Despre ce este vorba in acest articol
Una dintre procedurile stomatologice frecvente în cadrul Clinicii Omega Omnident, este extracția dentară. De multe ori, pacienții noștri adulți ajung la extracția dintelui când acesta nu se mai poate salva. Acest lucru se intampla fie din frica de dentist sau pentru că nu este conștientizată suficient prevenția și consecințele pe termen lung ale unei îngrijiri dentare deficitare. Pentru a beneficia de o intervenție puțin dureroasă, corecta, eficientă și rapidă este recomandat sa apelați la un medic stomatolog cu experiența, chiar la un chirurg. In cadrul Clincii Omega Omnident efectuam frecvent astfel de intervenții iar pacienții noștri sunt placut surprinsi ca “nu a durut “. Profesionalismul și experiența medicului care face extracția dentară sunt atuurile care acorda pacientului un maxim de confort si puțină durere în cadrul intervenției.
Cât de rău doare o extracție dentară?
Depinde. Extracția unui dinte este o procedură stomatologică de rutina pentru un medic cu experiență, iar aceasta poate fi simplă, puțin dureroasă, în cazul extracțiilor dentare la copiii care schimbă dantura de lapte cu dantură permanentă sau o procedură ce necesită anestezie și care este urmată de o serie de manifestări, ce implică dureri și disconfort, dacă vorbim de adulți. Acesta este și motivul pentru care am ales aceasta temă de interes atât pentru copii, cât și pentru adulți, respectiv: ce să faci sau să eviți după o extracție dentară.
Ce este extracția dentară?
Extracția dentară este o procedură stomatologică sau o intervenție chirurgicală, prin care este scos un dinte care nu mai poate fi salvat. La vârstele fragede, când se produce schimbarea dinților, este o procedură ce generează disconfort minim și nu afectează zonele învecinate. Însă, în cazul în care avem de-a face cu dinți afectați de carie profundă și infecție netratată mult timp, cu dinți incluși în gingie, intervenția necesară este una chirurgicală, ce necesită anestezie, mai mult timp de acțiune și vine cu traumatisme locale ce necesită o perioadă mai mare de refacere.
Pentru un medic stomatolog extracția unui dinte permanent, este o decizie care este luată numai după ce s-au analizat toate posibilitățile de salvare a dintelui.
Indicații de urmat după extracția dentară
Datorită faptului că este realizată cu anestezie, extracția dentară nu este deloc dureroasă. Însă, o dată ce efectul anesteziei a încetat, inevitabil va urma o perioadă de disconfort și inflamare a zonei, ce necesită respectarea câtorva recomandări post-intervenție.
Ce faci după extracție să reduci durerea și să eviți efectele secundare? Top recomandări.
Pentru a reduce durerea, a evita infecția și a asigura o vindecare mai rapidă după o extracție dentară, este nevoie de:
- Aplicarea unei comprese sterile pe zonă
Imediat după intervenție pacientul va trebui să păstreze pentru 20-30 de minute, o compresă sterilă, pe zona unde s-a efectuat extracția.
- Clătirea gurii cu apă și cu o soluție dezinfectantă
După efectuarea extractiei pacientul va trebui să clătească gura de câteva ori cu apă de gură, pentru a reduce nivelul de bacterii și microorganisme prezente în cavitatea bucală.
- Aplicarea unor comprese cu gheață
Pentru a evita formarea cheagurilor de sânge și tumefierea zonei, este recomandată aplicarea imediată unor comprese cu gheata, pentru 15-20 de minute.
- Folosirea pentru curățarea dinților a unei periuțe moi
Este foarte important ca zona unde a fost efectuată extracția să fie menținută curată. Pentru confort și o vindecare mai rapidă, se recomandă folosirea pentru câteva zile, de a doua zi, a unei periute dentare cât mai moi și mai delicate.
- Respectați tratamentul medicamentos prescris
Dacă medicul stomatolog v-a recomandat anumite tipuri de antiinflamatoare și chiar un tratament cu antibiotice, respectați-l conform recomandărilor. Aceste va reduce disconfortul și durerile ce urmează trecerii efectului anesteziei și elimină riscul de a face o infecție.
- Respectați dieta prescrisă
Pentru o perioadă, pacientul care a trecut printr-o intervenție stomatologică de extracție a unui dinte sau a unei măsele, va trebui să fie atent și la alimentația și tipul de băuturi pe care le consumă. Este recomandat ca pentru câteva zile să consume mâncăruri moi, supe, supe cremă, piureuri, alimente bine fierte și pasate.
Ce nu trebuie să faceți după o extracție dentară?
Pe lângă recomandările de igienă, tratament și dietă precizate mai sus, pacienții care au suferit o intervenție stomatologică de extracție a unui dinte, au și o serie de interdicții. Acestea includ:
- Nu consumați lichide cu paiul
Pacientul nu trebuie să bea lichide cu paiul, pentru a nu îndepărta cheagul de sânge, care acționează ca un tampon, ce contribuie la închiderea rănii.
- Nu trebuie să scuipați
La fel ca și în cazul consumului de lichide cu paiul și scuipatul poate duce la îndepărtarea cheagului de sânge și la creșterea riscului de deschidere a rănii și de infectare.
- Nu trebuie să fumați
În cazul în care sunteți fumător, recomandarea este să renunțați la fumat pentru 2-3 zile de la efectuarea extracție dentare. Fumatul este foarte nociv pentru dinți și pentru refacerea zonei care a fost supusă unei intervenții chirurgicale.
- Nu faceți sport, nu ridicați greutăți
Activitatea sportivă intensă sau ridicarea de greutăți, pot duce la sângerări și la redeschiderea ranei. Pentru a evita acest risc este recomandat să renunțați la efort fizic sau la activități care pot accelera brusc circulația sângelui.
- Nu trebuie să periați agresiv și cu putere zona de extracție
Pe lângă folosirea unei periuțe moi și delicate, este importantă și apelarea la o tehnică de periere cât mai blândă. Periajul nu trebuie făcut cu putere/ agresiv pe zona unde a fost efectuată extracția dentară, pentru a nu îndepărta cheagul de sânge format, a redeschide rana și a crește riscul de infecție.
Astfel, există o serie de recomandări pentru ce să faci sau ce trebuie să eviți după o extracție dentară. De respectarea lor ține reducerea disconfortul și grăbirea vindecării.
Pentru servicii stomatologice de calitate și mai multe recomandări de specialitate, te așteptăm la clinica Omega OmniDent!