele profesionale, utilizate în cabinetele stomatologice.
Aplicarea lor se face, în cazul gelurilor cu utilizare la domiciliu, cu ajutorul unor gutiere speciale, care se fixează pe dinți pentru o anumită perioadă, de obicei toată noaptea. În cazul gelurilor profesionale substanțele de albire sunt activate de folosirea unor aparate speciale.
Întrebuințarea oricărei variante de gel de albire trebuie să fie făcută doar după consultarea în prealabil unui medic stomatolog. Dacă soluția este folosită necorespunzător sau, fără să știți, pentru contraindicații, pot apărea probleme serioase, dureri și o sensibilitate dentară ridicată.
Care sunt contraindicațiile gelurilor de albire dentară?
Aceste geluri nu pot fi utilizate de orice persoană. Există o serie de contraindicații, ce nu permit tuturor recurgerea la acest tip de tratamente de estetică dentară. Iată care sunt acestea:
- cei care au smalț erodat sau carii
- persoanele cu sensibilitate dentară
- persoanele care au gingii sensibile sau cu retracție gingivală
- cei care sunt alergici la unul sau mai multe ingrediente aflate în compoziția soluției de albire
- cei care au plombe, fațete sau alte lucrări, deoarece substanța nu lucrează și asupra acestora
- tinerii sub 16 ani, deoarece dantura nu este dezvoltată complet
- femeile însărcinate sau care alăptează
- celor care nu respectă sau au probleme cu igiena dentară.
Așadar, dacă suferiti de una dintre aceste probleme, nu puteți beneficia și nu trebuie să apelați la tratamente de albire a dinților.
Care sunt riscurile efectuării unor tratamente de albire nesupravegheate de un stomatolog?
În cazul în care nu știți care este starea de sănătate a întregii danturi și nu faceți periodic vizitele de rutină la medicul stomatolog, nu încercați o procedură de albire a dinților la domiciliu.
Existența unor probleme neobservate sau nedepistate ce pot duce la durere și sensibilitate greu de tolerat.
Chiar și atunci când apelați la tratamente profesionale de albire a dinților, în cabinetele stomatologice există, datorită unor factori genetici și particularități danturii, o serie de riscuri. Printre cele mai des semnalate avem:
- Sensibilizarea smalțului dinților, care va dispărea în câteva zile și pentru care trebuie să apelați la o metodă de igienizare mai blândă.
- Sensibilizarea și decolorarea gingiilor, care de asemenea va dispărea în câteva zile de la finalizarea tratamentului.
- Menținerea culori mai închise în zonele unde există plombe sau lucrări dentare, deoarece substanțele de albire nu acționează decât asupra dintelui natural.
De ce să alegeți tratamentele de albire profesională a dinților?
Tehnica și gelurile cu peroxid de hidrogen folosite pentru albirea profesională a dinților sunt cele mai eficiente, cu rezultate de mai lungă durată și durează cel mai puțin. Metodele sunt minim invazive și desfășurate sub atentă supraveghere medicală.
În funcție de preferințe, puteți apela la albirea externă a dinților cu lumină polarizantă sau laser, albirea dinților cu lumină led sau albirea internă a dinților, în cazul persoanelor care au fost supuse anterior unui tratament endodontic.
Rezultatele obținute sunt întotdeauna în funcție de factori genetici, colorația naturală a dinților, vârsta persoanelor, mineralizare etc. Pentru a le păstra cât mai mult timp este nevoie să respectați igiena dentară recomandată și să renunțați pe cât posibil la obiceiurile care afectează colorația danturii, precum: fumatul, consumul de băuturi colorate, unele medicamente etc.
Dacă vreți să aflați mai multe despre procedurile disponibile în cabinetele noastre sau să programați o evaluare înainte de tratament, nu ezitați să ne contactați!