Despre ce este vorba in acest articol
Sunt multe persoane care sunt trezite în miez de noapte de dureri acute și sâcâitoare de dinți, fără ca acest episod să fie prevestit de nicio problemă dentară vizibilă. Aceasta se întâmplă deoarece există multe afecțiuni pe care numai un stomatolog le poate sesiza și trata corespunzător. Motivul principal al situației neplăcute este că nu ne-am făcut încă un obicei din a vizita dentistul pentru a preveni probleme stomatologice, ci îl vizităm doar atunci când durerile de dinți pe timp de noapte și chiar pe zi nu ne lasă în pace.
CUPRINS
De ce resimțim mai intens durerile de dinți noaptea?
Ce faci când ai dureri de dinți sau măsele pe timp de noapte?
Care pot fi cauzele durerilor de dinți pe timp de noapte?
De ce resimțim mai intens durerile de dinți noaptea?
Principalul motiv pentru care durerile de dinți se resimt mai puternic noaptea este că, atunci când stăm culcați, sângele se concentrează mai mult în zona capului și conduce la o creștere a senzațiilor resimțite în această zonă, inclusiv la nivelul gingiilor, maxilarelor sau dinților.
Un alt motiv mai poate fi și acela, că mintea nemaifiind ocupată cu alte activități, care pot distrage de la anumite senzații, ajunge să focalizeze o durere care exista acolo, dar nu era luată serios în seamă.
Cauzele durerilor de dinți
Cauzele durerilor de dinți sunt multiple. Ele pot fi legate de afecțiuni dentare variate. Printre sursele cele mai comune ale durerilor surde, ascuțite, pulsatile sau care nu mai încetează, menționăm:
1. Caria dentară
O carie dentară superficială nu produce durere. Dar atunci când avansează și ajunge la nerv ea poate deveni foarte acută și dureroasă. Acest lucru se produce de regulă la câteva luni de la apariția unei fisuri în smalț și de la debutul cariei. Astfel dacă simți o durere oricât de fină, nu o neglija până devine insuportabilă, ci fă o vizită rapidă la medicul dentist. Amânarea intervenției va fi și mai gravă, atât la nivel de senzații, cât și de costuri.
2. Abcesul
Atunci când resturile alimentare pătrund între dinte și gingie și fermentează, se pot produce abcese. Acestea sunt o altă cauză pentru care dintele poate deveni dureros pe timpul nopții. De regulă situația se remarcă prin apariția unei umflături, roșeții sau tumefierii zonei. În funcție de locul unde se află și evoluează infecția, durerea poate fi doar ușoară sau intensă și apăsătoare. Și o astfel de situație necesită apelarea de urgență la o clinica de stomatologie deschisa non-stop.
3. Fisurarea sau ruperea unui dinte
O altă cauză a durerilor care se instalează brusc poate fi reprezentată de fisurarea sau ruperea unui dinte. Prin spargerea smalțului și pătrunderea alimentelor într-o zonă sensibilă a dintelui, se poate ajunge la dureri intense. Soluționarea unei astfel de probleme și refacerea aspectului normal al dintelui nu se pot face decât apelând la dentist.
4. Gingivita
Inflamarea gingiilor, care devin roșii și umflate, poate fi o altă cauză ce poate crea disconfort și se poate resimți ca o durere dentară. Ea poate fi tratată, în funcție de gravitate, prin periaj și folosirea aței dentare sau prin tratament stomatologic adecvat.
5. Retracția gingivală
Cu vârsta sau din alte cauze gingiile se retrag, lăsând descoperită rădăcina dinților. Acest aspect face ca zona lăsată descoperită să devină uneori dureroasă chiar și noaptea, nu doar la contactul cu alimente calde sau reci.
6. Bruxismul
Scrâșnitul dinților în somn poate duce la dureri de maxilare și de cap, la fisurarea sau fracturarea dinților și la dureri bruște de dinți în cursul nopții. Pentru a evita problemele cauzate de gestul involuntar există gutiere speciale, ce pot fi recomandate și confecționate personalizat în cabinetele stomatologice.
7. Infecția sinusurilor
Având în vedere că sinusurile se află chiar deasupra dinților de pe maxilarul superior, de multe ori o infecții sinusală de sezon poate duce la dureri intense de dinți pe partea sau zona unde presiunea exercitată este mai mare. În astfel de cazuri trebuie tratată mai întâi infecția și apoi trebuie văzut dacă există și alte probleme de natură dentară.
Ce faci când ai dureri de dinți sau măsele pe timp de noapte?
Aceste sunt cele mai comune cauze ale durerilor de dinți, care ne pot încerca pe neașteptate, la ore târzii din noapte, nelăsându-ne să ne odihnim și nici să avem o activitate normală a doua zi.
În funcție de gravitate, pentru a scăpa de durerile dentare nocturne, cea mai bună soluție nu este auto-medicamentația, ci apelarea de urgență la un medic stomatolog. Reducerea durerii este numai o soluție pe termen scurt. Doar înlăturarea cauzei este cea care duce la sfârșitul problemei. Iar acest lucru este posibil prin apelarea la dentist, diagnosticare corectă și aplicarea de terapii stomatologice adecvate.
Sursa foto: www.pixabay.com