Durerea de dinți la copii pe etape de vârstă (bebeluși, 3, 5, 7 ani). Cauze. Ce faci?

Dureri de dinți la copii. Bebelusi, 3-7 ani. Cauze. Prevenție. Ce e de făcut. Omega Omnident - Stomatologie de Urgente

De la apariția primul dinte, până la formarea dentiției definitive complete, toți copiii pot suferi de diverse forme de durere dentară. Cauzele sunt multiple, iar pentru a primi un diagnostic corect și a apela la o formă de terapie, cel mai bine este să apelați la medicul stomatolog pedodont. Acesta este cel mai în măsură să comunice, să înțeleagă, să identifice și să trateze problemele care reprezintă sursa durerilor de dinți la copii, pe fiecare etapă de vârstă.

CUPRINS

Cauzele durerilor de dinți la copii

Care sunt cauzele durerilor de dinți la bebeluși?

Care sunt cauzele durerilor de dinți la copii de vârste mici, 3-5-7 ani?

Ce este de făcut pentru a evita durerile de dinți la copii?

Cauzele durerilor de dinți la copii

De regula cauzele durerilor de dinți sunt cam aceleași, indiferent că vorbim de copii de 3, 5, 7 ani, adolescenți sau adulți. Printre cele mai frecvente avem: abcesele dentare, inflamarea și afecțiunile gingivale, cariile dentare, traumatismele și fisurile la nivelul smalțului etc.

Copii sub 3 ani

Astfel ori de cât ori aveți o asemenea de senzație de mă doare măseaua de mor, care se repetă la intervale mai lungi, mai scurte sau cu intermitențe, mergeți la medicul stomatolog pentru un consult.

În cazul celor mici, sub 3 ani, erupțiile dentare sunt cauza ce mai des întâlnită a durerilor.

Cauze:

Un rol important în creșterea incidenței durerilor dentare de orice tip, la copii sau adulți, îl au o igienă dentară precară, acumularea de placă bacteriană și tartru, obiceiuri alimentare nesănătoase, precum consumul de produse acide și bogate în zaharuri, obiceiul de a roade obiecte sau desface cu dinții, probleme ereditare, deficit de minerale, carii și infecții la nivelul pulpei dentare etc.

Prevenție:

Pentru a evita pe cât de mult posibil orice probleme, dureri și complicații stomatologice la copii, principala măsură este prevenția, prin formarea unui obicei de igienă dentară și efectuare anuală a 1-2 controale stomatologice.

Care sunt cauzele durerilor de dinți la bebeluși?

La vârste foarte mici, de cele mai multe ori cauzele durerilor dentare sunt legate de erupția dinților de lapte. Astfel la bebeluși între șase și zece luni este foarte posibil să apară dureri de dinți legate de apariția primilor dinți.

Creșterea dinților principala cauză a copiilor mai mici de 2.5 -3 ani

Până la vârsta de doi ani și jumătate, când în majoritatea cazurilor dentiția de lapte este completă, episoadele de durere de dinți pot avea frecvențe legate de apariția fiecărui dinte nou. În astfel de cazuri, prima măsură recomandată este aplicare unui gel calmant pe gingii. Dacă aceasta nu este eficient și copilul este în continuare afectat de problemă, obligatoriu faceți o programare la un dentist specialist.

Controlul stomatologic la copii e util inclusiv înainte de 1 an

Oricum până la vârsta de un an este bine ca un copil să fie examinat de un medic dentist, care să facă o evaluare inițială și un control stomatologic general. El va oferi și câteva recomandări de igienă dentară, adaptate vârstei și evoluție danturii.

Igiena dentară este obligatorie, de la vârste foarte fragede, o dată cu apariția primilor dinți. Ea este cea mai bnă metodă pentru a preîntâmpina inflamațiile gingivale și apariția cariilor. Cele mai bune indicații de metode de prevenție și produse de îngrijire a dinților le puteți primi în cabinetul unui medic pedodont.

Care sunt cauzele durerilor de dinți la copii de vârste mici, 3-5-7 ani?

După vârsta de 3 ani, când la majoritatea copiilor este formată dentiția completă, cauzele durerilor de dinți se apropie de cele din cazul adulților. Unele dintre cele mai comune cauze, la aceste vârste, sunt afecțiunile gingivale, abcesele, cariile, fisurile și traumatismele dentare.

