Despre ce este vorba in acest articol
- 1 Extracția dentară. Când apelăm la extracția dentară. Etape. Ce faceți după extracție
- 2 Ce trebuie să știți despre extracția dentară?
- 3 Când recurgem la extracția dentară?
- 4 Situații în care se impune extracția dentară:
- 5 Extracția dentară versus intervenția chirurgicală
- 6 Etape ale extracției dentare
- 7 Imagistică – radiografie
- 8 Pregătirea pacientului
- 9 Anamneză pentru cazurile de urgență ( discuții preliminarii)
- 10 Pregătiri funcționale în cabinet
- 11 Anestezia
- 12 Recomandări pentru pacienți înainte de extracția dentară:
- 13 Extracția propriu- zisă
- 14 Ce faceți după extracția dentară? Recomandările Omega Omnident
Extracția dentară. Când apelăm la extracția dentară. Etape. Ce faceți după extracție
În calitate de medici în stomatologie non-stop de urgență, întâlnim multe cazuri în care pacienții ajung la noi la cabinet cu dureri severe și afecțiuni grave ale dinților, astfel încât suntem nevoiți să recurgem la extracția dentară. În practica noastră recurgem la scoaterea dinților și a măselelor doar dacă nu se mai pot salva sub nicio formă. Prevenția este prima măsură la care poate apela fiecare dintre noi.Ce trebuie să știți despre extracția dentară?
- La extracția dentară se apelează doar ca o ultimă opțiune. Este important să vă păstrați dinții naturali.
- Extracția dentară (sau scoaterea dintelui cum se mai spune informal) este unul dintre motivele pentru care pacienții noștri vin la serviciul de urgențe stomatologice non-stop cu dureri de dinți insuportabile.
- Procedura durează între 30 minute la 90 minute, incluzând timpul de anesteziere. Durata depinde de afecțiunea dintelui sau a molarului, poziționarea acestuia, structura rădăcinii, reacția pacientului în timpul procedurii medicale și alte aspecte care apar pe parcurs.
- Durata vindecării este între 24 ore și maxim 72 ore. Dacă apar sângerări sau hemoragii ulterioare adresați-vă medicului.
- Locul extracției nu trebuie lăsat gol pentru a nu permite dinților învecinați să se deplaseze. Medicul stomatolog va propune modalitatea optimă de a acoperi acest gol (implant dentar sau lucrare protetică).
Când recurgem la extracția dentară?
Noi, la Omega Omnident, facem tot ce este medical posibil să salvăm dinții naturali pentru că păstrarea acestora este esențială pentru sănătatea cavității bucale și, mai puțin cunoscut, printr-un proces indirect, a întregului corp. Totuși există situații în care extracția este singura soluție pentru ca un pacient să scape de durerile acute, chiar mai mult, pentru a nu afecta sau salva dinții sau măselele din vecinătate.Situații în care se impune extracția dentară:
- Carii profunde care afectează nervul și coroana simultan și care nu pot fi recuperați prin reconstrucție.
- Dinți fracturați sau luxați care nu mai pot fi salvați.
- Dinți sau molari afectați de parodontopatii (parodontoză), care se mișcă și nu pot fi recuperați prin intervenții chirurgicale specifice.
- Gangrene locale grave care pot conduce spre alte afecțiuni grave ale cavității bucale.
- Infecții grave care ajung până la os și care riscă să afecteze dinții sau măselele învecinate.
- În cazul în care dinții au crescut suprapuși, iar prin extracție se corectează poziționarea dintelui.
- Când dinții incluși pot provoca infecții. Dinții incluși sunt cei care s-au format definitiv, dar nu au erupt, ci s-au dezvoltat la nivelul oaselor maxilare.
