Extracția dentară – Ce este permis și ce este interzis înainte și după intervenție

Extracția dentară – Ce este permis și ce este interzis înainte și după intervenție

Extracția dentară este o intervenție pe care toți medicii stomatologi încearcă să o evite, atâta timp cât mai pot fi aplicate soluții pentru salvarea dintelui. Din păcate, există și situații provocate de carii, infecții sau parodontoză în care extracția dentară este singura soluție. De multe ori, pacienții ajung de urgență la medic, în urma declanșării unor nevralgii intense sau ca urmare a unor infecții și abcese. Din fericire, însă, dantura poate fi restaurată chiar și după scoaterea dinților sau a măselelor. Iată ce ai de făcut pentru a trece cu bine peste extracția dentară!

Cuprins

1. Extracția dentară: pregătire

2. Extracția dentară: ce ai voie să mănânci după intervenție

3. Extracția dentară: ce NU ai voie să mănânci după extracție

1. Extracția dentară: pregătire

Extracția dentară: pregătire

Mai întâi de toate, pregătirea pentru extracția dentară presupune efectuarea unei radiografii sau a unei tomografii computerizate. Examenul imagistic îi va arăta medicului care este poziționarea rădăcinilor, care este calitatea osului în care acestea sunt implantate și cât de complex va fi procesul de extracție. Unele dintre extracțiile mai dificile sunt cele care implică molarii (măselele) de minte.

Se recomandă să mănânci bine înainte de extracția dentară, pentru că este posibil să ai dificultăți de masticație în primele ore sau zile după intervenție.

De obicei, anestezia locală se face cu lidocaină și xilină, dar există și alte substanțe care pot fi folosite. Și inhalosedarea cu protoxid de azot poate fi o soluție, mai ales în cazul persoanelor anxioase.

Extracțiile dentare simple presupun folosirea unui elevator cu care se slăbește rezistența dintelui, care apoi va fi extras cu ajutorul unui clește. Cele mai complicate pot presupune intervenții chirurgicale mai complexe. Este posibil ca în astfel de cazuri să fie necesară închiderea rănii cu ajutorul firelor de sutură.

Este important ca medicul stomatolog să fie informat cu privire la starea ta de sănătate, eventualele boli sau afecțiuni de care suferi și medicamentele pe care le iei. De exemplu, în cazul în care urmezi un tratament cu Aspirină, Clexane sau alte anticoagulante sau heparine, trebuie să îl întrerupi câteva zile înainte și după intervenție, pentru a ajuta la vindecarea gingiei. Același lucru este valabil și pentru unele contraceptive cu administrare orală. O categorie specială de pacienți este aceea a persoanelor care suferă de hemofilie – medicul trebuie să fie NEAPĂRAT informat în acest caz, pentru a putea identifica opțiunea terapeutică adecvată și pentru a preîntâmpina posibilele complicații. Această situație implică folosirea unor metode hemostatice care nu sunt utilizate în mod curent.

2. Extracția dentară: ce ai voie să mănânci după intervenție

Medicul îți va oferi informații despre regulile de urmat și alimentele permise, dar este bine să știi din timp la ce să te aștepți în urma extracției dentare. De asemenea, vei fi informat și în legătură cu costurile.

Vindecarea în urma extracției măselelor sau molarilor de minte durează ceva mai mult decât   refacerea după extracția unui incisiv sau canin.

Evită cât de mult poți ca alimentele să vină în contact direct cu zona din care a fost extras dintele, fie că gingia a fost suturată sau nu. În general, se recomandă păstrarea compresei sterile aplicate de medicul stomatolog după extracție pentru un interval de aproximativ o oră și jumătate – două ore.

Ca alimente, ai voie să consumi supe, piureuri, supe-creme, sucuri de fructe non-acide (chiar și cu pulpă), terciuri – în general preparate lichide sau semi-lichide – care nu necesită masticație, la temperatura camerei. Ulterior, când vei începe să consumi produse semi-solide sau solide, se recomandă să mănânci câte o linguriță-două, astfel încât cantitatea introdusă în gură să fie cât mai redusă. Este permis (unii medici chiar recomandă) consumul de înghețată, care prin temperatura pe care o are poate să ajute la retragerea inflamației și coagularea sângelui, ba chiar și la atenuarea durerii. Oricum, stomatologul tău îți va prescrie  pentru combaterea disconfortului unul sau mai multe medicamente antialgice, ținând cont de starea ta de sănătate. Gura poate fi clătită după masă cu o soluție de apă sărată, o apă de gură mai blândă, recomandată de medic sau cu ceai de gălbenele, care dezinfectează și are proprietatea de a stimula procesul de cicatrizare. Este de evitat periajul dentar în zona extracției.

3. Extracția dentară: ce NU ai voie să mănânci după extracție

În prima etapă, sunt contraindicate alimentele tari, crocante, fierbinți, alcoolul, țigările, produsele picante, condimentate sau iuți, sucurile acide și băuturile carbogazoase.

Puțini știu că lactatele sunt de evitat după extracția dentară. Chiar dacă laptele și iaurtul au o consistență prietenoasă cu gingia, lactatele conțin o substanță (lactoza) care poate împiedica vindecarea acesteia!

Vestea bună este că poți înlocui, pe parcursul procesului de vindecare, produsele lactate de origine animală cu cele de proveniență vegetală: cocos, migdale, soia, ovăz etc.

Alimentația normală va fi reluată într-un timp mai scurt sau mai lung, în funcție de „viteza” cu care se vindecă rana.

Sunt de evitat, în această perioadă, și activitățile fizice intense. Extracția dentară este una dintre intervențiile chirurgicale considerate minore, care nu ar trebui să ridice probleme majore nici pentru pacient, nici pentru medic. Chiar dacă gândul la o astfel de intervenție îți poate provoca o oarecare teamă, alege un specialist de încredere, cu experiență, care îți poate asigura confortul necesar pe parcursul extracției!

Terapia cu plasma pentru paradontoza avansată. Ce este. Recomandări. Precauții
Parodontoza sau parodontita este afecțiune cronică a gingiilor la care se ajunge doar dacă nu sunt luate...
Citește mai mult
Extracția dentară chirurgicală. Ce trebuie să știi?
Sunt situații în care, datorită unor complicații, extracția dentară simplă nu mai este o intervenție...
Citește mai mult
Ce este Laterodeviație Mandibulară și care sunt soluțiile?
Există o serie de anomalii dentare, pentru a căror diagnosticare și tratare este nevoie de o evaluare...
Citește mai mult
De ce e important să ai un serviciu dentar pentru companii cu o clinică dentară deschisă non-stop?
Serviciul de urgențe stomatologice este unul de care orice persoană are nevoie la un moment dat. Fără...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca