Albirea dinților și tot ce trebuie să știți despre această procedură

Estetica dentară este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu îmbunătățirea aspectului dinților și cu înfrumusețarea zâmbetului. Principalul scop al acestei practici este de a completa rolul funcțional al danturii cu o componentă estetică.

Pe lângă fotografiile reușite și complimentele venite din partea prietenilor, creșterea încrederii în sine este un rezultat deloc de neglijat.

E bine de știut înainte e albirea dinților

Albirea dintitlor si zambet pentru increderea in sine

Albirea dentară se face numai atunci când dinții sunt pregătiți. În ce sens pregătiți?

În primul rând, nu trebuie să existe carii netratate înainte de aplicatarea soluției. Motivul este simplu, soluția va penetra cu ușurință stratul afectat de carie și va ajunge la nervul dentar. Dacă nervul dentar este afectat, riscați să îl pierdeți. Am dezvoltat într-un articol anterior riscurile la care este expus un dinte devital (fără nerv).

Plombele și lucrările protetice – aspecte de luat în calcul la albirea dinților 

Un alt aspect de luat în calcul este legat de plombele existente. Soluția destinată albirii nu deschide compozitul utilizat la plombe și nici coroanele dentare, fațetele etc. Dacă unul sau mai mulți dinți din față sunt plombați, luați în considerare refacerea plombelor după albire, iar dacă aveți lucrări protetice de orice fel, e bine de știut că dinții naturali se vor deschide, iar lucrările vor trebui adaptate după aceștia.

Despre albirea dentară – în ce constă?

Albirea dentară este o procedură la care se apelează când pacientul dorește un zâmbet mai strălucitor și un plus de încredere de sine.

fateta dentara - zambet alb

În funcție de structura dintelui, acesta se deschide cu până la 3-4 tonuri. Este foarte important ca obiectivul să fie realist. Dacă doriți dinții unei anumite vedete, este posibil să optați pentru procedura nepotrivită. Albul strălucitor și impecabil este  o caracteristică a fațetelor dentare.

Procedurile specifice și cât drează albirea dinților

Pentru că nu toți dinții împărtășesc aceeași structură, tratamentul poate varia.

Dacă smalțul permite, albirea se poate face chiar și într-o singură ședință. Pentru a proteja cât mai mult nervul dentar, există varianta albirii în 3 ședințe la distanță de trei sau patru zile, folosindu-se o soluție mai concentrată. Soluția continuă să acționeaza chiar și după ce a fost îndepărtată, așa că rezultatul final se poate observa după 2 – 3 zile.

procedura albirea dintilor

În cazul albirii într-o ședință, gelul concentrat se aplică de trei ori la distanță de 20 – 30 min, timp în care gelul este lăsat să acționeze. Primul pas este protejarea țesutului moale, buzele și obrajii se țin la distanță cu ajutorul unui depărtător, iar gingia se acoperă cu o digă lichidă care se fotopolimerizează. Se aplică gelul, se lasă să acționeze 20 – 30 min, după care se aspiră și se reaplică.

Albirea dentară se realizează cu soluții profesionale și rezultatul este unul natural.

Dinții albiți acasă. Da sau nu?

Pe piață există numeroase produse destinate albirii dinților, de la geluri care se aplică în gutieră, până la benzi și stilouri. Cu toate acestea, albirea dinților ar trebui să se realizeze într-un mediu controlat de un profesionist, din simplul motiv că este o procedură care afectează smalțul.

Vorbiți cu stomatologul despre produsele de albire. Efectul albirii acasă poate fi de boomerang

Dacă doriți să vă înfumusețați zâmbetul acasă, cereți sfatul medicului stomatolog în legătură cu produsele pe care să le utilizați. Soluțiile pentru albirea dinților acasă nu trebuie să fie la fel de puternice precum cele folosite în cabinet. În caz contrar, riscați deteriorarea smalțului și sensibilizarea dinților, precum și afectarea gingiilor, a limbii sau a obrajilor.

Dacă ați ales produsele potrivite și urmează să vă albiți dinții acasă, nu uitați să vă asigurați că nu aveți carii dentare netratate înainte de a începe.

caria dentara - nu albirea dintilor

Cat de des să îmi albesc dinții? 

Pentru a menține dinții sănătoși cât mai mult timp, albirea nu se repetă decât după 6 luni, cel mai devreme 3 luni, dar doar dacă smalțul permite. Pentru a nu simți nevoia de a repeta atât de des această procedură, uitați câteva sfaturi pentru menținerea rezultatului:

  • Nu consumați alimente colorate timp de cel puțin 10 zile de la albire. În această perioadă porii dinților sunt deschiși, iar pigmenții din alimente aderă la suprafața expusă mult mai ușor.
  • Între ședințe și după finalizarea procedurii utilizați cremele remineralizante pentru a închide porii dinților.
  • Evitați alimentele colorate chiar și după cele 10 zile. Chiar dacă riscul de colorare nu este la fel de mare ca la început, dinții se vor pigmenta oricum în timp. Asta nu înseamnă să evitați absolut orice este colorat pentru că este imposibil, ci să vă feriți de alimentele puternic pigmentate care pătează, precum turmericul, cafeaua, sfecla, ceaiurile închise la culoare, sosul de soia, vinul roșu, fructele de pădure etc.
  • Evitați băuturile carbogazoase. Asta pentru că afectează smalțul, iar dinții proaspăt albiți sunt deja afectați de substanța activă. Acidul din acest tip de băuturi îi vor sensibiliza mai mult, dar vor și colora dinții.
  • Scădeți numărul țigărilor fumate într-o zi sau, ideal, renunțați la fumat.
  • Limitați consumul de citrice. Acizii care se regăsesc în citrice erodează smalțul și îl colorează, iar efectele nu se pot anula în întregime.

Efectele pentru sanatate și încrederea în sine. 

După cum era de așteptat, există avantaje și dezavantaje  ale albirii dentare. Dezavantajele constau în impactul pe care acest tip de procedură îl are asupra smalțului și în posibilele complicații cauzate de cariile netratate înaintea albirii. Avantajele sunt de altă natură. Albirea dinților este o manoperă care ajută pacientul să aibă mai multă încredere în sine și să zâmbească mai des.

albirea dintilor pentru incredere in sine

Avanajele și Dezavantajele albirii dentare

Albirea dentară vine cu prețul sensibilizării acestora pentru o perioadă, însă rezultatul care vine la schimb nu este numai de natură estetică, ci și de natură spirituală. Când dinții sunt îngălbeniți și există acest complex, persoana în cauză va tinde să ascundă acest lucru, zâmbind mai rar și mai rezervat. Poate că nu pare important, dar studiile efectuate în acest sens demonstrează opusul.

Conform studiilor efectuate de cercetătorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii, atunci când o persoană zâmbește își face un bine sie-și. Zâmbetul aduce cu sine starea de bine, îmbunătățirea încrederii în sine și reducerea stresului. O persoană care zâmbește zilnic, chiar fără un motiv anume, atrage starea de bine, acest lucru având efecte pozitive pe termen lung.

Odată cu albirea dinților, pacienții au tendința să zâmbească mai larg și să aibă mai multă încredere în aspectul lor fizic. De la un zâmbet până la o atitudine pozitivă este doar un pas, așa că zâmbiți larg și bucurați-vă de momentele frumoase, fără grija aspectului dinților.