Extracția dentară versus intervenția chirurgicală
În cazul în care se impune extragerea dintelui sau molarului, această operațiuni poate fi realizată prin două proceduri: extracție clasică și intervenție chirurgicală. Aceasta din urmă este o intervenție specializată, care se efectuează în cazuri specifice (încastrarea dintelui neerupt sau încastrat, șa) și doar de către medici stomatologi cu experiență. La chirurgia dentară se poate apela pentru extracție în cazul în care rădăcina dintelui e problematică. Pe de altă parte, intervențiile chirurgicale oro-dentare sunt proceduri necesare într-o amplă varietate de afecțiuni ale cavității bucale.Etape ale extracției dentare
Etapele procedurii de extracție depind de fiecare situație și de istoricul medical al fiecărui pacient.Imagistică – radiografie
Radiografia se impune la orice intervenție dentară, indiferent de specificul afecțiunii. Radiografia este suportul medicului pentru un diagnostic cât mai corect. În cazul în care există infecții locale, primul pas este prescrierea de tratament medicamentos (antibiotice) pentru a putea interveni stomatologic.Pregătirea pacientului
Sunt mai multe operațiuni pregătitoare înaintea intervenției, care implică atât pacientul, cât și activități în cabinet.Anamneză pentru cazurile de urgență ( discuții preliminarii)
Inainte de examinare și pregătirea pentru procedura medicală, există discuții preliminare cu pacientul despre afecțiunea sa. Pacientul trebuie pregătit, inclusiv psihic. Înaintea intervenției trebuie stabilit dacă persoana suferă de afecțiuni conexe de care medicul să țină cont în anestezie, pe durata intervenției sau pentru a prescrie ulterior alt tratament. Pacientul trebuie să comunice orice tip de afecțiune, în special alergii, boli de inimă, afecțiuni hematologice, boli psihice/ fobii grave etc. Aceasta etapă este foarte importantă mai ales pentru pacienții care se prezintă pentru prima oară în cabinet pentru urgență stomatologică.Pregătiri funcționale în cabinet
- Pregătirea instrumentarului și a personalului medical pentru intervenție.
- Pregătirea scaunului pacientului pentru a performa extracția în condiții medicale optime și fără a-i provoca acestuia disconfort suplimentar.
- Pregătirea pacientului pentru intervenția propriu-zisă ( dezinfectare locală, pregătirea de anestezie, anestezierea).
- Pacienții anxioși pot fi pregătiți prin metode specifice de sedare.
Anestezia
În cazul extracției dentare se aplică anestezia locală, anestezicul fiind administrat cu un ac special care nu lasă traumatisme. Extracția dintelui sau molarului afectat se face doar după ce anestezia și-a făcut efectul, așadar nu simțiți durere pe parcursul procedurii. În cazul în care totuși vă doare comunicați medicului.Recomandări pentru pacienți înainte de extracția dentară:
- Nu consumați băuturi alcoolice, nici cafea în exces pentru a nu afecta efectul anestezicului.
- Comunicați medicului stomatolog toate afecțiunile, alergiile, tratamentele pe care le luați, eventuale anxietăți sau fobii.
- În cazul în care medicul stomatolog v-a prescris tratament medicamentos (antibiotic) înainte și după extracție, luați acest tratament potrivit recomandărilor.
Extracția propriu- zisă
Extracția dentară constă în lărgirea alveolei dentare, desprinderea ligamentului de legătură (dinte- os) și scoaterea dintelui din alveolă. Pentru aceasta se folosește instrumentar specific, dezinfectat potrivit eticii medicale și conform legislației în vigoare. La extragerea dinților din spațiul gingival (alveola dentară) se produc sângerări pe care medicul stomatolog le oprește prin tamponarea cu comprese sterile. În cazul în care cunoașteți că parametrii de sângerare sau viteza de coagulare a sângelui sunt atipici comunicați medicului înainte de demararea procedurii medicale de extracție.Ce faceți după extracția dentară? Recomandările Omega Omnident
După intervenție medicul stomatolog recomandă o serie de măsuri pentru confortul pacientului, o vindecare rapidă și evitarea sângerărilor. Ce recomandăm, concret, după extracția dentară:- Țineți compresa pe locul afectat după recomandarea medicului.
- Luați tratamentul analgezic sau antibiotic recomandat de medic. În caz de durere (firească, de altfel) evitați să luați medicamente care conțin acid salicilic și care favorizează sângerarea.
- Nu puteți mânca sau bea lichide de niciun fel atâta timp cât sunteți sub efectul anesteziei.
- În prima zi după extracție nu beți sau mâncați lichide/ alimente calde care pot favoriza sângerarea, agrava tumefacția și pot declanșa dureri.
- Primele zile după extracție recomandăm alimente reci sau călduțe ( temperatura camerei), care au o consistență moale. De asemenea, evitați lactatele în primele 48 de ore.
- Pentru a reduce tumefacția locală puteți aplica comprese reci.
- În funcție de anestezic, doză și modalitatea de anesteziere, medicul vă poate recomanda să nu conduceți imediat după intervenție întrucât efectul anesteziei vă poate reduce abilitatea și încetini reacțiile necesare șofatului.
- Evitați să beți alcool sau, dimpotrivă, băuturi cu cofeină în următoarele 24 de ore intervenției.
- Nu fumați în primele 24 de ore după intervenție.
- Nu este recomandat periajul local prima zi după extracție. Pentru zilele ulterioare procedurii urmați sfatul dentistului în ce privește igiena locală.
- Urmați întocmai recomandările medicului pentru controale ulterioare și proceduri pentru acoperirea golului dentar survenit în urma extracției.