Carii dentare

Cariile dentare afectează cea mai mare parte a copiilor de această vârstă. Ele apar atunci când placa bacteriană este persistentă și metabolizează substanțe alimentare, în special zaharuri, care atacă smalțul dinților. Dacă fisurarea smalțului dentar nu este sesizată la timp și caria avansează până la pulpa dentară și la nerv, afecțiunea poate deveni sâcâitoare și dureroasă. Alte cauze ale apariție cariilor, pe lângă alimentația bogată în zaharuri, mai avem deficitul de salivă, deficitul de fluor, deficitul de minerale.

Gingivita cronică

Gingivita cronică este o altă afecțiune dentară mai des întâlnită la copii, care provoacă dureri. Ea se manifestă prin inflamarea gingiilor și sângerări ușoare la spălarea pe dinți sau la consumul unor alimente mai dure. Dacă nu este sesizată și tratată din timp, poate conduce la copii mai mari și la adolescenți, inclusiv la parodontoză.

Traumatisme dentare

Traumatismele dentare sunt alte situații des întâlnite la copiii mai mici. Cum accidentele și căzăturile sunt foarte frecvente, riscul de spargere a smalțului, crăpare și chiar de fracturi la nivelul dinților este foarte mare. Astfel de evenimente se manifestă și ele prin sensibilitate dentară și dureri de dinți.

Ce este de făcut pentru a evita durerile de dinți la copii?

1. Prevenție – Igiena dentară

Primul lucru și cel mai important este educarea și conștientizarea faptului că o igienă dentară cât mai corectă este cea mai bună modalitate pentru a feri de formarea plăcii bacteriene, abcese, carii și dureri. Perierea dinților trebuie făcută de 2-3 ori pe zi, minim o dată dimineața și o dată seară, înainte de culcare. Periajul trebuie făcut cu o periuță și pastă de dinți recomandate pentru categoria de vârstă.

2. Prevenție – Alimentație adecvată

Pentru evitarea riscurilor sunt foarte importante și obișnuințele alimentar. Trebuie evitate pe cât de mult posibil dulciurile și băuturile acidulate. La fel de important este ca obiceiuri precum roaderea unor obiecte dure sau spargerea de alune sau alți sâmburi cu coajă mai dură să fie îndreptate.

3. Măsuri temporare de calmarea durerii pentru copii

În cazul în care apar dureri de dinți, se pot administra, siropuri antiinflamatoare și analgezice și trebuie făcută imediat o programare la stomatolog. La fel de utilă poate fi aplicare locală a unor geluri calmante sau aplicarea unor compresii cu apă rece pe zona inflamată. Utilă poate fi și spălarea gurii cu apă cu sare (5 g la 250 ml apă plată), cu rol de a reduce temporar durerea.

Oricare ar fi cauza dureri, chiar dacă ea se manifestă doar ocazional, este bine să mergeți la un cabinet pentru a fi siguri că este o problemă care trece sau dacă este una pentru care este nevoie de intervenții stomatologice mai complexe.In cazul în care durerile sunt insuportabile și sunteți din București, puteți apela la serviciul nostru de stomatologie non-stop.

Pe baza observației și a unor radiografii dentare, medicul stomatolog poate pune un diagnostic și poate trece la tratare afecțiunii constatată. Aceasta este ce mai sigură metodă pentru a scăpa de durerile de dinți, la orice vârstă.

Nu uitați că cea mai bună formă de tratament pentru durerile de dinți la copii este prevenția, prin igienă dentară corespunzătoare, alimentație sănătoasă și controale de 2 ori pe an la un pedodont. O problemă dentară lăsată netratată nu dispare, ci se poate agrava.

Pentru a afla care este stare dentiției copilului tău și a observa din timp orice afecțiuni dentare care pot deveni dureroase, te așteptăm în cabinetul nostru pentru un consult preventiv.

Suntem în București, în cele două clinici Omega Omnident pe care le găsi aici.

Terapia cu plasma pentru paradontoza avansată. Ce este. Recomandări. Precauții
Parodontoza sau parodontita este afecțiune cronică a gingiilor la care se ajunge doar dacă nu sunt luate...
Citește mai mult
Extracția dentară chirurgicală. Ce trebuie să știi?
Sunt situații în care, datorită unor complicații, extracția dentară simplă nu mai este o intervenție...
Citește mai mult
Ce este Laterodeviație Mandibulară și care sunt soluțiile?
Există o serie de anomalii dentare, pentru a căror diagnosticare și tratare este nevoie de o evaluare...
Citește mai mult
De ce e important să ai un serviciu dentar pentru companii cu o clinică dentară deschisă non-stop?
Serviciul de urgențe stomatologice este unul de care orice persoană are nevoie la un moment dat. Fără...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca